Θερμό το ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά και net-metering σε επαγγελματικές και οικιακές στέγες – Παγωμένη η αγορά λόγω δικτύων και εν αναμονή των επιδοτήσεων

Υψηλά στην επενδυτική ατζέντα των επιχειρήσεων παραμένει η εγκατάσταση συστήματος ενεργειακού συμψηφισμού με πηγές της αγοράς να υπογραμμίζουν στο energypress, ότι και φέτος αναμένονται ανάλογοι ρυθμοί ανάπτυξης με το 2022.

Σημειώνεται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα «μεγέθη» της αγοράς τριπλασιάστηκαν κατά την περσινή χρονιά με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να «καταφεύγουν» στην αξιοποίηση του net-metering για την μείωση του ενεργειακού τους κόστους. Παρά την σχετική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας κατά τους πρώτους μήνες του 2023 συγκριτικά με την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, το ενδιαφέρον βαίνει αυξανόμενο, δεδομένου ότι το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της ενεργειακής κρίσης παραμένει ανοικτό με ότι αυτό συνεπάγεται για τα «οικονομικά» μιας επιχείρησης.

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η διαθεσιμότητα του δικτύου, όπου ο ελεύθερος ηλεκτρικός «χώρος» παραμένει εξαιρετικά περιορισμένος με αποτέλεσμα να βάζει «τοίχο» στην απρόσκοπτη ανάπτυξη τέτοιων έργων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, διατηρείται ένας μεγάλος όγκος που τελεί υπό αναμονή εύρεσης ηλεκτρικού «χώρου», στοιχείο, ωστόσο που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς αυτή την στιγμή καθώς τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ φτάνουν ως τον Νοέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με αυτά, σε λίστα αναμονής για λήψη οριστικών όρων σύνδεσης βρίσκονται συνολικά 360 έργα net metering σε επιχειρήσεις και συνολικής ισχύος 144,3 MW. Πρόκειται για έργα που έχουν υποβάλει αίτημα διατήρησης σε εκκρεμότητα για 5 έτη και δεν έχει προχωρήσει περαιτέρω η «ωρίμανση» του έργου. Το διάστημα υποβολής των εν λόγω αιτήσεων εκτείνεται από τον Μάιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2022.  

Ανάλογο έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται σε οικιακούς καταναλωτές όπου, εν αναμονή της έναρξης του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», 3.500 ιδιώτες έχουν ήδη δρομολογήσει την ένταξή τους σε αυτό, με την υποβολή αίτησης σύνδεσης στο δίκτυο στη σχετική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στις αιτήσεις πρόσβασης στο δίκτυο διανομής που έχουν υποβληθεί από τις αρχές Απριλίου στον ΔΕΔΔΗΕ, για οικιακά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10,8 kW (κιλοβάτ) τα οποία συνδυάζονται με μπαταρίες. Πλάι στις 3.500 αιτήσεις που αναμένεται να διεκδικήσουν μια θέση στο πρόγραμμα, έχουν υποβληθεί επιπλέον 2.500 αιτήσεις από καταναλωτές που δεν είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα ή δεν θέλουν να ενταχθούν σε αυτό.

Σε αυτές τις 2.500 αιτήσεις, μια σημαντική μερίδα αφορά συστήματα τα οποία προορίζονται για μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, υπάρχουν αρκετές αιτήσεις για οικιακά φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρίες, δηλαδή από νοικοκυριά τα οποία θέλουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη του net-metering, χωρίς να σχεδιάζουν να διεκδικήσουν επιδότηση. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση διατίθεται μόνο για συστήματα φωτοβολταϊκών στη στέγη που συνδυάζονται με αποθήκευση μέσω μπαταρίας.

Παράγοντες της αγοράς δεν παραλείπουν, ωστόσο, να υπογραμμίσουν ότι οι εξαγγελίες για επιδότηση στα νοικοκυριά έχουν οδηγήσει σε «πάγωμα» της αγοράς, καθώς πλέον μετράμε μήνες από τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2022 κι ακόμη δεν έχει εκκινήσει το σχετικό πρόγραμμα. Ανάλογη κατάσταση υπήρξε και στις επιχειρήσεις όπου μετά την απόφαση αποκλεισμού τους από το πρόγραμμα, οι επενδυτές εξετάζουν τα «νούμερα» προκειμένου να προχωρήσουν τις επενδύσεις, λαμβάνοντας υπόψη, ότι το net metering αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους.

 

 

σ