Στάσσης: Η ΔΕΗ αναγνωρίζεται πλέον ως πράσινη επιχείρηση - Στόχος το εξωτερικό και οι νέες δραστηριότητες με τη βοήθεια των κεφαλαίων από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Η ΔΕΗ έχει αφήσει πίσω της τις οικονομικές δυσκολίες του παρελθόντος και με όχημα την απολιγνιτοποίηση και τη στροφή στις ΑΠΕ στρέφεται σε ένα νέο δρόμο, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Στάσση. Ένα από τα στοιχεία που θα την βοηθήσουν στα νέα της εγχειρήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που θα προσφέρει απαραίτητα κεφάλαια. 

Όπως ανέλυσε σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Στάσσης, έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος μετασχηματισμός για να μπει η ΔΕΗ στις ράγες της πράσινης ανάπτυξης μέσω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και της ενίσχυσης των ΑΠΕ. Η νέα ΔΕΗ δεν ακολουθεί μόνο αυτή την τάση, αλλά εξασφαλίζει ταυτόχρονα την ενεργειακή σταθερότητα με σεβασμό στους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες. Η μετάβαση θα συνοδευτεί από το σχέδιο ανάπτυξης των λιγνιτικών περιοχών, τη στιγμή που υλοποιετίαι το πιο φιλόδοξο σχέδιο απολινιγιτοποίησης στην Ευρώπη και είναι μονόδρομος για τη ΔΕΗ, όπως τονίστηκε.

Η απολιγνιτοποίηση στη χώρα μας ξεκίνησε το 2009 και "ήταν ένα κρυφό μυστικό που γινόταν δίχως σχέδιο για το αύριο, ενώ πλέον αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα με σχέδιο για τη νέα εποχή", πρόσθεσε. Όλα αυτά τη στιγμή που σήμερα η τιμή CO2 βρίσκεται στα 50ε, ένα επίπεδο που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς στο παρελθόν, ενώ οι τελευταίες αναλύσεις μιλούν για 100 ευρώ ως το 2030. 

Παράλληλα, φέτος παρόλο που υπάρχει ακόμα η πανδημία, ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας θέρμανσης προβλέπεται να ξεπεράσει το 2014 παρά τη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα. "Στην πραγματικότητα πρέπει να κινηθούμε πολύ επιθετικά όχι μόνο στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και σε άλλους κλάδους καθώς δεν υπάρχει χρόνος", θεωρεί ο κ. Στάσσης.

Κατ' επέκταση, η εκτίμηση της διοίκησης της ΔΕΗ είναι ότι πρέπει να προχωρήσει με την πολιτική της και ο λιγνίτης να είναι παρελθόν ως το 2025, όταν θα μετατραπεί η Πτολεμαΐδα 5 από λιγνίτη σε αέριο με βάση το νέο σχεδιασμό. Αυτό εντάσσει τη ΔΕΗ στον όμιλο πράσινων εταιρειών και την απαλλάσσει από ζημιές όσον αφορά τη χρηματοδότησή της.

Από εκεί και πέρα, στόχος της επιχείρησης είναι πλέον οι ΑΠΕ και δεσμεύτηκε προς αυτή την κατεύθυνση με το νέο πράσινο ομόλογο ότι θα μειώσει άνω του 40% τους ρύπους και έτσι οι αγορές την βλέπουν ως μια εταιρεία με λιγότερο ρίσκο και της προσφέρουν χαμηλότερο επιτόκιο. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, αυτό θα γίνει πράξη κλείνοντας τις λιγνιτικές μονάδες και επενδύοντας στις ΑΠΕ προκειμένου το μερίδιο στην αγορά να αυξηθεί από 2% στο 20% ως το 2024. "Πρέπει να επωφεληθούμε ότι σήμερα κάθε νέα μεγαβατώρα ΑΠΕ είναι πιο φθηνή από τα ορυκτά καύσιμα. Επίσης, διαθέτουμε διεθνείς συνεργασίες για να μεγαλώσουμε πολύ τις επενδύσεις μας", σχολίασε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ως το 2023 ο στόχος της ΔΕΗ είναι εγκαταστάσεις ΑΠΕ 1,5 γιγαβάτ από μια δεξαμενή συνολική πάνω από 7 γιγαβάτ. Ήδη ξεκίνησε η υλοποίηση των φ/β στην Πτολεμαΐδα με 230 μεγαβάτ και στη Μεγαλόπολη προχωρά ο διαγωνισμός για 50 μεγαβάτ φ/β.

