Στήριξη μέσω ΕΣΠΑ των εγκαταστάσεων net metering σε παραγωγικές μονάδες & επιχειρήσεις - 2η υποβολή του «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027»
Εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται να γίνει η δεύτερη επίσημη υποβολή του προγράμματος Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027 στις ευρωπαϊκές αρχές ώστε να εγκριθεί εντός του α' εξαμήνου.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να ανοίξει το δρόμο μεταξύ άλλων για τη στήριξη μέσω ΕΣΠΑ των εγκαταστάσεων net metering σε παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος που σήμερα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Σχετική επιστολή απέστειλε πρόσφατα το Επιμελητήριο Ηλείας προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το net metering για επιχειρήσεις θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της χώρας μας.
Σε απάντησή της, η ειδική γραμματεία διαχείρισης προγραμμάτων ΕΤΠΑ&ΤΣ του ΥΠΑΝ αναφέρει ότι είναι αρμόδια για την κατάρτιση του νέου προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027», με προϋπολογισμό 3,606 δις ευρώ δημόσιας δαπάνης, το οποίο εντάσσεται στην Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης 2021-2027.
Το ανωτέρω πρόγραμμα υπεβλήθη ατύπως στις Υπηρεσίες της Ε. Επιτροπής τον Απρίλιο του 2021 (από τα πρώτα που υπεβλήθησαν σε επίπεδο Ε.Ε.) και επισήμως τον Οκτώβριο του 2021. Σε συνέχεια σχετικών παρατηρήσεων της Ε. Επιτροπής, τον Απρίλιο του 2022 θα ακολουθήσει η 2η επίσημη υποβολή του προς έγκριση. Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εγκριθεί εντός του α’ εξαμήνου 2022, επιτρέποντας την ενεργοποίησή του με την έκδοση των πρώτων προσκλήσεων χρηματοδότησης.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους φορείς που συγκροτούν την εταιρική σχέση στο εν λόγω σχέδιο προγράμματος έχει προβλεφθεί διακριτός άξονας προτεραιότητας με τίτλο «Ενεργειακή απόδοση - Προώθηση ΑΠΕ - Ενεργειακές Υποδομές» (με συγχρηματοδότηση ΕΤΠΑ/ Ταμείου Συνοχής), ύψους 1,259 δις ευρώ δημόσιας δαπάνης, στο πλαίσιο του οποίου δύναται να υποστηριχθούν και δράσεις προώθησης του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σε επιχειρήσεις.