Τσούνης: Έρχονται κι άλλες αμερικανικές επενδύσεις στην “πράσινη” ενέργεια στην Ελλάδα
Η ενέργεια είναι ένας από τους τομείς οπού αναμένεται ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως εκτίμησε σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζόρτζ Τσούνης.
Όπως είπε ο κ. Τσούνης, αναμένεται πως κι άλλες μεγάλες εταιρείες από τις ΗΠΑ θα ακολουθήσουν το δρόμο των 547 Energy, Oracle και Tesla, με το ενδιαφέρον να αφορά ιδιαίτερα τους τομείς της “πράσινης” ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας που αναμένεται να ανθίσουν τα προσεχή χρόνια στη χώρα μας.
Επιπρόσθετα, ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και στη συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ για τη διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της περιοχής.
Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Τσούνης εξήρε τη σημασία και τις προοπτικές του IGB, της Αλεξανδρούπολης, της διασύνδεσης με τη Β. Μακεδονία, του Euroasia Interconnector και της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Τσούνη στη δημοσιογράφο Λένα Αργύρη για την “Καθημερινή” έχει ως εξής:
-Κύριε πρέσβη, εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο στην ήδη εξαιρετική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας. Τη νέα περίοδο σηματοδοτεί ο διορισμός σας στην Ελλάδα, η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, η επικύρωση του επικαιροποιημένου MDCA και τα δύο νομοσχέδια Μενέντεζ. Πώς οραματίζεστε την επόμενη μέρα και ποια είναι τα θέματα στα οποία θέλετε να εστιάσετε;
–Ευχαριστώ, κυρία Αργύρη. Είναι μεγάλη τιμή να επιστρέφω στις ρίζες μου, εδώ στην Ελλάδα, για να υπηρετήσω τη χώρα μου ως πρέσβης των ΗΠΑ. Και δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη συγκυρία για κάτι τέτοιο. Η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή ούτε πιο σημαντική, σε μια μάλιστα συγκυρία όπου ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος αντιμετωπίζει μια ολοκληρωτική εισβολή, τόσο κοντά μας.
Είχα την τιμή να συμμετέχω στην ιστορική επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Αυτή η επίσκεψη επιβεβαίωσε την ακλόνητη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Από τον πρόεδρο Μπάιντεν, έναν παραδοσιακό φίλο της χώρας, που είναι προσωπικά δεσμευμένος για αυτή τη σχέση, έως όλους τους αξιωματούχους που ακολουθούν στην ιεραρχία. Το μήνυμα ήταν σαφές: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα στέκονται μαζί.
Ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας, οι χώρες μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα μεταξύ των δημοκρατικών αξιών, που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα, και των δυνάμεων της τυραννίας και του αυταρχισμού. Η συλλογική απάντησή μας σήμερα θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου μας αύριο. Εχουμε ιερή υποχρέωση να προωθήσουμε τα δημοκρατικά ιδεώδη και να σταθούμε ενωμένοι ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις του σκότους, που επιδιώκουν να ανατρέψουν τη διεθνή τάξη πραγμάτων, στην οποία βασίζεται η συλλογική ασφάλεια και ευημερία μας.
Αν και έχουμε καταφέρει πολλά, υπάρχει περιθώριο να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, ή για να χρησιμοποιήσω τον υπέροχο ελληνικό όρο, τη συνέργεια, μια λέξη που αποτυπώνει πολύ καλύτερα το πνεύμα αυτού που εννοώ. Η συνεργασία μας ενισχύει το ΝΑΤΟ. Κάνει την Ευρωπαϊκή Ενωση πιο ευημερούσα και ασφαλή.
Προσωπικά δεσμεύομαι να οικοδομήσω περαιτέρω πάνω στα ισχυρά θεμέλια και τη δυναμική αυτής της σχέσης. Να ενισχύσω τους οικονομικούς δεσμούς και τη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μας και να εργαστώ μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αναδεικνύονται.
–Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές και σε ποιους τομείς της οικονομίας είναι πιθανές πρόσθετες επενδύσεις; Και αναφέρομαι κυρίως σε επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε περισσότερες θέσεις εργασίας, που είναι και το ζητούμενο.