Όσον αφορά το δίκτυο ηλεκτρισμού στη χώρα μας, ο κ. Στάσσης επισήμανε ότι οι άνθρωποι της ΔΕΗ χρειάζονται τα εργαλεία και τις επενδύσεις για την κατάλληλη συντήρησή και αναβάθμισή του. Επίσης ο καταναλωτής μπορεί πλέον να έιναι και παραγωγός, άρα υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την επένδυση αυτή. Όπως τόνισε, είναι χρέος της ΔΕΗ να τις φέρει στο προσκήνιο αυτές τις τεχνολογίες, άρα στόχος είναι η ψηφιοποίηση με έξυπνους μετρητές και συστήματα ελέγχου για τις ανάγκες του μέλλοντος. "Τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα επιτρέψουν να κάνουμε αυτές τις επενδύσεις", ανέφερε ο πρόεδρος της επιχείρησης.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για τη ΔΕΗ είναι ότι με το target model υπάρχουν νέες ενεργειακές αγορές με τις οποίες μπορεί πλέον ο καταναλωτής για παράδειγμα, να παράγει ενέργεια με φ/β στο σπίτι του και να την αποθηκεύσει ακόμα και στο αυτοκίνητο. Αυτή η ευελιξία, όμως, χρειάζεται τα ψηφοποιημένα δίκτυα.

Στην ηλεκτροκίνηση ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ οφείλει να έχει ρόλο με στόχο το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής εγκαταστάθηκαν ήδη 200 φορτιστές και μεσοπρόθεσμα θα εγκατασταθούν 10.000. Επίσης, η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με επιχειρήσεις με μεγάλους χώρους στάθμευσης, όπως τα σουπερ μάρκετ. Επίσης δίνει το παράδειγμα και αλλάζει το στόλο της σε ηλεκτρικό σταδιακά.

Τέλος, αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές, ο κ. Στάσσης δήλωσε ότι "σήμερα έχουμε περάσει το πρώτο δύσκολο στάδιο από τις ζημιές προς την ανάπτυξη αφού σημειώσαμε κέρδη 880 εκατ. ευρώ το 2020. Η ΔΕΗ εξυγιαίνεται οικονομικά και πατάει γερά στα πόδια της". Η κεφαλαιοποίοηση έχει αυξηθεί από 300 εκατ. ευρώ το 2019 σε πάνω από 2 δις. ευρώ με πολλούς νέους επενδυτές να τοποθετούνται μακροπρόθεσμα. Αντίστοιχα, επιτυγχάνθηκε πιστοληπτική αναβάθμιση και το επιχειρηματικό σχέδιο αντιμετωπίζεται θετικά από την αγορά. 

Ο κ. Στάσσης εκτιμά ότι η ΔΕΗ βρίσκεται πλέον στο στάδιο σταθεροποίησης ώστε να ανοίξει τα φτερά της σε νέες δραστηριότητες και αγορές, ανάμεσά τους και στο εξωτερικό. "Πρέπει να κοιτάξουμε με θάρρος το μέλλον. Είναι το ξεκίνημα ενός διαλόγου ώστε η ΔΕΗ να γίνει πραγματικός ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μέσα από συνεργασίες και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες. Η πώληση του 49%  του ΔΕΔΔΗΕ θα μας δώσει τη δυνατότητα να κοιτάξουμε το εξωτερικό και τα βόρεια σύνορά μας. Είναι σημαντικό η ΔΕΗ να αποκτήσει παρουσία σε άλλες χώρες για να αναπτυχθεί και να προστατευτεί από ανταγωνιστές, να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα", κατέληξε.

 

 

11 Mαϊου 2021

energypress