Τέλος ο λιγνίτης από το ενεργειακό μείγμα της αγοράς ηλεκτρισμού - Εκτός οι μονάδες σχεδόν όλο τον Μάιο

Χωρίς τις μονάδες λιγνίτη λειτουργεί σχεδόν ολόκληρο το Μάιο η αγορά ηλεκτρισμού, όπως δείχνουν τα στοιχεία των διαχειριστών, με αποτέλεσμα οι ανάγκες του συστήματος να καλύπτονται πλήρως από τις υπόλοιπες διαθέσιμες πηγές παραγωγής, δηλαδή τις μονάδες αερίου, τις ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά αλλά και τις εισαγωγές ρεύματος. 

Εδώ και περίπου 15 μέρες, το μερίδιο του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα παραμένει μηδενικό, με τις μονάδες φυσικού αερίου να καλύπτουν τις περισσότερες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης και τις υπόλοιπες τα ηνία στο μείγμα παίρνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

 

Για σήμερα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, οι 7 εναπομείνασες λιγνιτικές μονάδες (Άγιος Δημήτριος 1-5, Μεγαλόπολη 4 και Μελίτη) θα παραμείνουν κλειστές, ενώ από θερμικές μονάδες θα λειτουργήσουν μόνο τα αέρια: Αλιβέρι 5, Λαύριο 4,5, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη 5, ΕΝΘΕΣ, Θίσβη, Protergia, Κόρινθος Power και Άγιος Νικόλαος 2, με το φορτίο της ημέρας να φτάνει τις 122.275 MWh και την αιχμή να φτάνει μέχρι τα 6180MW. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο του λιγνίτη βαίνει διαρκώς συρρικνούμενο και είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο είχε υποχωρήσει στο 2% του συνολικού ενεργειακού μείγματος.

Μάλιστα, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024 ο λιγνίτης με 1.050 GWh (γιγαβατώρες) είχε τη χαμηλότερη παραγωγή συγκριτικά με τα αντίστοιχα τρίμηνα της τελευταίας δεκαετίας, καλύπτοντας μόλις το 8,4% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι αξιοσημείωτο ότι, δέκα χρόνια πριν, τους τρεις πρώτους μήνες του 2014, η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη έφτανε τις 6.119 GWh.

Η de facto απόσυρση του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί και κινούνται στα επίπεδα των 70 ευρώ ο τόνος καθιστώντας εξαιρετικά ασύμφορη τη χρήση των λιγνιτικών μονάδων.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, από τις μονάδες λιγνίτη, πλήρως διαθέσιμες είναι οι μονάδες του Αγίου Δημητρίου, ενώ Μελίτη και Μεγαλόπολη 4 εμφανίζουν μειωμένη διαθεσιμότητα λόγω κακής ποιότητας του λιγνίτη.

Σε κάθε περίπτωση ενδεικτική της αλλαγής που συντελείται στο ενεργειακό σύστημα είναι η εικόνα του ενεργειακού μείγματος για σήμερα: 

 

Το φυσικό αέριο θα έχει μερίδιο 49,43%, οι ΑΠΕ 36,26% τα μεγάλα υδροηλεκτρικά 5,51% και οι εισαγωγές 4,99%, με το λιγνίτη, όπως προαναφέρθηκε, να απουσιάζει για μια ακόμη ημέρα.

(Αναδημοσίευση από το capital.gr)

d