–Κατ’ αρχάς, είμαι πολύ ενθουσιασμένος από τη μεγάλη αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, μεσούσης μιας παγκόσμιας πανδημίας που έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλες τις οικονομίες. Σημαντικές επενδύσεις από κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Amazon Web Services, Digital Realty, JPMorgan, Cisco, Pfizer και Deloitte, για να αναφέρω μόνο μερικές, στέλνουν το μήνυμα στον πλανήτη ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει.
Όλο και περισσότερες αμερικανικές εταιρείες αποκαλούν την Ελλάδα «σπίτι τους». Και μία από τις πρώτες προτεραιότητές μου ως πρέσβης είναι να συνεργαστώ με τους εταίρους και τους φίλους μας σε όλο το φάσμα της ελληνικής κυβέρνησης και βιομηχανίας, για να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη δυναμική και να ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερες επενδύσεις και ευκαιρίες για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των χωρών μας. Η συνεργασία μας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία, όχι μόνο τις δύο χώρες μας. Οταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται, ωφελείται ολόκληρη η περιοχή.
Τώρα που μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν να επιδείξουν επιτυχημένες επενδύσεις στην Ελλάδα και αποδεικνύεται η εξαιρετική πρόταση αξίας που προσφέρει η χώρα, ξέρω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Ατενίζοντας το μέλλον, βλέπω την τεχνολογία, την ενέργεια και τον τουρισμό ως τους κύριους τομείς όπου μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις, οι οποίες δημιουργούν υψηλής ποιότητας βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσελκύει κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, για παράδειγμα εταιρείες που επιδιώκουν να αποκτήσουν καινοτόμες ελληνικές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, όπως έχουμε δει για παράδειγμα με την Think Silicon.
Οι ευκαιρίες για την πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή αποδοτικότητα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς η Ελλάδα εφαρμόζει το «εθνικό σχέδιο για το κλίμα» και επενδύει σε αναβαθμίσεις στο ηλεκτρικό δίκτυό της. Εχουμε κολοσσούς των ΗΠΑ, όπως η 547 Energy, η Oracle και η Tesla που έχουν ήδη μπει σε αυτόν τον χώρο και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Πιστεύω επίσης ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και προοπτικές για επενδύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των βιοφαρμακευτικών προϊόντων, εάν τεθούν σε εφαρμογή οι σωστές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δοθούν τα σωστά κίνητρα.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά έχουμε ρεκόρ απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα που θα φέρουν, στην πραγματικότητα έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν, αριθμό ρεκόρ Αμερικανών τουριστών. Βλέπουμε ήδη τον θετικό αντίκτυπο των Αμερικανών τουριστών φέτος και τις σχετικές επενδύσεις, για παράδειγμα από αλυσίδες ξενοδοχείων των ΗΠΑ. Αυτά δεν είναι απλώς εξαιρετικά νέα και για τις δύο οικονομίες μας, αλλά αυτό το τουριστικό κύμα και οι επενδύσεις οδηγούν και ενισχύουν περαιτέρω τους αξιοσημείωτους δεσμούς και τις κοινές αξίες των λαών μας.
-Θα ήθελα να περάσω στις ενεργειακές εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα στην ενεργειακή διπλωματία, όπου φαίνεται ότι υπάρχει μια διττή στρατηγική για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης. Η βραχυπρόθεσμη στρατηγική που αφορά την επιτάχυνση της αξιοποίησης φυσικού αερίου από μη ρωσικές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Και η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική, που αφορά μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τη σημασία του ρόλου της Ελλάδας κατά την εφαρμογή αυτού του διπλού στρατηγικού στόχου και τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Αθήνα για την επίτευξη τους;
–Η συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και η συνεργασία μας για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Η Ελλάδα έχει έναν βασικό ρόλο να διαδραματίσει ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και αυτός είναι ένας ρόλος που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και αρκετά χρόνια. Η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας θα ενισχυθεί και θα αυξηθεί.
Βραχυπρόθεσμα, το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία επιδιώκουν ήδη να πάρουν φυσικό αέριο –συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού LNG– από τη Ρεβυθούσα και ο ρόλος που έπαιξε η Ελλάδα υποστηρίζοντας τις ανάγκες της Βουλγαρίας σε φυσικό αέριο μετά την εργαλειοποίηση της Gazprom από τη Ρωσία, αποτελούν απόδειξη της σημασίας της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Οταν τεθεί σε λειτουργία ο Διασυνδετήριος Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), τεθεί η Αλεξανδρούπολη σε λειτουργία το 2023 και κατασκευαστεί η διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα θα έχει γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και θα έχει μειώσει την επιρροή της Ρωσίας σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα.
