Στις αρχές του 2022 ξεκινά η κατασκευή της μονάδας συμπαραγωγής της ΔΕΗ στο χώρο του ΑΗΣ Καρδιάς

Στις πρωτοβουλίες της ΔΕΗ για αξιοποίηση των λιγνιτικών εκτάσεων στη Δ. Μακεδονία για τους σκοπούς της τηλεθέρμανσης και της παραγωγής ενέργειας με πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές αναφέρεται ο πρόεδρος και δ.σ., Γιώργος Στάσσης, σε έγγραφο που υποβλήθηκε στη Βουλή.

Όπως τονίζεται, τα θέματα που θα προκύψουν για τις τηλεθερμάνσεις μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων εξετάστηκαν πρόσφατα με πρωτοβουλία του προέδρου της συντονιστικής επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση, Κ. Μουσουρούλη, όπου συμμετείχαν και συμφώνησαν οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή η τοπική αυτοδιοίκηση, η ΔΕΗ, ο ΔΕΣΦΑ και η ΣΔΑΜ για την προώθηση των αναγκαίων ενεργειών για τη διασφάλιση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων.

Στο σχετικό μνημόνιο συνεργασίας προβλέπεται παράλληλα η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ από τη ΔΕΗ εντός του οικοπέδου του ΑΗΣ Καρδιάς κοντά στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της τηλεθέρμανσης. Η τεχνολογική επιλογή βασίζεται στην αξιοποίηση μηχανών με φυσικό αέριο οι οποίες θα μπορούν να καταναλώνουν και υδρογόνο μελλοντικά.

Η διαδικασία κατασκευής της εν λόγω μονάδας ΣΗΘΥΑ έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022.

Τέλος, στο έγγραφο της ΔΕΗ αναφέρεται ότι διερευνάται η μετατροπή ή χρήση των υποδομών και εξετάζεται η τεχνολογία θερμικής αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

 

 

20 Iουλίου 2021

energypress