Τι θα κάνει η ΡΑΕ στις περιπτώσεις επικαλύψεων στα πολύγωνα εξαιρούμενων σταθμών ΑΠΕ - Τα 3 κριτήρια για την συγκριτική αξιολόγηση

Διέξοδο στον «τραγέλαφο» με την καταχώριση πολυγώνων εξαιρούμενων σταθμών επιχειρεί να δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ειδική διάταξη που περιλαμβάνει στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη.

Με την προτεινόμενη διάταξη (άρθρο 133 του νομοσχεδίου), όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, επιλύονται ζητήματα που έχουν προκύψει λόγω επικάλυψης σταθμών με Βεβαίωση Παραγωγού και Εξαιρουμένων Σταθμών κατά την αποτύπωσή τους στον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ και οδηγούν σε αδυναμία έκδοσης Βεβαίωσης Καταχώρησης Πολυγώνου Εξαιρούμενου Σταθμού.

 

Συγκεκριμένα με την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας ορίζεται η διαδικασία που ακολουθείται από τον Φορέα Αδειοδότησης σε περίπτωση αδυναμίας έκδοσης βεβαίωσης καταχώρησης πολυγώνου λόγω επικάλυψης.

Ο Φορέας Αδειοδότησης προβαίνει σε συγκριτική αξιολόγηση των εν λόγω σταθμών με βάση τα κάτωθι κρίτηρια και προκρίνεται:

α) ο Εξαιρούμενος Σταθμός, αν ο εν λόγω σταθμός εγκαθίσταται σε ιδιωτικές εκτάσεις και ο κάτοχος του σταθμού έχει τη νόμιμη χρήση αυτής, άλλως

β) ο σταθμός που έχει σύναψει Σύμβαση Σύνδεσης με τον αρμόδιο Διαχειριστή, άλλως

γ) βάσει χρονικής προτεραιότητας που υποβλήθηκε πλήρες αίτημα, είτε για Βεβαίωση Παραγωγού ή Βεβαίωση Παραγωγού ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή Άδεια Παραγωγής ή Άδεια Αποθήκευσης είτε, όσον αφορά τον Εξαιρούμενο Σταθμό, για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης. Σε περίπτωση πρόκρισης του Εξαιρούμενου Σταθμού, ο Φορέας Αδειοδότησης εκδίδει τη Βεβαίωση Καταχώρησης Πολυγώνου Εξαιρούμενου Σταθμού και αυτοδίκαια τροποποιεί τη σχετική Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή Άδεια Παραγωγής ή Άδεια Αποθήκευσης.

Σε περίπτωση μη πρόκρισης του Εξαιρούμενου Σταθμού, δεν εκδίδεται Βεβαίωση Καταχώρησης Πολυγώνου Εξαιρούμενου Σταθμού και η θέση του σταθμού δύναται να μεταφερθεί σύμφωνα με το άρθρο 24. Αν, εντός τριών (3) μηνών από τη γνωστοποίηση μη καταχώρησης του πολυγώνου, δεν έχει γίνει αίτηση για μεταφορά της θέσης εγκατάστασης του σταθμού, παύουν αυτοδίκαια όλες οι εν λόγω άδειες και εγκρίσεις και επιστρέφεται η Εγγυητική Επιστολή του άρθρου 6, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου.

 

s