Το top 10 των εταιρειών ΑΠΕ στην Ευρώπη – Ποιοί οδηγούν την πράσινη μετάβαση και που κατευθύνουν τις επενδύσεις τους

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που μετρά ήδη πάνω από ενάμιση χρόνο, αλλά και η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, έχουν αναδείξει με τον χειρότερο τρόπο τις επιπτώσεις της εξάρτησης της Ευρώπης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Αν και η ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι καθυστερεί την πράσινη μετάβαση, ολοένα και περισσότερες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες αργά αλλά σταθερά ξεπερνούν τα παραδοσιακά συστήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα και που στήριξαν την κοινωνία για γενιές.

Κοινό τόπο αποτελεί πλέον, η πεποίθηση ότι απαιτείται μια δραστική αναθεώρηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας και της ενεργειακής υποδομής για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Sustainability παρουσιάζει τις 10 κορυφαίες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που εδρεύουν στην Ευρώπη με σημαντική επιρροή στο μέλλον του παγκόσμιου ενεργειακού τοπίου.

10. Enel Green Power SpA

Έσοδα: 9,72 δισ. δολ.

Διευθύνων Σύμβουλος: Salvatore Bernabei

Η Enel Green Power , που διακρίνεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενορχηστρώνει μια μυριάδα ενεργειακών πτυχών, που κυμαίνονται από άμεσες πωλήσεις μέσω Συμφωνιών Αγοράς Ισχύος (PPA) έως μια πρωτοποριακή αφοσίωση στην ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενισχύοντας την ηγετική της θέση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εταιρεία παράγει καθαρή ενέργεια, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής σε ηλιακή, γεωθερμική, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η εταιρεία διερευνά και υιοθετεί αυτές τις τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας, τηρώντας σταθερά τις βιώσιμες πρακτικές. Η Enel Green Power όχι μόνο υπογραμμίζει την παραγωγή πράσινης ενέργειας, αλλά και υπερασπίζεται την καινοτόμο ανάπτυξη τεχνολογιών για την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της αποδοτικότητας στην καθαρή ενέργεια.

9. Iberdrola

Έσοδα: 57,21 δισ. δολ.

Διευθύνων Σύμβουλος: Armando Martinez

Η Iberdrola ξεχωρίζει ως βασικός ηγέτης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οδηγώντας δυναμικά την ενεργειακή μετάβαση με τις φιλόδοξες  στρατηγικές και δράσεις της. Διαθέτοντας μια σημαντική επένδυση 47 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025, η εταιρεία επιδεικνύει βαθιά αφοσίωση στην καθοδήγηση του παγκόσμιου ενεργειακού παραδείγματος προς τις μειωμένες εκπομπές, με στόχο να χαράξει ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον.

Θεμελιώδης για τη μεθοδολογία της Iberdrola είναι η ταχεία ηλεκτροδότηση των ενεργειακών συστημάτων, η διοχέτευση επενδύσεων προς την παρθένα παραγωγή ενέργειας, την ενίσχυση του δικτύου και τις υποδομές αποθήκευσης, διευκολύνοντας έτσι την εμφάνιση νέων και βιώσιμων ολοκληρωμένων ενεργειακών εναλλακτικών.

8. National Grid

Έσοδα: 245,14 δισ. δολ.

Διευθύνων Σύμβουλος: John Pettigrew

Ο όμιλος λειτουργεί μια θυγατρική γνωστή ως National Grid Renewables , η οποία επικεντρώνεται στην επέκταση της καθαρής ενέργειας μέσω έργων μεγάλης κλίμακας προσαρμοσμένων σε εταιρείες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ενώ παράλληλα διατηρεί μια προσέγγιση εστιασμένη στην κοινότητα και φιλική προς τους αγρότες στις επιχειρήσεις.

Η εταιρεία δεν έχει απλώς αποδείξει τη δέσμευσή της για τη δημιουργία ενός καθαρού, δίκαιου και προσιτού ενεργειακού μέλλοντος, αλλά έχει επίσης τονίσει την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για την επίτευξη ενός ασφαλούς και δίκαιου ενεργειακού συστήματος για όλους. Μέσα από τα εγχειρήματά της και τα μελλοντικά σενάρια για το 2023, η National Grid υπογραμμίζει την αναγκαιότητα άμεσης δράσης για την πλοήγηση προς ένα βιώσιμο ενεργειακό τοπίο που είναι προσβάσιμο και ωφέλιμο για όλους τους τομείς της κοινωνίας.

7. Acciona Α.Ε

Έσοδα: 12,30 δισ. δολ.

Διευθύνων Σύμβουλος: José Manuel Entrecanales

Με παγκόσμια εμβέλεια σε 16 χώρες σε πέντε ηπείρους, η Acciona είναι βαθιά ενσωματωμένη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με λύσεις 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μηδενικούς δεσμούς με τεχνολογίες που κινούνται με ορυκτά καύσιμα. Η εταιρεία κατέχει και διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων χερσαίων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας, φωτοβολταϊκών (PV), βιομάζας, υδροηλεκτρικών και ηλιακών θερμικών εγκαταστάσεων, ενδεικτικό μιας συνολικής και πολύπλευρης προσέγγισης για την αειφόρο παραγωγή ενέργειας.

