Το τοξικό νέφος που έχει «τυλίξει» το Πακιστάν έχει επιδεινωθεί, ιδιαίτερα στην επαρχία Παντζάμπ με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι τουλάχιστον 11 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν, αν η ατμοσφαιρική ρύπανση - τα επίπεδα της οποίας είναι πρωτοφανή - δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Λαχόρη, η οποία στις αρχές του μήνα βρέθηκε για δεύτερη φορά στην κορυφή του παγκόσμιου καταλόγου των πόλεων με τον πιο μολυσμένο αέρα.
Μάλιστα, στις 2 Νοεμβρίου, ο δείκτης ποιότητας αέρα στην περιοχή ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί οποιαδήποτε τιμή πάνω από 300 «επικίνδυνη».
Καταστροφικές συνέπειες για παιδιά και εγκύους
Ο Αμπντουλά Φαντίλ, εκπρόσωπος της UNICEF στη χώρα, εξήγησε τη σοβαρότητα της κατάστασης, τονίζοντας πως «πριν καν εμφανιστούν αυτά τα επίπεδα-ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περίπου το 12% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών στο Πακιστάν μπορούν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση».
«Θα χρειαστεί να περάσει καιρός για να εκτιμηθεί το αντίκτυπο της φετινής, εξαιρετικά έντονης αιθαλομίχλης, αλλά γνωρίζουμε ότι ο διπλασιασμός και ο τριπλασιασμός των ατμοσφαιρικών ρύπων θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ιδίως για τα παιδιά και τις έγκυες», πρόσθεσε και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε τμήματα της επαρχίας Παντζάμπ έκλεισαν τα σχολεία, προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά, ενώ οι Αρχές διέταξαν να κλείσουν όλα τα πάρκα και τα μουσεία για δέκα μέρες, παροτρύνοντας τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος της Παντζάμπ, η Μουλτάν είναι η πόλη με την εντονότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, με τις τιμές του δείκτη ποιότητας αέρα να φτάνουν τον αριθμό 800, την ώρα που οτιδήποτε πάνω από το 300 θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία.
Τέλος, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ εξετάζει και μεθόδους για πρόκληση τεχνητών βροχοπτώσεων για την καταπολέμηση της ρύπανσης.