Στάσσης: Οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ λύνουν το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ - Κλειδί οι ΑΠΕ για τη μείωση του κόστους χονδρεμπορικής μακροπρόθεσμα.

Οι ΑΠΕ είναι το κλειδί για τη μείωση του κόστους χονδρεμπορικής του ρεύματος στη χώρα μας μακροπρόθεσμα, όπως τόνισε σήμερα μιλώντας στην επιτροπή εμπορίου και παραγωγής της Βουλής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, ο κ. Στάσσης συνέστησε προσοχή κατά την ανάγνωση των συγκριτικών εκθέσεων που εκδίδει η Ε.Ε. διότι μπορούν να μπερδέψουν. Υπάρχει, πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο και μια συγκεκριμένη έκθεση συγκριτική που απεικονίζει συνολικά το κόστος στη χώρα μας σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη και δείχνει ότι διαθέτουμε το χαμηλότερο στη λιανική και το υψηλότερο στη χονδρική.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Στάσσης στάθηκε στην λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, η οποία είναι μεγάλη αλλά στο τέλος του 2020 θα μείνουν σε καθαρό αποτέλεσμα μόλις 50 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα κατευθύνθηκαν κατά το τελευταίο έτος και κατευθύνονται σε μια πληθώρα από ανάγκες, όπως το χρηματοδοτικό κενό του 1,5 δις. ευρώ και τα χρέη άνω των 900 εκατ. ευρώ προς διαχειριστές, προμηθευτές και ειδικούς λογαριασμούς. Ο κ. Στάσσης δήλωσε σχετικά ότι "υπήρχε πέρυσι καθυστέρηση 17 μηνών στις πληρωμές των ΑΠΕ και έχει πλέον μαζευτεί στους 2 μήνες, άρα είναι και αυτό κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουμε στη ΔΕΗ".

Επίσης, μέρος της λειτουργικής κερδοφορίας καταλήγει στη βελτίωση των υπηρεσιών της επιχείρησης, στην παροχή δωρεάν τηλεφωνικού κέντρου, στη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων, στα δωρεάν πάγια και εκπτώσεις προς συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών κτλ.

Όπως τόνισε σχετικά, "η κερδοφορία μοιράστηκε με τον καλύτερο τρόπο ώστε να βοηθήσουμε την αγορά, αλλά και να εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ. Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε τις επενδύσεις μας από αυτή την κερδοφορία και θα κάνουμε περισσότερες ώστε να καταφέρουμε το στρατηγικό μας στόχο, δηλαδή τη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής".

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε και στην περίπτωση του τέλους (ΜΜΚΘΣΣ) που κάλυπτε μέχρι τώρα τη διαφορά της μείωσης της χονδρεμπορικής από τις ΑΠΕ με το θεωρητικό ποσό που θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση αν δεν υπήρχαν. Όπως σχολίασε, η άρση του τέλους αυτού δεν μπορεί να θεωρείται μέτρο που βοηθά τους προμηθευτές αλλά ως μια στρέβλωση που αίρεται. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά θα βοηθήσει στη μείωση της χονδρεμπορικής και λιανικής τιμής.

Ακόμη μια παρεξήγηση υπάρχει, όπως τόνισε, στη διαφορά μεταξύ των παλαιών και νέων ΑΠΕ, καθώς όταν ξεκίνησαν τα παλιά έργα ήταν απαραίτητη η στήριξη και είναι σωστό να συνεχιστεί για εκείνα. Από την άλλη, τα νέα είναι πολύ πιο φθηνά και βοηθούν περισσότερο στη μείωση της χονδρεμπορικής.

Αναφερόμενος στο συνολικό πακέτο μέτρων που αποφάσισε το ΥΠΕΝ για το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιχείρησης, λύνει αυτό το ζήτημα. "Θεωρούμε ότι αυτή η τρύπα θα έφτανε πάνω από 2,5 δις. σε βάθος δεκαετίας και πλέον μαζεύεται στον ορίζοντα αυτόν. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι μόνιμη η λύση με την ενισχυμένη συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά εξισορρόπησης και εν γένει στις αγορές", δήλωσε.

 

 

30 Νοεμβρίου 2020

energypress