Στα περιφερειακά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ λιμνάζουν οι τύχες φωτοβολταϊκών έργων αξίας πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Στα γραφεία των κατά τόπους υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ λιμνάζουν οι τύχες φωτοβολταϊκών έργων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αιτήσεις για συνδέσεις των έργων στοιβάζονται στα περιφερειακά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων.

Όπως, μάλιστα, τονίζει η ΠΟΣΠΗΕΦ, που έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Ενέργειας Γ. Θωμά, εξαιτίας αυτής της κατάστασης λιμνάζουν πάνω από 550 εκατ. ευρώ στη Μακεδονία, τη Θράκη και άλλες Περιφέρειες.

Το ζήτημα είναι από τα πιο βασικά που ιεραρχεί ο κλάδος των φωτοβολταϊκών προς άμεση αντιμετώπιση από τη νέα κυβέρνηση και η ΠΟΣΠΗΕΦ ζήτησε την άμεση παρέμβαση του ΥΠΕΝ προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.

Πρόβλημα και με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις

Παράλληλα, σημαντικά προβλήματα προκύπτουν και ως προς τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα σε αρκετούς νομούς, καθώς οι κατά τόπους υπηρεσίες αρμόδιες υπηρεσίες ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο τις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις για την αδειοδοτική διαδικασία.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό, σύμφωνα με την ΠΟΣΠΗΕΦ, καθώς εξαιτίας αυτού δεν μπορούν να προχωρήσουν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για εκατοντάδες νέα έργα.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται και σημαντική αβεβαιότητα και ασάφεια στους επενδυτές ως προς διάφορες πλευρές της αδειοδοτικής διαδικασίας, αφού σε διάφορες περιοχές, όπου υιοθετείται διαφορετική ερμηνεία, τέτοια προβλήματα δεν ανακύπτουν.

Προκειμένου, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να ενιαιοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι αντίστοιχες κατά τόπους υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αδειοδοτική διαδικασία χειρίζονται τα σχετικά ζητήματα, η ΠΟΣΠΗΕΦ ζήτησε από τον κ. Θωμά να υπάρξουν σχετικές ερμηνευτικές εγκύκλιοι.

 

 

 

23 Αυγούστου 2019

energypress