Η Acciona όχι μόνο αντικατοπτρίζει ένα ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο, αλλά και έναν αφοσιωμένο παίκτη στην παγκόσμια μετάβαση προς τη βιώσιμη ενέργεια, διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες όχι μόνο ευθυγραμμίζονται αλλά προωθούν ενεργά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ενεργειακή προσβασιμότητα σε όλο τον κόσμο.

6. Vestas

Έσοδα: 16,53 δισ. δολ.

Διευθύνων Σύμβουλος: Henrik Andersen

Η Vestas είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με εξειδίκευση στις λύσεις βιώσιμης ενέργειας. Οι οικονομικές της προοπτικές για το 2023 προβλέπουν έσοδα που κυμαίνονται μεταξύ 14 και 15,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιδεικνύοντας μια ανθεκτική και αισιόδοξη στάση εν μέσω των παγκόσμιων προκλήσεων.

Η Vestas είναι ένας κεντρικός εταίρος στο παγκόσμιο ταξίδι προς πιο βιώσιμες και ανανεώσιμες ενεργειακές πρακτικές, αναπτύσσοντας λύσεις που δίνουν προτεραιότητα στην οικολογική ακεραιότητα χωρίς να διακυβεύεται η οικονομική βιωσιμότητα.

5. Orsted

Έσοδα: 18,81 δισ. δολ.

Διευθύνων Σύμβουλος: Mads Nipper

Η Ørsted είναι μια βασική οντότητα στον παγκόσμιο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θεωρείται μια από τις πιο βιώσιμες εταιρείες στον κόσμο.

Παρέχει ένα ευρύ φάσμα λύσεων πράσινης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων λύσεων υπεράκτιας και χερσαίας αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης. Με ένα σημαντικό μερίδιο πράσινης ενέργειας 92% που διατηρήθηκε από το πρώτο εξάμηνο του 2022 έως το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Ørsted επιδεικνύει σταθερή δέσμευση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η εταιρεία μείωσε με επιτυχία τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο Πεδίο 1 και 2 κατά 14%. Η φιλοδοξία της εδράζεται όχι μόνο στην προώθηση της δικής της πράσινης μετάβασης αλλά και στην προώθηση ενός βιώσιμου μέλλοντος παγκοσμίως. Η εταιρεία διερευνά συνεχώς καινοτόμες και βιώσιμες ενεργειακές λύσεις.

4. Fortum Corp

Έσοδα: 93,68 δισ. δολ.

Διευθύνων Σύμβουλος: Markus Rauramo

Η Fortum Corporation , εστιάζοντας στην παροχή αξιόπιστης καθαρής ενέργειας, ανανέωσε τη στρατηγική της για να οδηγήσει σε μια καθαρή μετάβαση με νέους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Στοχεύοντας στην ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, η Fortum διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιό της, αλλά και συνεργάζεται με βιομηχανικούς πελάτες για να διασφαλίσει την κατανομή κεφαλαίων με λογικές αποδόσεις.

Η στρατηγική της εταιρείας ξεκινά με τη φιλοδοξία να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 σημείωσε υψηλές επιδόσεις, ιδιαίτερα στη Σκανδιναβία.

3. Engie

Έσοδα: 99,57 δισ. δολ.

Διευθύνων Σύμβουλος: Catherine MacGregor

Ενώ είναι παγκόσμιος παίκτης στον ενεργειακό τομέα: η ιστορία της Engie είναι σύντομη αλλά βαθιά όσον αφορά τις ευρωπαϊκές της προσπάθειες. Με έδρα το La Défense της Γαλλίας, η εταιρεία έθεσε σχέδια για επένδυση 13 - 14 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τις αρχές του 2023 έως το τέλος του 2025.

Η επένδυση είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας να εισφέρει 22 - 25 δισ. ευρώ στην ανάπτυξή της, η οποία σηματοδοτεί αύξηση 50% σε σχέση με την προηγούμενη διετία. Το 70% του προϋπολογισμού για την ανάπτυξή της θα κατευθυνθεί προς την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

2. EDF

Έσοδα: 152,17 δισ. δολ.

Διευθύνων Σύμβουλος: Simone Rossi

Η EDF είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα που δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα ως βασική αρχή των δραστηριοτήτων της. Αυτό επιτυγχάνεται με την προώθηση ενός ποικίλου χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής αποθήκευσης και της αποθήκευσης ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η EDF διερευνά ενεργά τη σκοπιμότητα του υδρογόνου ως εναλλακτικού ενεργειακού προϊόντος για τα πιθανά οφέλη του στο σύγχρονο τοπίο. Η πυρηνική είναι επίσης βασικός άξονας για τη λειτουργία υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και μηδενικών εκπομπών.

1. TotalEnergies

Έσοδα: 263,20 δισ. δολ.

Διευθύνων Σύμβουλος: Patrick Pouyanné

Αγκαλιάζοντας ουσιαστικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η TotalEnergies εκδηλώνει μια βαθιά δέσμευση για βιωσιμότητα και περιβαλλοντική ευθύνη μέσω του μετασχηματισμού της επιχείρησής της.

Η εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε όλη την αλυσίδα αξίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς προσανατολίζεται στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Με πλούσια ιστορία στον κλάδο της ενέργειας, η TotalEnergies κάνει γνωστή την παρουσία της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω ηλιακών έργων μεγάλης κλίμακας, καθώς και χερσαίων και υπεράκτιων σταθμών αιολικής ενέργειας.

 

 

σ