Τα κριτήρια βιωσιμότητας για τα βιοκαύσιμα «αποκλεισμένα» στην Επιτροπή

06 02 2019 | 18:21

 

Μια πράξη κατ’ εξουσιοδότηση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια βιωσιμότητας των βιοκαυσίμων στο πλαίσιο της νέας οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED II) έχει αποκλειστεί  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ορισμένοι Επίτροποι έκριναν τα κριτήρια ως «υπερβολικά ελαφριά», όπως πληροφορήθηκε η EURACTIV.

Μιλώντας ανώνυμα, πηγή κοντά στις συνομιλίες δήλωσε στη EURACTIV.com ότι η κατ ‘εξουσιοδότηση πράξη της Γενικής Διεύθυνσης ενέργειας, η οποία θα καθορίσει το μέλλον του φοινικέλαιου στην Ευρώπη, δεν ευχαρίστησε ορισμένους Ευρωπαίους Επιτρόπους.

Οι κατ ‘εξουσιοδότηση πράξεις είναι μη νομοθετικές πράξεις που εκδίδει η Επιτροπή και οι οποίες συμπληρώνουν ή τροποποιούν ορισμένα μη ουσιώδη στοιχεία νομοθετικής πράξης.

Η DG Energy αποφάσισε να ακολουθήσει ταχεία διυπηρεσιακή διαβούλευση σχετικά με την πρότασή της για τον ορισμό των κινδύνων της έμμεσης αλλαγής χρήσης γης (iLUC), γεγονός που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι έδωσε μόλις δύο ημέρες στις υπόλοιπες Γενικές Διευθύνσεις προκειμένου να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την κατ ‘εξουσιοδότηση πράξη.

Η πηγή ανέφερε ότι οι απόψεις των υπόλοιπων Διευθύνσεων δεν λήφθηκαν τελικά υπόψη κατά τη διάρκεια της άτυπης διαβούλευσης.

Η κατ ‘εξουσιοδότηση πράξη έπρεπε να έχει παρουσιαστεί έως τα τέλη Ιανουαρίου. Εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτηθείς για την πρόοδο στο ζήτημα, αρνήθηκε να σχολιάσει, ανφέροντας ότι οι εργασίες για την κατ ‘εξουσιοδότηση πράξη συνεχίζονται.

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι ορισμένοι Επίτροποι διαπίστωσαν ότι το προτεινόμενο σχέδιο για τα κριτήρια πιστοποίησης χαμηλού κινδύνου είναι «πολύ ελαφρά», γεγονός που θα διευκόλυνε την είσοδο φοινικέλαιου στην αγορά της ΕΕ.

Ο ορισμός των παραγόντων κινδύνου iLUC είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του φοινικέλαιου στην ευρωπαϊκή αγορά και το ζήτημα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Σώματος των Επιτρόπων στις 6 Φεβρουαρίου.

Επικριτές προειδοποιούν ότι η πρόταση της Επιτροπής δεν θα πρέπει να προσφέρει μια εύκολη «πίσω πόρτα» σε αμφιλεγόμενα βιοκαύσιμα με υψηλούς κινδύνους ILUC, όπως εκείνα που βασίζονται σε φοινικέλαιο και πρώτες ύλες σόγιας, καθώς προκαλούν αποψίλωση των δασών.

Στις 29 Ιανουαρίου, η Copa Cogeca, ένωση αγροτών και συνεταιρισμών της ΕΕ, απέστειλε επιστολή στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι η πολιτική συμφωνία (RED 2), η οποία περιορίζει την κατανάλωση βιοκαυσίμων στο επίπεδο του 2019, θα μπορούσε εύκολα να παρακαμφθεί μέσω της χαλαρής πιστοποίησης των βιοκαυσίμων ‘χαμηλού κινδύνου ILUC’.

«Χωρίς ισχυρές νομικά δεσμευτικές προβλέψεις στην κατ ‘εξουσιοδότηση πράξη, η Copa-Cogeca φοβάται ότι θα υπάρξουν κενά στην οδηγία, ανοίγοντας έτσι μια πίσω πόρτα στις εισαγωγές βιοκαυσίμων υψηλού κινδύνου ILUC που θα πιστοποιούνται ως «χαμηλού ILUC», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας της ένωσης, Pekka Pesonen.

Η περιβαλλοντική ΜΚΟ Transport & Environment (T&E) πιστεύει ότι το εμπόριο βρίσκεται πίσω από την απροθυμία της Επιτροπής να θέσει αυστηρά κριτήρια χαμηλού κινδύνου για τα βιοκαύσιμα.

«Η Cecilia Malmström, επικεφαλής των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ, διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με παραγωγούς τροφοδοτικών αποθεμάτων βιοκαυσίμων: Ινδονησία (φοινικέλαιο), Mercosur (Νότια Αμερική, σόγια) και ΗΠΑ (σόγια). Δεν επιθυμεί το ζήτημα των «ILUC» να διαταράξει τις εμπορικές συνομιλίες της», δήλωσε η ΜΚΟ.

«Φαίνεται πως οι ‘φίλοι του φοινικέλαιου’ στην Επιτροπή είναι υπερβολικά έξυπνοι για να επιχειρήσουν να υποστηρίξουν ότι το φοινικέλαιο δεν αποτελεί «υψηλό ILUC», πρόσθεσε η T&E.

 

5 Φεβρουαρίου 2019

Sarantis Michalopoulos

b