Η Ελλάδα θα είναι επίσης σημαντικό σημείο εισόδου για το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο. Εργαζόμαστε με την Ελλάδα και τους περιφερειακούς εταίρους μας για την εξεύρεση τρόπων παροχής αυτού του φυσικού αερίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όσο το δυνατόν φθηνότερα. Αυτό πρέπει να γίνει μέσω τρόπων και μέσω υποδομών που δεν θα καταστούν τα επόμενα χρόνια παρωχημένοι.
Μακροπρόθεσμα: η Ελλάδα είναι περιφερειακή ηγέτις στην ενεργειακή μετάβαση και στους φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και χάρηκα πολύ που είδα τον νέο εθνικό νόμο για το κλίμα να ψηφίζεται πρόσφατα. Πέρα από τη δική της εγχώρια παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Ελλάδα θα είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο διέλευσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με έργα όπως η διασύνδεση EuroAsia και η προτεινόμενη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Με τις υπάρχουσες και προγραμματισμένες συνδέσεις με όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, των Βαλκανίων και της Τουρκίας, η Ελλάδα θα βρίσκεται στη βέλτιστη θέση για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται με την Ελλάδα για να υποστηρίξουν αυτόν τον φιλόδοξο στόχο με διάφορες πρωτοβουλίες. Οπως για παράδειγμα μέσω της ομάδας εργασίας 3+1, όπου ηγούμαστε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μέσω της στήριξής μας σε επενδύσεις από εταιρείες όπως η 547 Energy στον αιολικό τομέα και η Advent Technologies στον τομέα του υδρογόνου.
–Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που πιστεύετε ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε;
–Οπως ανέφερα και πριν, η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή και πιο σημαντική, σε μια συγκυρία όπου ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος αντιμετωπίζει μια ολοκληρωτική εισβολή τόσο κοντά μας. Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο στην ιστορική ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ: πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία!
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Οι Αμερικανοί πολέμησαν περήφανα δίπλα δίπλα με τους Ελληνες για την ανεξαρτησία της Ελλάδας πριν από περισσότερους από δύο αιώνες. Από την ίδρυση των εθνών μας, οι μοίρες μας ήταν αλληλένδετες. Ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα μεταξύ των δημοκρατικών αξιών, που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα, και των δυνάμεων της τυραννίας και του αυταρχισμού. Και βλέπω αυτόν τον αγώνα ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.
Μαζί, μπορούμε να προωθήσουμε μια διπλωματία βασισμένη σε αξίες στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν. Οι χώρες και οι λαοί μας έχουν ιερή υποχρέωση να προάγουν τα δημοκρατικά ιδεώδη και να στέκονται ενωμένοι ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις που επιδιώκουν να ανατρέψουν τη διεθνή τάξη πραγμάτων, στην οποία βασίζεται και άνθησε η συλλογική ασφάλεια και ευημερία μας τον περασμένο αιώνα.
–Μια και μιλάμε για προκλήσεις, θα ήθελα να στραφώ στην Τουρκία. Δεδομένης της αυξημένης και άνευ προηγουμένου κλιμάκωσης από την Αγκυρα, ήθελα να ρωτήσω πόσο ανησυχούν οι ΗΠΑ ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, είτε από ένα ατύχημα είτε από έναν λάθος υπολογισμό είτε από μια στημένη ενέργεια.
-Αυτή είναι μια συγκυρία όπου η ψυχραιμία, η ενότητα και η αυτοσυγκράτηση σε ηγετικό επίπεδο χρειάζονται περισσότερο. Είναι κρίσιμο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία, να εργαστούν μαζί για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά.
Οπως έχουμε επανειλημμένως πει, ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας να αποφεύγουν τη ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις περαιτέρω και αυτό είναι κάτι που όλοι ευχόμαστε να αποτρέψουμε.
-Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ξεκαθαρίσει με επιμονή και σαφήνεια ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται. Με την ίδια επιμονή όμως, ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο υπουργός Εξωτερικών αμφισβητούν αυτή τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πώς μπορείτε να κάνετε τη θέση σας σχετικά με την κυριαρχία των νησιών ακόμη πιο καθαρή στον Ερντογάν, μια και φαίνεται ότι δεν παίρνει το μήνυμα;
-Οπως έχουμε καταστήσει με απόλυτη σαφήνεια, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται.
