Στη νομοθέτηση της δεύτερης φάσης απλοποίησης του αδειοδοτικού για τις ΑΠΕ προχωρά το ΥΠΕΝ – Βελτιώσεις και για την πρώτη φάση.

Σε ενιαίο νομοσχέδιο, μαζί με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση, θα εντάξει το ΥΠΕΝ τα μέτρα στα οποία φαίνεται ότι καταλήγει, σχετικά με την απλοποίηση της δεύτερης φάσης αδειοδότησης των ΑΠΕ, δηλαδή αυτή που αφορά τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας των σταθμών ΑΠΕ.

Το επόμενο διάστημα, μέχρι το Πάσχα, το νομοσχέδιο θα δοθεί σε διαβούλευση, αφού πρώτα υπάρξει ενημέρωση και συνεννόηση με τους stakeholders της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νομοσχέδιο δεν επέρχεται κάποια κεντρική μεγάλη αλλαγή (όπως ήταν η κατάργηση της άδειας παραγωγής στην απλοποίηση της πρώτης φάσης), αλλά εισάγονται σειρά από ρυθμίσεις που επιλύουν πολλά από τα αγκάθια που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην ωρίμανση των έργων τους και επιταχύνονται κατά πολύ οι χρόνοι που απαιτούνται για την αδειοδότηση.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, θα απαιτούνται πια λιγότερα βήματα, μικρότερος αριθμός δικαιολογητικών και διοικητικών αποφάσεων για την έκδοση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας έργων ΑΠΕ.

Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις και απλοποιήσεις στις τροποποιήσεις αδειών, ενώ το συνολικό πνεύμα που διατρέχει το νέο πλαίσιο είναι να γίνονται όλα σε ψηφιακό περιβάλλον, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει διακηρύξει η κυβέρνηση είναι να κατέβει το διάστημα της συνολικής αδειοδοτικής διαδικασίας στα δύο χρόνια, στα αντίστοιχα δηλαδή επίπεδα της Ε.Ε.

Εντός του Μαίου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» θα προκηρύξει τον διαγωνισμό για την ενοποίηση των ηλεκτρονικών συστημάτων που διαθέτουν οι εμπλεκόμενοι στην αδειδότηση των ΑΠΕ φορείς. Πρόκειται για τη ΡΑΕ, τους ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ. Με τον τρόπο αυτό οι επενδυτές θα εξοικονομούν χρόνο και κόστος στην έκδοση των αδειών που χρειάζονται για τις επενδύσεις τους.

Βελτιώσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις του ΥΠΕΝ είναι να επανέλθει και στα θέματα της πρώτης φάσης αδειοδότησης, εισάγοντας βελτιώσεις που κρίνονται απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του καταιγισμού αιτήσεων προς τη ΡΑΕ για βεβαιώσεις παραγωγού.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται, όπως έχει αναφέρει σε φορείς της αγοράς ο κ. Σκρέκας, η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής μαζί με την κατάθεση της αίτησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στον καθορισμό της εγγυητικής στα 20.000 ευρώ ανά MW. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις για κάποιο μέτρο (όπως π.χ. προσύμφωνο παραχώρησης) το οποίο να περιορίσει το πρόβλημα των επικαλύψεων, το φαινόμενο δηλαδή να υπάρχουν αιτήματα διαφορετικών επενδυτών για τον ίδιο χώρο, χωρίς, πιθανόν, να έχει κανείς εξ΄αυτών πραγματική δέσμευση επί των συγκεκριμένων εδαφικών εκτάσεων.

Αποθήκευση

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ είναι πθανόν να «περάσουν» και κάποιες διατάξεις σχετικά με το αδειοδοτικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, δεδομένου ότι η Επιτροπή που όρισε το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τη σχετική επεξεργασία.

 

 

 

 

12 Απριλίου 2021

energypress