Ταμείο Ανάκαμψης: Κορυφαία ενεργειακή επένδυση τα έργα διασύνδεσης των Δ. Κυκλάδων και το ΚΥΤ Κουμουνδούρου – Στα 195 εκ. ευρώ η χρηματοδότηση

Ως κορυφαία ενεργειακή επένδυση αποδέχεται η Ευρ. Επιτροπή τα ενταχθέντα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα έργα του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων καθώς και για το ΚΥΤ Κουμουνδούρου μαζί με τη νέα γραμμή μεταφοράς «Κουμουνδούρος – Κόρινθος».

Το σύνολο της μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης που θα λάβουν τα συγκεκριμένα έργα ανέρχονται στα 195 εκ. ευρώ. Από αυτά τα περίπου 165 εκ. αντιστοιχούν στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 408 εκ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων με το Λαύριο. Για την ακρίβεια πρόκειται για το περίπου 50% του κόστους της κατασκευής των πέντε υπόγειων και υποθαλάσσιων κυκλωμάτων καλωδίων μήκους 370 χλμ και των τεσσάρων υποσταθμών GIS στα νησιά της Σαντορίνης, Σερίφου, Φολεγάνδρου και Μήλου.

Τα υπόλοιπα 30 εκ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο έργο της ανακατασκευής του ΚΥΤ Κουμουνδούρου και της γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης Κουμουνδούρου – Κορίνθου. Το συγκεκριμένο project είναι ύψους 46 εκ. ευρώ και έχει αναληφθεί από τη Mytilineos. Με βάση τις ανακοινώσεις του ΑΔΜΗΕ το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Για το τμήμα του έργου της διασύνδεσης των Δ. και Ν. Κυκλάδων, Νάξου – Σαντορίνης προς το τέλος του μήνα, ο ΑΔΜΗΕ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τους αναδόχους του έργου του υποσταθμού και της καλωδιακής σύνδεσης. Γύρω στο Φθινόπωρο θα προκηρυχθούν τα έργα για τα υπόλοιπα τμήματα της διασύνδεσης.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει ανακοινώσει ότι η διασύνδεση Νάξου – Σαντορίνης θα έχει ολοκληρωθεί το 2023 και η διασύνδεση των Λαυρίου – Σερίφου, Σερίφου- Μήλου, Μήλου – Φολεγάνδρου και Φολεγάνδρου – Σαντορίνης το 2024.

Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 να έχει προχωρήσει σε:

·       Κοινοποίηση της ανάθεσης όλων των συμβάσεων για την πλήρη εγκατάσταση:

1) της καλωδιακής σύνδεσης Νάξου–Θήρας·

2) του καλωδίου υπερύψηλης τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου–Κορίνθου (μέρη 1 και 2)· και

3) των υποσταθμών Μήλου, Φολεγάνδρου, Σερίφου και των καλωδιακών συνδέσεων Λαυρίου–Σερίφου, Σερίφου– Μήλου, Μήλου–Φολεγάνδρου, Φολεγάνδρου–Θήρας

Επίσης με βάση το εθνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025 να έχει προχωρήσει σε:

1.       Επιτυχημένη εγκατάσταση καλωδίων και δοκιμές για τη σύνδεση Νάξου–Θήρας·

2.       ολοκλήρωση του 50 % της καλωδιακής σύνδεσης ΚΥΤ Κουμουνδούρου–Κορίνθου (πρώτο και δεύτερο μέρος)

Τέλος όπως προκύπτει από το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2025 να έχει:

1.       Ολοκληρώσει και τα τρία υποέργα (σύνδεση Νάξου– Θήρας, ΚΥΤ Κουμουνδούρου–Κορίνθου, υποσταθμοί και άλλες συνδέσεις)

2.       Προχωρήσει σε επιτυχημένη ενσωμάτωση στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και στην έναρξη λειτουργίας

 

 

22 Ιουνίου 2021

energypress