Θαλάσσια αιολικά για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.

05 04 2021 | 09:16

Σημαντικό βήμα για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρείται η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι οι ΗΠΑ θα εκμεταλλευθούν το αιολικό δυναμικό του Ατλαντικού. Στόχος του Λευκού Οίκου είναι η εγκατάσταση στη θάλασσα ανεμογεννητριών ισχύος 30 GW έως το 2030. 

«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι έχουμε μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε την απειλή της κλιματικής κρίσης, αλλά και να τη χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε εκατομμύρια καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που θα τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την κλιματική πολιτική, Τζίνα Μακάρθι. «Ο κλάδος των θαλάσσιων αιολικών είναι η πιο σαφής απεικόνιση της ευκαιρίας αυτής». 

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλωσόρισαν την ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν μελέτες ώστε να αποφευχθεί η όχληση για τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως η απειλούμενη φάλαινα του Βόρειου Ατλαντικού. Η περιοχή στην οποία εξετάζεται η χωροθέτηση αιολικών πάρκων είναι ο λεγόμενος «κόλπος της Νέας Υόρκης», μια ρηχή θαλάσσια έκταση στα ανοικτά του Λονγκ Αϊλαντ, στην οποία μπορούν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες σταθερής βάσης. 

«Επικροτούμε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν/Χάρις να κάνει τη θαλάσσια αιολική ενέργεια πραγματικότητα στις ΗΠΑ», είπε η επικεφαλής πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Oceana, Ζακλίν Σάβιτς. «Είναι απαραίτητο βήμα στη στρατηγική μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». «Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν ισχυρές δικλίδες προστασίας για το οικοσύστημα του ωκεανού, ιδιαιτέρως για τις φάλαινες». Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θάλασσα προσκρούει σε αντιδράσεις αλιέων. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, η άνθηση του κλάδου θα δημιουργήσει 44.000 άμεσες και 33.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.(Καθημερινή)

 

 

4 Απριλίου 2021

Καθημερινή