Την Παρασκευή 18 Μαρτίου η συνάντηση των 4 του Νότου για την ενέργεια - Μητσοτάκης, Ντράγκι, Σάντσεθ και Κόστα στη Ρώμη

Ενόψει της τακτικής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Μαρτίου, οι χώρες του Νότου συναντιούνται στην Ρώμη, μια εβδομάδα νωρίτερα, την ερχόμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 11 το πρωί, ώρα Ιταλίας, προκειμένου να συντονιστούν σε μια ενιαία γραμμή. Την ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης την αποκάλυψε ο σύμβουλος επικοινωνίας του Ιταλού Πρωθυπουργού, Ferdinando Giugliano, με ανάρτησή του στο Twitter.

Στην συνάντηση θα πάρουν μέρος ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως έχει γράψει το energypress, η απόφαση για κοινή συνάντηση κλείστηκε την 2η μέρα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο να σημειώσουμε ότι οι επαφές των τεσσάρων είναι συνεχείς, ενώ ούτως ή άλλως, εδώ και μήνες η Ελλάδα και η Ισπανία κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην αγορά ενέργειας. Σε παρόμοια γραμμή βρίσκεται και ο Μάριο Ντράγκι.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η πρόταση πως η αγορά χονδρικής στο φυσικό αέριο έχει ουσιαστικά σταματήσει να λειτουργεί, δεν αντανακλά τις θεμελιώδεις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης και τον τόνο δίνουν οι κερδοσκοπικές πρακτικές, βρίσκει πλέον ευήκοα ώτα όχι μόνο στις χώρες του Νότου. Αλλωστε, η πίεση από τις τιμές γίνεται πια αισθητή παντού στην Ευρώπη. 

 

1