Θυμώστε γιατί πνιγόμαστε, καιγόμαστε, χανόμαστε! Α, ναι… και καλή Πρωτοχρονιά.

Ε όχι, δεν είναι είδηση τα εγκαίνια του μη Μετρό στην Θεσσαλονίκη από τον επικοινωνιακό Αλέξη.

Ούτε το Brexit.

Ούτε καν η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία.

Πόσο μάλλον όλες οι λοιπές ανούσιες αναφορές (γιατί δεν είναι ειδήσεις) που μας απασχολούν.

Η μόνη είδηση που θα έπρεπε να παίζει συνέχεια και διαρκώς στα μέσα ενημέρωσης είναι η πορεία της κλιματικής αλλαγής και η αντίδραση (ή μάλλον αδράνεια) της ανθρωπότητας. Είναι ότι πιο καθοριστικό συμβαίνει για το μέλλον μας.

Υπερβολικός ε;

Τα παιδάκια που θα γεννηθούν φέτος μετά την σημερινή (ακόμη) χαρούμενη Πρωτοχρονιά του 2019 στην Ελλάδα, όταν κλείσουν τα 20 τους χρόνια το 2039, τα 40 τους το 2059, τα 80 τους το 2099, γνωρίζετε τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν;

Σύμφωνα με στοιχεία από το Climate Impact Lab:

Από 24ο  Κελσίου μέση ετήσια θερμοκρασία σήμερα στην Ελλάδα, θα φτάσει τους 25ο Κελσίου το 2039, τους 27ο Κελσίου το 2059 και τους 29ο Κελσίου το 2099.

Αυτή είναι η εκτιμώμενη άνοδος της μέσης θερμοκρασίας για την Ελλάδα.

Οι ακραίες τιμές θα χτυπήσουν ρεκόρ.

Πιο συχνοί, παρατεταμένοι και πιο καυτοί καύσωνες θα είναι ο κανόνας.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο έχει υπολογίσει ότι για την Αθήνα ο αριθμός των ημερών

  • με θερμοκρασία άνω των 37ο Κελσίου από 195 την 30ετία 1961-1990, θα αυξηθεί κατά 987% σε 1925 μέρες την 30ετία 2071-2100.
  • με θερμοκρασία άνω των 40ο Κελσίου από 28 την 30ετία 1961-1990, θα αυξηθεί κατά 3.850% σε 1078 μέρες την 30ετία 2071-2100.

Αυτά είναι γνωστά εδώ και αρκετά χρόνια. Και είναι μόνο μια από τις πάρα πολλές επιπτώσεις της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Και αφορούν τη νέα γενιά κυρίως.

Βέβαια, κι εμείς, οι γηραιότεροι που είμαστε υπεύθυνοι με πράξεις ή αδράνεια για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, θα υποστούμε κάποιες από τις συνέπειες, αλλά οι νέες γενιές θα υποστούν τα χειρότερα. Αυτό πρέπει να γίνει κτήμα μας, να το χωνέψουμε

Κι επειδή η επανάληψη είναι, ήταν και θα είναι η μητέρα της μάθησης, πρέπει να το επαναλαμβάνουμε, πριν τα ίδια τα γεγονότα, οι ίδιες οι κλιματικές καταστροφές, ακυρώσουν κάθε ανάγκη μάθησης.

Πρέπει να είναι η μόνιμη πρώτη είδηση. Κάτι σαν πολεμικό ανακοινωθέν. Γιατί είμαστε σε πόλεμο και τον χάνουμε.

Πρέπει να το ξαναπούμε για να το αντιληφθούμε κι εμείς και οι νέες γενιές ότι η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγή είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη βιώσιμου πλανήτη.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθεί από τη νέα γενιά η έκταση του προβλήματος και η ανάγκη να αναλάβουν δράση τώρα, ώστε να έχουν βιώσιμο περιβάλλον στο δικό τους μέλλον. Να κατανοήσουν ότι οι κλιματικοί κίνδυνοι έχουν πάψει να ελλοχεύουν αλλά είναι σε πλήρη ανάπτυξη και θερίζουν ζωές και περιουσίες και υπονομεύουν το μέλλον τους, αν δεν υπάρξει η επιστημονικά τεκμηριωμένη αντίδραση.

Οι εκθέσεις της IPCC δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφιβολία.  

Στην τελευταία, IPCC special report on the impacts of global warming of 1.5 °C, καταγράφονται οι αιτίες της υπερθέρμανσης, οι κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη πορεία της και οι τρόποι που έχουμε στη διάθεση μας για να σώσουμε ότι σώζεται. Γιατί έχουμε ήδη υπερθέρμανση ενός βαθμού Κελσίου κι αυτό δεν αντιστρέφεται αύριο. Ούτε μπορεί να μείνει εδώ, δυστυχώς. Στόχος είναι μη ξεφύγει πάνω από 1,5ο Κελσίου.

Το να αρνηθεί κανείς την εργασία τόσων κλιματικών επιστημόνων σημαίνει πως είναι βλάκας ή καθοδηγείται από συμφέροντα. Κι επειδή στις θέσεις της λήψης αποφάσεων δεν υπάρχουν βλάκες (καλά δεν παίρνω και όρκο) σίγουρα η άρνηση και απουσία της αναγκαίας αντίδρασης επιβάλλεται από συμφέροντα (λέγε με ορυκτά καύσιμα).  

Δεν αρκεί αυτό για να θυμώσεις;

Ότι κάποιοι βάζουν το προσωρινό κέρδος τους πάνω από το δικό σου μέλλον;

Η ουσία παραμένει ότι η τύχη της ανθρωπότητας είναι στα χέρια ανθρώπων που δεν θα υποστούν τις συνέπειες των αποφάσεων τους.

Οι απόγονοι μας θα τις βιώσουν.

Πρέπει λοιπόν να ξυπνήσουν οι απόγονοι μας.

Να θυμώσουν με την πορεία της μάχης αντιμετώπισης της κλιματικής  αλλαγής.

 

1

Το δικό μας άλμα στο κενό γίνεται εις βάρος του δικού σας μέλλοντος.

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να θυμώσετε;

 

Καλή Πρωτοχρονιά

Γιάννης Τσιπουρίδης

31 Δεκεμβρίου 2018

 

How Would Just 2 Degrees of Warming Change the Planet?