Τσάφος: Ο άνεμος έκανε την Ελλάδα καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρισμού - Στα 500 εκατ. ευρώ η διαφορά στο ισοζύγιο σε σχέση με το 2019

Η Ελλάδα έγινε πέρυσι καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρισμού για πρώτη φορά μετά από το 2000, γεγονός που της εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη, τόνισε τη Δευτέρα στη Βουλή ο υφυπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, Νίκος Τσάφος.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2019 η χώρα μας εισήγαγε περισσότερο ρεύμα από ότι εξήγαγε. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 10 TWh, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 18% της εγχώριας κατανάλωσης. Σε οικονομικούς όρους, στοίχιζαν περί τα 400 εκατ. ευρώ, όπως τόνισε ο κ. Τσάφος.

 

Στον αντίποδα, το 2024 το ισοζύγιο έγραψε +307 GWh, οι οποίες μεταφράζονται σε ένα όφελος 122 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η διαφορά στη σύγκριση των περιφερειακών τιμών είναι ενδεικτική μιας σημαντικής αλλαγής: Το 2019 η Ελλάδα ήταν ακριβότερη από τη Βουλγαρία κατά 34%, ενώ πλέον είναι ελαφρώς φθηνότερη κατά 2%.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε στα παραπάνω ότι η Ελλάδα και ολόκληρη η περιοχή εξακολουθούν να επωμίζονται το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου που άφησε πίσω της η ενεργειακή κρίση. Εντούτοις, είναι προτιμότερο να είσαι εξαγωγέας παρά εισαγωγέας.

Κατά το τελευταίο έτος σημειώθηκε στη χώρα μας μια άνοδος της ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, όμως ο καθοριστικός παράγοντας που έκανε την ελληνική αγορά εξαγωγική είναι ο άνεμος, τόνισε ο υφυπουργός.

s