Στα "κάγκελα" επενδυτές φωτοβολταϊκών που περιμένουν επί μήνες να "ηλεκτρίσει" ο ΔΕΔΔΗΕ τα κατασκευασμένα πάρκα τους

Με σκληρή γλώσσα, Ομάδα επενδυτών φωτοβολταϊκών, απευθύνεται στο ΥΠΕΝ για να δώσει λύση σε ένα θέμα το οποίο τους δημιουργεί ήδη προβλήματα, παρότι δεν έχουν κάποια ευθύνη. Πρόκειται για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στη σύνδεση των νέων έργων εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ (ηλέκτριση).

Οι εταιρείες αυτές τονίζουν σχετικά ότι δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση ή ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκ μέρους του διαχειριστή τη στιγμή που οι απαραίτητοι μετρητές έχουν εξοφληθεί εκ μέρους τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η "Ομάδα Νέων Φωτοβολταϊκών":

"Είμαστε ορισμένοι από τους εκατοντάδες επενδυτές στο χώρο της ενέργειας και συγκεκριμένα στα φωτοβολταϊκά συστήματα που αντιμετωπίζουν  αυτή την περίοδο τις συνέπειες των καθυστερήσεων από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ. Αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε στο συγκεκριμένο χώρο μετά από σκέψη και λαμβάνοντας υπόψη κινδύνους και ευκαιρίες.

Βασιστήκαμε στο συγκεκριμένο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο όπως αυτό καθορίζεται από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για να μπορέσουμε να προβούμε στον αντίστοιχο σχεδιασμό των ενεργειών μας και την κάλυψη των χρηματοδοτικών  αναγκών.

Αξιοποιήσαμε ίδια κεφάλαια ενώ καταφύγαμε και σε τραπεζικό δανεισμό. Καταφέραμε λοιπόν να ολοκληρώσουμε μετά τις σχετικές αδειοδοτήσεις και μέσα από ένα κυκεώνα διαδικασιών,  εγγυήσεων κτλ την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων. Φανήκαμε απόλυτα συνεπείς σε όλες τις απορρέουσες οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις μας απέναντι στην πολιτεία και τον ΔΕΔΔΗΕ. Και ενώ έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία εδώ και μήνες δεν ενεργοποιούνται τα πάρκα λόγω αδυναμίας προμήθειας μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ !!!

Σημειωτέον ότι οι μετρητές αυτοί έχουν εξοφληθεί από πλευράς μας πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε σχετικά αιτήματα προς το ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουμε συγκεκριμένη ενημέρωση ούτε για το λόγο της μεγάλης  καθυστέρησης ούτε για ένα χρονοδιάγραμμα λύσης του ζητήματος αυτού.

Την ίδια στιγμή αυτό μεταφράζεται για μας σε οικονομική ζημιά και ανατροπή του στοιχειώδους σχεδιασμού αφού μάλιστα εκκρεμούν και οι απαιτήσεις των τραπεζών που εντείνονται.

Είναι σίγουρο ότι ένα τέτοιο πλαίσιο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φιλικό προς τις επενδύσεις ούτε σύγχρονο και ευρωπαϊκό. Είναι  απορίας άξιο πως μπορείς να έχεις στοιχειώδη εμπιστοσύνη όταν  επενδύεις σημαντικά κεφάλαια, είσαι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις σου και τελικά να βρίσκεσαι αιωρούμενος εξαιτίας των καθυστερήσεων της πολιτείας.

Καλούμε το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ασχοληθεί με το σοβαρό αυτό ζήτημα και να προβεί  σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή του και την αποκατάσταση  της οικονομικής βλάβης που έχουμε ήδη υποστεί και συνεχίζουμε να υφιστάμεθα χωρίς δική μας υπαιτιότητα και της απαραίτητης εμπιστοσύνης προς μια ευνομούμενη πολιτεία".

 

 

24 Ιουνίου 2021

energypress