Συνεχείς οι ζυμώσεις για το πλαίσιο των offshore αιολικών - Στο τραπέζι και πρόταση από επενδυτές για μεταβατικό πλάνο διάρκειας 2-3 ετών

05 05 2021 | 08:43

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο προγραμματισμός του υπουργείου Ενέργειας για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα offshore αιολικά πάρκα, με στόχευση αν όχι τον Ιούνιο, σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι, να έχουν «κλειδώσει» τα βασικά του κεφάλαια, καθώς και οι κρίσιμες λεπτομέρειες, προκειμένου αμέσως μετά να γίνει νόμος του κράτους.

Στην λογική πάντως να μην χαθεί άλλος χρόνος, το υπουργείο γίνεται αποδέκτης προτάσεων από την αγορά, να ισχύσει ένα μεταβατικό πλάνο για τα υπεράκτια πάρκα, διάρκειας 2-3 ετών, προκειμένου να πάρουν μπροστά 2-3 πιλοτικά έργα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί το πλήρες πλαίσιο, καθώς από την φύση του αντικειμένου, είναι αρκετά σύνθετο.

Το υπουργείο από την πλευρά δείχνει να επιμένει με βάση τον αρχικό του σχεδιασμό και συνεχίζει τις προεργασίες ώστε να φανεί συνεπές απέναντι στις μέχρι σήμερα δημόσιες τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας, δηλαδή να έχει ως τον Ιούνιο έτοιμο το πλήρες πλαίσιο, έχοντας ενσωματώσει αρκετές από τις προτάσεις και υποδείξεις της αγοράς.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες μέσα στο Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί ένα High Level Plan, δηλαδή ο βασικός κορμός, προκειμένου αυτός να θεσμοθετηθεί μέσα στον Ιούνιο. Ενας κορμός ο οποίος ως άλλος «οδικός χάρτης» θα πρέπει να απαντά σε τέσσερα βασικά ερωτήματα :

  • Με ποια διαδικασία, από ποιόν και με ποια κριτήρια, θα επιλεγούν οι περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα πρώτα έργα.
  • Ποια θα είναι τα αδειοδοτικά βήματα, στα οποία θα στηριχθούν οι επενδυτές για να φέρουν σε πέρας τα projects.
  • Ποιος θα έχει την ευθύνη για την αδειοδότηση και ωρίμανσή τους. 
  • Και σε ποια από όλες τις φάσεις θα τρέξουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες όσον αφορά τις τιμές. Εδώ, το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι οι επενδυτές προκειμένου να είναι σε θέση να υποβάλουν προσφορές, θα πρέπει πρώτα να έχουν προηγηθεί μελέτες και εκτενείς μετρήσεις στις επίμαχες περιοχές. Δηλαδή οι διαγωνισμοί όσον αφορά τις τιμές, θα πρέπει να διεξαχθούν αφού πρώτα θα έχουν απαντηθεί όλα τα παραπάνω.

Καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα, οι συσκέψεις στο ΥΠΕΝ είναι συνεχείς, με αρμόδιες πηγές να διαβεβαιώνουν ότι το πλαίσιο θα είναι έτοιμο μέσα στον επόμενο μήνα. H ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου έχει δεσμευτεί δημόσια αρκετές φορές ότι τόσο το High Level Plan, όσο και το νομοσχέδιο που θα το εφαρμόζει, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Επειδή ωστόσο η αγορά θεωρεί ότι η πολιτεία δεν θα προλάβει να το έχει ολοκληρώσει έγκαιρα, έχει προτείνει για όσο διάστημα αυτό θα τελεί υπό επεξεργασία, να επιτραπεί η έναρξη ωρίμανσης κάποιων έργων, έτσι ώστε να μην χαθεί καθόλου χρόνος.

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια συγκυρία όπου η παγκόσμια αγορά υπεράκτιων πάρκων ετοιμάζεται να γνωρίσει μια εκρηκτική ανάπτυξη. Πρόσφατη έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), εκτιμά ότι από τα 6,1 GW που ήταν η νέα εγκατεστημένη ισχύ στα offshore πέρυσι, αυτή πρόκειται να εκτιναχθεί κατά 292% μέχρι το 2025, φτάνοντας στα 23,9 GW. Επίδοση, εξαιτίας της οποίας η παγκόσμια αγορά αιολικών, onshore και offshore, θα διατηρήσει ένα σταθερά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 4% σε βάθος πενταετίας. 

Ενδεικτικό του πόσο τα υπεράκτια αιολικά αποτελούν το «next big thing» στην παγκόσμια αγορά ανέργειας είναι το γεγονός ότι εκτός των γνωστών μεγάλων παικτών, όπως η δανέζικη Ørsted, η Ocean Winds, η Iberdrola, η Total και RWE - κάποιοι εξ αυτών διεκδικούν το μεγάλο υπό ανάπτυξη πάρκο 1050 MW ανοικτά της Νορμανδίας - στο παιχνίδι μπαίνουν και νέοι παίκτες, ακόμη και άσχετοι με το αντικείμενο, όπως ο πετρελαϊκός κολοσσός της Chevron, που ετοιμάζεται να αναπτύξει τα πλωτά αιολικά πάρκα της Ocergy Inc.

Σε αυτή την άκρως ευνοϊκή συγκυρία για την διεθνή αγορά των offshore, το υπουργείο Ενέργειας ζυγίζει όλες τις επιλογές που υπάρχουν ως προς το μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο από χώρα σε χώρα ποικίλει. Ενα είναι αυτό που αφήνει περισσότερες πρωτοβουλίες στον ιδιωτικό τομέα για εντοπισμό, αδειοδότηση και ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και ένα άλλο είναι εκείνο όπου κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει το κράτος το οποίο και αδειοδοτεί- παραχωρεί μέσω διαγωνισμών έτοιμες περιοχές.

Σχετικές προτάσεις έχουν ήδη παραδώσει στο ΥΠΕΝ τόσο η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), όσο και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ).

 

 

 

5 Μαϊου 2021

energypress