Τα παιδιά δεν είναι καλά.

03 10 2021 | 12:21

Τι είναι το κλιματικό άγχος;

Το κλιματικό άγχος είναι η ανησυχία, η απογοήτευση, η θλίψη, ακόμα κι ο θυμός που προκαλεί η κλιματική κρίση και η συνεχιζόμενη αποτυχία των κυβερνήσεών μας να ανταποκριθούν όπως χρειάζεται.

Οι νέοι αισθάνονται προδομένοι απ’ τους ηγέτες και φοβούνται για το μέλλον. Αυτά τα συναισθήματα είναι δυσάρεστα και δύσκολα -- όμως είναι μια απόλυτα φυσιολογική και υγιής αντίδραση απέναντι στην καταστροφή του φυσικού κόσμου και την πολιτική αδράνεια.

Το θέμα δεν είναι να «αντιμετωπίσουμε» ή να «λύσουμε» αυτό το άγχος, αλλά να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε και να ζούμε μ’ αυτό, ώστε να συμμετέχουμε στον αγώνα ενάντια στην κλιματική κρίση απαιτώντας έκτακτα μέτρα απ΄ τις κυβερνήσεις μας, χωρίς να βυθιστούμε στην απόγνωση ή την άρνηση.

Αυτό το άγχος συχνά προέρχεται απ’ τη βαθιά, ειλικρινή αγάπη μας για τη φύση και τον πλανήτη. Πώς να μην αγχωνόμαστε; Το πρόβλημα δεν είναι τα συναισθήματά μας αλλά η πραγματικότητα της κρίσης, σε συνδυασμό με την πολιτική αποτυχία.

Μοιρασου την εμπειρια σου

Τι μπορούμε να κάνουμε για το κλιματικό άγχος;

Αν το κλιματικό άγχος είναι μια υγιής, φυσική αντίδραση, τότε πώς μπορούμε να ζήσουμε με αυτό; Εδώ είναι κάποιες συμβουλές απ’ το Climate Psychology Alliance (Ένωση Κλιματικής Ψυχολογίας) που μπορούν να βοηθήσουν:

  • Να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη/μόνος. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν όσο εσύ -- ίσως απλά δεν το εκφράζουν.
  • Μίλα για την κλιματική αλλαγή, ειδικά όμως για τα συναισθήματα που δημιουργεί σε σένα και σε άλλους. Άκου το πώς νιώθουν οι νέοι και πάρε τα συναισθήματά τους στα σοβαρά. Εξήγησέ τους πως αυτά που νιώθουν έχουν νόημα και σημαίνουν πως είναι άτομα που νοιάζονται. Η λύπη κι η απογοήτευση είναι φυσιολογικές αντιδράσεις, έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα. 
  • Να ξέρεις πως δεν εξαρτάται μόνο από εσένα. Ένα άτομο από μόνο του δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Ναι, η ατομική δράση ΕΧΕΙ αντίκτυπο, αλλά η κλιματική κρίση είναι συλλογική ευθύνη. Στήριξε τους νέους για να αναλάβουν δράση, όσο μικρός κι αν σου φαίνεται ο αντίκτυπος. Το Avaaz είναι η απόδειξη πως όταν αρκετές κι αρκετοί από εμάς ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να κάνουμε τεράστια διαφορά!
  • Κάνε ό,τι μπορείς για να φροντίσεις τον εαυτό σου σωματικά και συναισθηματικά. Ακούγεται προφανές, αλλά η φροντίδα των βασικών αναγκών μας μπορεί να βοηθήσει να μείνουμε δυνατοί και προσγειωμένοι.
  • Το να περνάς χρόνο στη φύση μπορεί να βοηθήσει. Άσε τον εαυτό σου να απολαύσει την ομορφιά της. Η αγάπη μας για τη φύση έχει τη δύναμη να εμπνέει τον αγώνα μας για την προστασία του πλανήτη.

 

Μοιράσου την εμπειρία σου

Το να νιώθεις κλιματικό άγχος είναι φυσιολογικό και το να μιλάς βοηθάει. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε έναν χώρο όπου όλες κι όλοι μπορούμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας για το πώς ζούμε με το κλιματικό άγχος ή το πώς μας εμπνέει για να αναλάβουμε δράση. Πάτα παρακάτω για να διαβάσεις τι έχουν γράψει άλλα μέλη του Avaaz και για να μοιραστείς τις σκέψεις και τις ιδέες σου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΟΥ

Ζούμε σε μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο. Είμαστε αντιμέτωποι με μια απ’ τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη στην ιστορία της ανθρωπότητας -- και ίσως είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να τον σώσει. Μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε τα χειρότερα και να επιτρέψουμε στη φύση να αναγεννηθεί. Μπορεί να φοβόμαστε και να πονάμε, όμως τέτοιες κρίσεις έχουν τη δύναμη να φανερώσουν τον καλύτερό μας εαυτό: γεμίζοντάς μας δημιουργικότητα, έμπνευση και ενσυναίσθηση για τον εαυτό μας και τους άλλους. Είναι πηγή ελπίδας για ριζική αλλαγή -- μια ελπίδα που βασίζεται στην πραγματικότητα, που όμως είναι αποφασιστική, επίμονη και συμπονετική. Ακριβώς ό,τι χρειάζεται ο κόσμος τώρα.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Patricia, Anneke, Pascal, Martyna, Huiting, Camille, Bert, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

 

 

 

26 September 2021

Avaaz