Στα χέρια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες η βεβαίωση παραγωγού για το mega φωτοβολταϊκό 340MW στη Μεγαλόπολη

Τη βεβαίωση παραγωγού για το mega φωτοβολταϊκό στη Μεγαλόπολη χορήγησε η ΡΑΕ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα projects που έχει στα σκαριά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στα πλαίσια του σχεδίου του Ομίλου για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,5 GW μέχρι το 2024. 

Το έργο θα αναπτυχθεί στο Ορυχείο της Μεγαλόπολης και η προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύς είναι 340 MW, όσο και η μέγιστη ισχύς παραγωγής.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατάφερε να περάσει το συγκεκριμένο έργο στις αιτήσεις του κύκλου Δεκεμβρίου 2020 της ΡΑΕ.

Η αίτηση της εταιρείας για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ τον Ιανουάριο και δεν υποβλήθηκαν αντιρρήσεις. Μετά την εξέταση του φακέλου, η ΡΑΕ διαπίστωσε ότι πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, ενώ έχει καταβληθεί και το απαιτούμενο τέλος, ως εκ τούτου προχώρησε στη χορήγηση της βεβαίωσης.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τα mega φ/β της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η σύμβαση για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού ισχύος 200 MW της ΔΕΗ στην Κοζάνη, το οποίο θα κατασκευάσει η ΜΕΤΚΑ Engineering Ltd του ομίλου Mytilineos για  83 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως είπε στην τοποθέτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κ. Μαύρος, η τιμή του κατασκευαστή αντιστοιχεί σε 420.000 ευρώ/MW, που είναι η «καλύτερη τιμή που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη». Σημείωσε, επίσης, ότι η αποζημίωση για την παραγόμενη ενέργεια θα είναι περίπου 49 ευρώ, όπως έχει προκύψει μέσα από διαγωνισμούς, που είναι χαμηλότερη από την μέση τιμή της προημερήσιας αγοράς.

Έχοντας πλέον λάβει την έγκριση της Επιτροπής, οι δύο πλευρές αναμένεται προσεχώς να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση.

Το έργο υπολογίζεται να ηλεκτριστεί σε 16 μήνες και να ολοκληρωθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του cluster φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW που «χτίζει» η ΔΕΗΑΝ στην Δ. Μακεδονία, εκ των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα, ισχύος 15 MW, ενώ το δεύτερο τμήμα, ισχύος επίσης 15 MW είναι ήδη υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.  

Εξάλλου, λίγους μήνες πριν, προς τα τέλη του 2020, ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για το φωτοβολταϊκό 50MW στη Μεγαλόπολη συγκέντρωσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς υπέβαλλαν προσφορές 5 μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες και 3 ξένες πολυεθνικές που είναι εξειδικευμένες στον τομέα των έργων EPC: INTRAKAT, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, AVAX,  VOLTALIA GREECE, METKA EGN, Dongfang Electric International Corporation, SUNEL & SHΑNGHAI ELECTRIC.  

Το επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο ως προς το συγκεκριμένο έργο είναι ότι με αυτό, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εγκαινιάσει την τακτική των διμερών συμβάσεων (PPA). 

 

 

26 Απριλίου 2021

energypress