Τις πρώτες άδειες για μονάδες κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες ετοιμάζεται να δώσει η ΡΑΕ - Bypass στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

08 12 2020 | 08:14

Τολμηρό βήμα για την προώθηση, για πρώτη φορά στη Ελλάδα, επενδύσεων κεντρικής αποθήκευσης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, έκανε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με απόφαση της ολομέλειάς της την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα η ΡΑΕ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για εγκαταστάσεις αυτού του είδους, προχώρησε σε ερμηνευτική εγκύκλιο, με την οποία ορίζει ότι η αδειοδότηση μπορεί να γίνει με βάση τον Κανονισμό του 2000, που αφορά τις μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Η Αρχή προχώρησε στην κίνηση αυτή δεδομένου ότι έχει κατατεθεί ενδιαφέρον για εγκατάσταση μεγάλων μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες, τη στιγμή μάλιστα που η λειτουργία των αγορών του target model δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας μιλώντας στους δημοσιογράφους  "οι αγορές στέλνουν σήματα και αυτό που αποτυπώνεται είναι ότι υπάρχει αναγκαιότητα για ευέλικτες μονάδες".

 Για να ανταποκριθεί η Αρχή στα αιτήματα αδειοδότησης μονάδων κεντρικής αποθήκευσης που έχουν κατατεθεί, μία προσέγγιση θα ήταν να δημιουργηθεί εξαρχής ένα ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο, ένα νέος κανονισμός. "Αυτό θα έπαιρνε όμως αρκετό χρόνο, πολλούς μήνες για την ακρίβεια, μέχρι να ολοκληρωθεί και να μπορέσουμε στη συνέχεια να αξιολογήσουμε τις αιτήσεις βάσει αυτού", σημείωσε ο κ. Δαγούμας.

Όπως είπε ο ίδιος: "Μελετήσαμε τα όσα έχουν κάνει ρυθμιστικές αρχές από άλλες χώρες  που έχουν δημιουργήσει  πλαίσιο και διαπιστώσαμε ότι δεν αντιμετωπίζουν το θέμα με ομογενοποιημένο τρόπο. Άλλες αντιμετωπίζουν τις μονάδες αυτές από την πλευρά της παραγωγής και άλλες τις βλέπουν ως παραγωγή και κατανάλωση".

Κατά την έρευνά της η ΡΑΕ διαπίστωσε ότι η ρυθμιστική Αρχή της Μεγάλης Βρετανίας έχει τεκμηριώσει την άποψη ότι, στην περίπτωση έλλειψης συγκεκριμένου ρυθμιστικού πλαισίου, μπορεί να ληφθεί υπόψη το πλησιέστερο και ευνοϊκότερο προς τον επενδυτή πλαίσιο. 

Υπό αυτή την έννοια η ΡΑΕ, κάνοντας κατά κάποιο τρόπο bypass, αποφάσισε να αξιολογήσει τις μονάδες αποθήκευσης με βάση τον Κανονισμό του 2000, που αφορά τις μονάδες παραγωγής ρεύματος. Εξέδωσε μάλιστα και σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο για το πλαίσιο αυτό, έτσι ώστε αν οι μονάδες αποθήκευσης, εάν πληρούν τα τυπικά κριτήρια, να μπορούν να αδειοδοτούνται σε πρώτο στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες αδειοδοτήσεις πρόκειται να εκδοθούν σύντομα, δεδομένου ότι επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει.

Απαιτείται πλαίσιο στήριξης

Κρίσιμο και καθοριστικό είναι βεβαίως το επόμενο στάδιο, το οποίο αφορά την ανάγκη δημιουργίας ειδικού πλαισίου στήριξης των μονάδων αποθήκευσης όλων των ειδών και τεχνολογιών.

Η ανάγκη να υπάρξει ειδικό πλαίσιο που να καθορίζει επιπλέον αποζημίωση (πέραν εκείνης που μπορούν να έχουν τα συστήματα αυτά από την αγορά) έχει τεκμηριωθεί από τις μελέτες που έχει αναθέσει η ΡΑΕ στο ΕΜΠ, μελέτες που έδειξαν επίσης ότι ακόμα και με τις επιπλέον αυτές αποζημιώσεις, οι μονάδες αποθήκευσης (αντλησιοταμίευση, μπαταρίες κ.λπ.) είναι συμφέρουσες για το ηλεκτρικό σύστημα, καθώς παράγουν αξία μεγαλύτερη από την αμοιβή τους.

Μέχρι σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει ολοκληρώσει κάποιο σχέδιο στήριξης για την αποθήκευση (πέραν εκείνου για τα υβριδικά στα νησιά), το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν προς έγκριση κ.λπ. Συνεπώς η υπόθεση έχει ακόμα δρόμο.

Επένδυση στη Δυτική Μακεδονία

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο master plan της δίκαιης μεταλιγνιτικής μετάβασης που παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανάμεσα στις 16 "εμβληματικές" επενδύσεις, περιλαμβάνεται και μονάδα κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι μία από τις επενδύσεις που εκκρεμούν προς αδειοδότηση στη ΡΑΕ.

Πρόκειται για σύστημα αποθήκευσης ενέργειας που έχει σχεδιάσει η ελληνική εταιρεία Eunice Energy,  ισχύος 250MW και αποθηκευτικής ικανότητας 1000 MWh προϋπολογισμού  περίπου 300 εκ. ευρώ. Το έργο έχει υποβληθεί ως υποψήφιο και στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI). "Με το έργο αυτό η Ελλάδα θα μπορέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά στο  κομμάτι της σταθεροποίησης του δικτύου και της παροχής υπηρεσιών τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και στους διασυνοριακούς διαχειριστές δικτύου" αναφέρει η εταιρεία.

 

 

8 Δεκεμβρίου 2020

energypress