Τρύπα 7,7 εκ. ευρώ στον ΕΛΑΠΕ από τις «αστοχίες» των ΦΟΣΕ στις προβλέψεις – Άμεση τροποποίηση του νόμου ζητά ο ΔΑΠΕΕΠ.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το ύψος της επιβάρυνσης που προκαλούν στον ΕΛΑΠΕ οι αστοχίες στις προβλέψεις των ΦΟΣΕ, περιλαμβάνει επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γ. Γιαρέντης στον πρόεδρο της ΡΑΕ Θ. Δαγούμα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία εκκαθάρισης από τον ΑΔΜΗΕ, που επικαλείται η επιστολή, για το διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 14 Φεβρουαρίου, η χρέωση του ΕΛΑΠΕ από τις αποκλίσεις των μονάδων που εκπροσωπούνται από ΦΟΣΕ ανήλθε συνολικά στα 7,7 εκατ. ευρώ.

Το κόστος αυτό προκύπτει καθώς οι ΦΟΣΕ δε χρεώνονται για τις αστοχίες τους στις προβλέψεις με την τιμή των αποκλίσεων αλλά επιστρέφουν μόνο τα ποσά που εισέπραξαν μέσω της αγοράς με την τιμή της DAM. 

Πίσω από την επιβάρυνση αυτή του ΕΛΑΠΕ βρίσκεται η πρόβλεψη του ν. 4414/16 που προέβλεπε ότι οι ΦΟΣΕ θα αναλάβουν το κόστος των αποκλίσεών τους με την έναρξη της συνεχούς ενδοημερήσιας συναλλαγής XBID (αρχικά η πρόβλεψη του νόμου που τροποποιήθηκε έκανε λόγο για ανάληψη της υποχρέωσης με την επαρκή ρευστότητα της ενδοημερήσιας αγοράς).

Στην επιστολή ο κ. Γιαρέντης σημειώνει πως είναι αυτονόητο ότι εφόσον οι ΦΟΣΕ εκ του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου δεν επιβαρύνονται με το κόστος των αποκλίσεών τους, δεν καταβάλουν καμία προσπάθεια προκειμένου να βελτιώσουν τις προβλέψεις τους. Αντιθέτως, επισημαίνει η επιστολή, με τις ισχύουσες διατάξεις του κανονισμού αγοράς εξισορρόπησης ενδέχεται οι ΦΟΣΕ να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους εις βάρος του ΕΛΑΠΕ, το οποίο η ΡΑΕ οφείλει να ερευνήσει.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η επιστολή οι ΦΟΣΕ έχουν τη δυνατότητα να πωλούν στην Ενδοημερήσια Αγορά ποσότητες ενέργειας που προέρχονται από υπερεκτιμημένες προβλέψεις και εν τέλει καταλήγουν σε απόκλιση σε μεγαλύτερες τιμές από αυτές της αγοράς επόμενης ημέρας. Ωστόσο το ποσό που χρεώνονται και επιστρέφουν για την ποσότητα των αποκλίσεων υπολογίζεται επί την τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας και όχι της ενδοημερήσιας. Συνεπώς, αναφέρει η επιστολή, καρπώνονται τη διαφορά ενώ παράλληλα το υπόλοιπο σκέλος της χρέωσης αποκλίσεων επιβαρύνει τον ΕΛΑΠΕ. 

Η επιστολή καταλήγει ζητώντας από τη ΡΑΕ την τροποποίηση του νόμου 4414/2016 προκειμένου να σταματήσει το μεταβατικό στάδιο και να ξεκινήσει η ανάληψη υποχρέωσης εξισορρόπησης από τις μονάδες ΑΠΕ ΣΕΔΠ με ΥΣΑ το συντομότερο δυνατόν ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του ΕΛΑΠΕ. 

 

 

2 Μαρτίου 2021

energypress