Θα επαναλάβω ότι σε μια εποχή όπου η ενότητα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, είναι κρίσιμο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί νατοϊκοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.
–Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορείτε να υπηρετήσετε καλύτερα έναν ρόλο που απαιτεί λεπτές ισορροπίες και χειρισμούς, καθώς είστε Ελληνοαμερικανός με ισχυρούς δεσμούς στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προωθείτε και να βάζετε πάνω από όλα τα συμφέροντα των ΗΠΑ;
–Oπως γνωρίζετε, είμαι περήφανος Ελληνοαμερικανός με βαθύτατους δεσμούς στην Ελλάδα. Και είναι τιμή μου η επιστροφή στις ρίζες και η ευκαιρία που έχω να υπηρετήσω την Αμερική από αυτό το πόστο. Είμαι απίστευτα ευγνώμων στους γονείς μου, που με έμαθαν να μην ξεχνάω ποτέ τις ρίζες μου και τα ελληνικά ιδανικά της καλοσύνης, της αγάπης και πάνω από όλα του φιλότιμου. Μαζί με τη δημοκρατία, πιστεύω ότι αυτές οι αξίες είναι μερικά από τα μεγαλύτερα δώρα της Ελλάδας στην ανθρωπότητα.
Αυτές είναι αξίες, και το λέω με περηφάνια, τις οποίες οι χώρες μας μοιράζονται και από τις οποίες εμπνέονται. Η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή. Βιώνουμε μια ιστορική στιγμή σε αυτή την εξαιρετική σχέση όπου υπάρχει σχεδόν 100% συναίνεση στις κοινές στρατηγικές προτεραιότητες. Μαζί εργαζόμαστε για να προωθήσουμε τους κοινούς στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.
Είμαι πολύ περήφανος που εργάζομαι για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα και για μια συνεργασία που δεν αφορά μόνο τις επενδύσεις ή σε στρατιωτικό υλικό. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη δέσμευση σε κοινές αξίες και στόχους που κάνουν τις χώρες μας ισχυρότερες και πιο ευημερούσες, που ενισχύουν το ΝΑΤΟ, που ενισχύουν την ασφάλεια σε μια πολύπλοκη περιοχή του κόσμου γεμάτη προκλήσεις. Oλα αυτά σε μια εποχή που η δημοκρατία και η διεθνής τάξη πραγμάτων δέχονται πρωτοφανή επίθεση.
–Παρόλο που διοριστήκατε από έναν Δημοκρατικό πρόεδρο, ξεκινήσατε την καριέρα σας –και αυτό είναι κάτι που ο κόσμος δεν γνωρίζει– δουλεύοντας για έναν πολύ σημαντικό Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή. Γνωρίζω ότι έχετε πολύ στενές σχέσεις και με τα δύο κόμματα στην Αμερική. Υπάρχει διακομματική στήριξη σε αυτή τη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας;
–Εάν κάποιος χρειάζεται αποδείξεις για την ισχυρή, ακλόνητη διακομματική δέσμευση και υποστήριξη για τη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας, προτείνω να παρακολουθήσει το βίντεο της ιστορικής ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, όπου χειροκροτήθηκε τουλάχιστον οκτώ φορές και από τα δύο κόμματα του πολιτικού συστήματός μας.
Μια πρόσκληση για ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου είναι η ύψιστη τιμή που μπορεί να απονείμει το νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ σε έναν ξένο ηγέτη. Και αποτυπώνει μια διακομματική συναίνεση. Μια συναίνεση που έχει οικοδομηθεί εδώ και αρκετά χρόνια από πολλές κυβερνήσεις τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα. Μια συναίνεση ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σημασία. Αυτή η σχέση δεν είναι σημαντική μόνο για την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχει σημασία για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για πολλούς άλλους λόγους.
