Στα... πράσα τα πρώτα φωτοβολταϊκά που έχουν αυξήσει παράτυπα την ισχύ τους – Αυτοψίες από τον ΔΕΔΔΗΕ μετά το σαρωτικό «σκανάρισμα» των έργων για «ύποπτη» αύξηση παραγωγής
Καρπούς έχουν αποδώσει οι εκτεταμένοι έλεγχοι φωτοβολταϊκών που έχουν ξεκινήσει για να εντοπιστούν περιπτώσεις παράνομης παρέμβασης στον εξοπλισμό των μονάδων, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι έλεγχοι αυτοί έχουν ήδη οδηγήσει στα πρώτα κρούσματα, όπου οι αυτοψίες απέδειξαν πως έχουν γίνει τρανταχτές λαθροχειρίες από την πλευρά παραγωγών, με σκοπό να αυξηθεί η απόδοση των πάρκων τους και, κατά συνέπεια, τα έσοδά τους.
Υπενθυμίζεται ότι το «σκανάρισμα» των έργων είχε προαναγγείλει τον Νοέμβριο ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, από το βήμα του 6ο Renewable & Storage Forum. «Έχουμε την αίσθηση ότι πολλοί παραγωγοί ΑΠΕ έχουν προσθέσει στοιχεία ώστε να αυξήσουν την ισχύ του έργου τους και με αυτό τον τρόπο να "κλέψουν" ηλεκτρικό χώρο. Θα κάνουμε μία μελέτη με τον ΔΕΔΔΗΕ κυρίως, για να τους εντοπίσουμε», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.
Όπως έχει γράψει το energypress, στο επίκεντρο των σχετικών ελέγχων βρίσκονται τα έργα στο δίκτυο διανομής, οι οποίοι πραγματοποιούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ. Αντικείμενό τους είναι να εντοπιστούν πάρκα στα οποία έχει γίνει «ριζική ανανέωση», χωρίς να έχει γίνει σχετική γνωστοποίηση στον Διαχειριστή, με στόχο τα πάρκα να συνεχίσουν παράτυπα να λαμβάνουν κανονικά την ταρίφα τους.
Υπενθυμίζεται ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν απορρίπτει τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού ενός πάρκου, υπό τον όρο όμως ότι δεν μεταβάλλονται όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης και, βέβαια, η εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού. Για αυτό και με τον νόμο 4951/2022 οι παρεμβάσεις σε ένα έργο ΑΠΕ ομαδοποιήθηκαν στις κατηγορίες της «ριζικής ανανέωσης» και «ενεργειακής αναβάθμισης».
Έτσι, στην περίπτωση της «ενεργειακής αναβάθμισης», εντάσσονται όλες εκείνες οι εργασίες βελτίωσης του εξοπλισμού, ώστε το έργο να διατηρήσει την απόδοσή του, χωρίς αυτό να έχει κάποια συνέπεια στην ταρίφα του. Αντίθετα, στο στόχαστρο μπαίνουν οι περιπτώσεις «ριζικής ανανέωσης» φωτοβολταϊκών, οι οποίες αν δεν γίνονταν εν κρυπτώ, κανονικά θα οδηγούσαν σε απώλεια της υφιστάμενης ταρίφας.
Οι αυτοψίες διενεργούνται σε έργα με «ύποπτη» ενίσχυση της παραγωγής τους, όπως αυτό προκύπτει από το αρχικό «φιλτράρισμα» των πάρκων στο ΕΔΔΗΕ, με βάση την ανάλυση από τον Διαχειριστή των στοιχείων που συγκεντρώνονται από τα συστήματα τηλεμετρίας. Αν και η ανάλυση των δεδομένων κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι, από αυτήν μπορεί να διαπιστωθεί κατ΄ αρχάς κατά πόσο ένα έργο εμφάνισε κάποια στιγμή αύξηση της μέγιστης ισχύος του πάνω από την ονομαστική δυναμικότητα – γεγονός το οποίο παραπέμπει σε παράτυπη ενίσχυση των τεχνικών των χαρακτηριστικών.
Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να αντιπαραβάλει ιστορικά την αυξομείωση της παραγωγής των πάρκων, εντοπίζοντας εκείνα που παρουσίασαν από κάποια στιγμή κι έπειτα αύξηση της παραγωγής τους. Αν ανάλογη αύξηση παρατηρηθεί και στα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά στην ίδια περιοχή, αυτό θα σημαίνει πως η αιτία ήταν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε αντίθετη περίπτωση, στα πάρκα με ενίσχυση της παραγωγής δρομολογείται στη συνέχεια επιτόπιος έλεγχος, από προσωπικό του Διαχειριστή.