Το στοίχημα της κυβέρνησης για "πράσινες" επενδύσεις 3 δισ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα "Greek Green Funds".

25 08 2020 | 09:00

Τον δρόμο για την προσέλκυση κεφαλαίων που μπορούν να οδηγήσουν σε "πράσινες" επενδύσεις έως και 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία ανοίγει το πρόγραμμα "Greek Green Funds" που προκήρυξαν στις αρχές του μήνα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).

Με το πρόγραμμα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση επιχειρεί να προσελκύσει κεφάλαια από το εσωτερικό και το εξωτερικό που θα οδηγήσουν σε επενδύσεις, σε έναν κλάδο που βρίσκεται το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αυτόν της "πράσινης" οικονομίας.

Όπως εξηγούν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, το πρόγραμμα έρχεται ως "επενδυτικό κάλεσμα" σε μια εποχή που οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ΑΠΕ βρίσκονται σε επίκεντρο, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο.

Στόχος της δράσης "Greek Green Funds" είναι να δημιουργηθούν νέα επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity funds), τα οποία θα επενδύουν, είτε αποκτώντας ποσοστό, είτε μέσω ομολόγου, αποκλειστικά σε μικρομεσαίες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη "πράσινη" οικονομία.

Έχουν, δηλαδή, ως σκοπό και την εξοικονόμηση ενεργειακών ή άλλων φυσικών πόρων, την κυκλική οικονομία (ανακύκλωση, βιομάζα/βιοαέριο για παραγωγή ενέργειας κ.λπ.) ή την παραγωγή ενέργειας από μορφές ανανεώσιμων πηγών κ.λπ.

Τα funds, αυτά, ανάλογα με το είδος τους και τον επενδυτικό τους στόχο, θα μπορούν να συμμετέχουν και σε ξεχωριστά έργα, τα οποία υλοποιούνται μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV).

Έτσι εκτός από εταιρείες με συνεχόμενη δραστηριότητα, μπορούν να χρηματοδοτούν και μεμονωμένα projects, για παράδειγμα ένα αιολικό ή φωτοβολταϊκό πάρκο, συμμετέχοντας στην εταιρεία που το αναπτύσσει και το εκμεταλλεύεται.

Τα funds αυτά λειτουργούν από ομάδες διαχείρισης, οι οποίες αφού λάβουν την έγκριση της ΕΑΤΕ καλούνται να επιλέξουν τους επενδυτικούς τους στόχους και να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους.

Η ΕΑΤΕ συμμετέχει κανονικά στις επενδύσεις, βάζοντας τελευταία τα κεφάλαια που απαιτούνται και αφού έχουν προηγηθεί οι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές, ενώ συμμετέχει και στη συμβουλευτική επιτροπή του κάθε fund. Παράλληλα, λαμβάνει κανονικά τις αποδόσεις που του αναλογούν, όπως οποιοσδήποτε άλλος επενδυτής.

Φιλόδοξοι στόχοι

Οι στόχοι για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων φαίνονται ιδιαίτερα φιλόδοξοι. Η μερίδα του λέοντος του προγράμματος, 300 εκατ. ευρώ, προορίζεται για funds που θα διαχειρίζονται τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ το καθένα. Πρόκειται δηλαδή για επενδυτικά οχήματα που θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της πράσινης οικονομίας, χρηματοδοτώντας με σημαντικά ποσά επιχειρήσεις και μεγάλα projects.

Τα συγκεκριμένα funds θα έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να επενδύουν έως και το 30% των υπό διαχείριση κεφαλαίων τους και σε μη ενεργειακά έργα υποδομών. Στα μεγάλα funds η συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας μπορεί να φτάσει έως και το 30% με μέγιστο ποσό τα 100 εκατ. ευρώ. Κάτι το οποίο σημαίνει πως αν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν funds με διαθέσιμα κεφάλαια που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. 

Τα υπόλοιπα 100 εκατ. του προγράμματος θα πάνε για τη δημιουργία μικρότερων επενδυτικών κεφαλαίων, με υπό διαχείριση κεφάλαια που δεν ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. H συμμετοχή και τα κεφαλαία που θα διαθέτει η Επενδυτική Τράπεζα εξαρτώνται από το μέγεθος του fund:

Για ένα fund 30 εκατ. ευρώ η συμμετοχή μπορεί να φτάσει έως και τα 21 εκατ. ευρώ, δηλαδή 70% των κεφαλαίων. Αντίστοιχα, για ένα επενδυτικό όχημα 75 εκατ. ευρώ, η συμμετοχή μπορεί να φτάσει τα 43,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 58% των αρχικών κεφαλαίων. Τα συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια υλοποιούν κανονικά τις επενδύσεις τους, με τον περιορισμό ότι δεν μπορούν να τοποθετήσουν πάνω από το 30% των κεφαλαίων τους σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. 

Επενδυτικό κάλεσμα ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης

Η πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έρχεται ενόψει και της προώθησης μεγάλων έργων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την καθαρή ενέργεια, καθώς τουλάχιστον το 30% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάζεται να κατευθυνθεί σε τέτοιες πράσινες δράσεις και επενδύσεις, ενώ το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει επενδύσεις σε διάφορους τομείς ύψους 43,8 δισ. ευρώ, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων του ΕΣΕΚ (πάνω από 20%) αφορά σε έργα παραγωγής πράσινης ενέργειας, καθώς προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 θα υλοποιηθούν επενδύσεις για την εγκατάσταση περίπου 9.000 MW, διαφόρων μορφών ΑΠΕ και κυρίως αιολικών και φωτοβολταϊκών.

Εκτός από την ενέργεια, μεγάλη βάση δίνεται και στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Σύμφωνα πάντα με το ΕΣΕΚ, μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχει ανακαινιστεί ή να έχει αντικατασταθεί από νέα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης το 15% των κατοικιών της χώρας, δηλαδή περίπου 600.000 κτίρια.

Εξάλλου, στις προτεινόμενες δράσης της έκθεσης Πισσαρίδη περιλαμβάνονται οι δημόσιες επενδύσεις και κίνητρα για ιδιωτικές δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων (κατοικιών και επαγγελματικών) με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αύξηση της αξίας των ακινήτων.

Αλλά και η υποστήριξη εμβληματικών δράσεων πράσινης ανάπτυξης με έμφαση σε στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, άμβλυνση κόστους μετάβασης κατά τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και ανάπτυξη συστημάτων κυκλικής οικονομίας.

Ακόμη στην έκθεση τονίζεται η ανάγκη ανάπτυξης υποδομών μέσω δημόσιων επενδύσεων και κινητοποίησης ιδιωτικών κατά προτεραιότητα στις ψηφιακές τεχνολογίες και συστήματα, την πράσινη ανάπτυξη και περιβαλλοντική αναβάθμιση, τη διαχείριση αποβλήτων, και τις μεταφορές.

*του Κώστα Κετσιετζή

 

24 Αυγούστου 2020

enerygpress