Η αξία της Ελλάδας ως βασικού εταίρου και συμμάχου είναι ένα θέμα στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στεκόμαστε περήφανα στο πλευρό της Ελλάδας και δεσμευόμαστε πλήρως για αυτή τη σχέση. Η ισχυρή διακομματική δέσμευση στη συμμαχία μας αντανακλάται στην επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της αμυντικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας, μιας από τις ισχυρότερες αμυντικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη. Αντικατοπτρίζεται στη σημαντικότατη διακομματική νομοθεσία που κατοχυρώνει την ενίσχυση των δεσμών μας, με αιχμή του δόρατος έναν από τους σπουδαίους σημερινούς φιλέλληνες, τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Υποστηρίζεται από την εξαιρετική ελληνοαμερικανική κοινότητα που έχει σχέσεις και με τα δύο κόμματα. Με τη συνεχή στήριξη αυτής της κοινότητας έχουμε πετύχει τόσο σημαντική πρόοδο έως σήμερα. Θα συνεχίσουμε να πράττουμε το ίδιο και τα επόμενα χρόνια.
Ο λόγος για αυτή την αξιοσημείωτη και διαρκή συναίνεση είναι απλός. Μας ενώνουν κοινές αξίες και ιδανικά από την ίδρυση των εθνών μας. Αυτές οι αξίες, που γεννήθηκαν στην Αθήνα, βοήθησαν να φωτιστεί ο δρόμος στις πιο σκοτεινές ώρες μας και θα συνεχίσουν να καθοδηγούν την πορεία μας προς τα εμπρός. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Εχουμε περισσότερη συναίνεση, περισσότερη συνεργασία και περισσότερη ενότητα σε όλους τους τομείς.
–Κατά τη διάρκεια της ακρόασης για τον διορισμό σας στο Κογκρέσο, ξεκαθαρίσατε ότι προτίθεστε να ανταγωνιστείτε, επιχειρηματικά, με την Κίνα. Ειδικότερα, τώρα που η αμερικανική κυβέρνηση επικύρωσε τον διορισμό του επικεφαλής του DFC (Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα), υπάρχουν περισσότερα εργαλεία για να βοηθήσουν στην αύξηση των επενδύσεων στις ΗΠΑ;
–Θέλω οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταιρείες των ΗΠΑ να είναι οι προτιμώμενοι επενδυτικοί εταίροι της Ελλάδας και των ελληνικών εταιρειών. Οι αμερικανικές εταιρείες αυξάνουν εκθετικά τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, προσφέροντας πραγματικές επενδύσεις που ωφελούν την οικονομική ανάπτυξη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι ορισμένοι επενδυτές από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, απέτυχαν να αποφέρουν απτά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται και να εκπληρώσουν τις αρχικές συμβατικές υποχρεώσεις τους. Δεν πρόκειται απλώς για το κλείσιμο μιας συμφωνίας, αλλά για μια μακροπρόθεσμη δέσμευση σε κοινές αξίες. Αυτός είναι ο παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία και τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε προσπάθειας.
Η κυβέρνηση της Κίνας έχει αποκαλέσει το λιμάνι του Πειραιά ως «το κεφάλι του δράκου» της «Πρωτοβουλίας μια ζώνη, ένας δρόμος» στην Ευρώπη. Ως πρέσβης, δεσμεύομαι προσωπικά να διασφαλίσω δίκαιο και διαφανή ανταγωνισμό και πρόσβαση στην αγορά για τις εταιρείες των ΗΠΑ και να διασφαλίσω ότι οι τοπικοί εταίροι μας κατανοούν τα οφέλη της συνεργασίας με έμπιστους εταίρους σε υποδομές ζωτικής σημασίας. Εργάζομαι για να ενθαρρύνω τις αμερικανικές επενδύσεις, ειδικά σε τομείς και υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως η ναυπηγική και τα λιμάνια. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη των δύο αμερικανικών υποψηφιοτήτων που έχουμε για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Για αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται έντονα στα ναυπηγεία της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.
Δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία των ΗΠΑ για να διασφαλίσουμε επενδύσεις υψηλής ποιότητας, διαφανείς και βιώσιμες που ωφελούν τις κοινότητες και τις οικονομίες μας. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία με το DFC, της οποίας ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Σκοτ Νάθαν, κατανοεί πλήρως την κρίσιμη σημασία της Ελλάδας. Χαίρομαι που βλέπω ότι το DFC αναζητεί τρόπους για να υποστηρίξει δυνητικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της Ελευσίνας και ορισμένων ενεργειακών έργων βοηθητικών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Συνεργαζόμαστε επίσης με την US Export-Import Bank των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου υπάρχει μια εξαιρετική νέα διοίκηση της προέδρου Ρίτα Τζο Λιούις. Και συνεργαζόμαστε και με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, όπου και εκεί είναι προσηλωμένοι στην επιτυχία της Ελλάδας.