Τελικό Σχέδιο Προληπτικής Δράσης και Σχέδιο Αντιμετώπισης Κινδύνων στον ηλεκτρισμό ενόψει διεθνούς "καταιγίδας" - Εγκρίθηκαν από την ΡΑΕ

Με την ενεργειακή κρίση να μαίνεται και τις τιμές αερίου και ηλεκτρισμού να καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο προμηνύοντας σφοδρές ενεργειακές εξελίξεις πανευρωπαϊκά, η Ολομέλεια της ΡΑΕ, κατά την χθεσινή της συνεδρίαση, προχώρησε στην οριστική έγκριση του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης και του Σχεδίου Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων του τομέα ηλεκτρισμού της Ελλάδας.

Πρόκειται για δύο βασικά «εργαλεία», που αν και κανείς δεν εύχεται, ωστόσο θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα, όπου η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και κατά συνέπεια της Ελλάδας μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω.

Σχέδιο Προληπτικής Δράσης

Σημειώνεται ότι το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης εγκρίθηκε κατόπιν ορισμένων αλλαγών ως προς το αρχικό κείμενο και οι οποίες αφορούν τα αποθέματα φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, το Σχέδιο προβλέπει πως η νέα πλωτή δεξαμενή της εγκατάστασης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που εγκαταστάθηκε τον Ιούνιο στη Ρεβυθούσα (FSU-Floating Storage Unit) θα «φιλοξενήσει» 0,57 TWh  στρατηγικών αποθεμάτων για την ηλεκτροπαραγωγή ενώ σε αποθήκη της Ιταλίας θα διατηρηθούν μόνο τα εμπορικά αποθέματα των προμηθευτών αερίου 1,14 TWh. Ωστόσο, η εν λόγω πρόβλεψη δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα καθώς δίνεται η δυνατότητα αποθήκευσης και σε άλλες υποδομές, τις οποίες μπορούν να προτείνουν οι υπόχρεοι να διατηρούν στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου.

Συνολικά το Σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

  • Συνοπτική περιγραφή του εθνικού και των περιφερειακών συστημάτων φυσικού αερίου των ομάδων κινδύνου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα
  • Σύντομη παρουσίαση της Εκτίμησης Επικινδυνότητας
  • Συμμόρφωση με τον Κανόνα για την υποδομή (υπολογισμός του Κανόνα Ν-1)
  • Συμμόρφωση με τον κανόνα για τον εφοδιασμό (ορισμός προστατευόμενων καταναλωτών)
  • Τα προληπτικά μέτρα που θεσπίζονται για την ασφάλεια του εφοδιασμού
  • Μελλοντικά έργα υποδομής που αναμένεται να ενισχύσουν την ασφάλεια εφοδιασμού.

Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων του τομέα ηλεκτρισμού της Ελλάδας

Όπως έχει γράψει το energypress, το σχέδιο απαριθμεί συνολικά 16 σενάρια κινδύνων.

Δύο από αυτά, η διακοπή τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο και οι κυβερνοεπιθέσεις χαρακτηρίζονται ως πολύ πιθανά ως προς την εμφάνιση τους με τον Ρυθμιστή να τα ανεβάζει στην υψηλότερη βαθμίδα των κινδύνων, «μη ανεκτοί». Οι δύο νέες απειλές μαζί με τους φυσικούς κινδύνους (ακραία καιρικά φαινόμενα) αναμένεται να προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης και η ΡΑΕ στο σχέδιο που εκπόνησε σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ ιεραρχεί τις ενέργειες αντιμετώπισης των επιπτώσεων. Στις περιπτώσεις δε των διακοπών εφοδιασμού με ρωσικό αέριο και των κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας μιλά ακόμη και για «καταστροφικές» επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα και το ενδεχόμενο απώλειας ανθρώπινης ζωής, μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση της χώρας και διαρροής κρίσιμων εθνικών πληροφοριών.

1