Θωμάς: Όταν έρθουν τα νέα στοιχεία για μέση τάση και ρύπους θα υπάρξει πλεόνασμα 50 εκατ. στον ΕΛΑΠΕ το 2020, συν το "μαξιλάρι"

20 11 2019 | 17:47

Τις απαντήσεις του στις παρατηρήσεις και την κριτική των κομματικών εκπροσώπων για το ενεργειακό νομοσχέδιο έδωσε σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γεράσιμος Θωμάς, αναφερόμενος σε όλα τα σημαντικά άρθρα.

Καταρχήν, ο κ. Θωμάς είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για υλοποίηση του target model ως τον Ιούνιο του 2020. “Με το νόμο δίνουμε τη δυνατότητα στη ΡΑΕ να επιβάλει πρόστιμα αν υπάρχουν αποκλίσεις”, τόνισε.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ , είπε ότι οι δύο επιτροπές αμοιβών προσλήψεων και προμηθειών είναι ενισχυμενες επιτροπές για να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση. “Δίνεται ευελιξία δίχως να καταργείται το ΑΣΕΠ. Ακούω ότι δεν υπάρχει σχέδιο. Αυτός είναι ένας νόμος, όχι ένα business plan. Δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν κάποια πράγματα. Θα υπάρξουν εθελούσιες και προβλέψεις για νέες προσλήψεις ανθρώπων με δεξιότητες”, σχολίασε.

Παράλληλα, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι με τα ΝΟΜΕ η ΔΕΗ έχασε 775.529 μετρητές λόγω της μείωσης του μεριδίου της. “Μην κοιτάμε μόνο τον τελευταίο μήνα. Ό,τι έχει πωληθεί στα ΝΟΜΕ (ποσότητες ρεύματος) παραδίδεται σταδιακά ως τον Ιούνιο του 2020”, πρόσθεσε.

“Όλα τα άρθρα που αφορούν την κοινοτική νομοθεσία έχουν τύχει διαβούλευσης με την Ε.Ε. Το ίδιο ισχύει για τη σχέση της ΔΕΗ με τις δημόσιες προμήθειες όπου η ευελιξία που παρέχεται είναι εντός των οδηγιών.

Την τιτλοποίηση η ΔΕΗ μπορούσε να την κάνει και τα προηγούμενα χρόνια. Με το νομοσχέδιο διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα, δηλαδή είναι μια τεχνική ρύθμιση”, ανέφερε.

Σχετικά με τη ΔΕΠΑ και τις σχετικές ρυθμίσεις, ο κ. Θωμάς ανέφερε πως η ΔΕΠΑ Υποδομών θα δώσει τη δυνατότητα στον πλειοδότη να αναπτύξει τα δίκτυα. “Η ρυθμιζόμενη απόδοση είναι ελκυστική και βάσει αυτής ο όποιος επενδυτής θα κάνει τις υποδομές. Οι ιδιώτες έχουν αναπτύξει πολύ καλά δίκτυα στο φυσικό αέριο όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία”, σχολίασε, σε αντίθεση με τη ΔΕΔΑ που είναι δημόσια αλλά δεν έχει αναπτύξει δίκτυα. Η ασφάλεια δικτύου εξασφαλίζεται από τον κανονισμό, ο οποίος είναι και πολύ αυστηρός, υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Σχετικά με τις ΑΠΕ και τον ΕΛΑΠΕ, ανέφερε πως στο τέλος του 2019 δεν υπάρχει έλλειμμα, αντίθετα διατηρείται και το μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 αναμένονται επιπλέον έσοδα από τη μέση τάση και τους ρύπους. “Εκτιμούμε ότι μόλις οριστικοποιηθούν αυτοί οι αριθμοί όχι μόνο δεν θα έχουμε έλλειμμα, αλλά πλεόνασμα 50 εκατ. πέραν των 70 εκατ. που προβλέπονται ως μαξιλαράκι. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των σταθμών ΑΠΕ”, τόνισε.

“Θα κατεβάσουμε ΚΥΑ για τα ΣΔΙΤ που θα λύνουν όλα τα θέματα στις επενδύσεις”, πρόσθεσε ο κ. Θωμάς.

Σχετικά με την αγροτική γη, ο υφυπουργός είπε ότι με τη διάταξη που εισάγεται, “διασφαλίζεται η γη υψηλής παραγωγικότητας" και δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να αξιοποιήσουν την ηλεκτρική ενέργεια για τις αγροτικές δουλειές, όπως η άντληση νερού που τώρα χρησιμοποιείται πετρέλαιο.

Για το FSRU της Αλεξανδρούπολης ο κ. Θωμάς ανέφερε ότι, "ενώ αρχικά είχε κατανεμηθεί στη ΔΕΠΑ Υποδομών, επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα μνημόνιο συνεργασίας, ζητήθηκε στη διαβούλευση από τους φορείς να μετατεθεί στην Εμπορία όπου ταιριάζει περισσότερο". 

 

 

19 Nοεμβρίου 2019

energypress