Στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ οι υπολογισμοί για τα «υπερέσοδα» των προμηθευτών - Τα τελικά νούμερα από ΡΑΑΕΥ αναμένει το ΥΠΕΝ - Τα ποσά θα διατεθούν για τα χρέη των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ
Στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα υπερέσοδα των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τη μέχρι τώρα, πρώτη εικόνα, που έχει δώσει η ΡΑΕΕΥ προς το ΥΠΕΝ.
Τα τελικά ποσά για να ολοκληρωθεί η άσκηση και να γίνει γνωστό το οριστικό νούμερο, θα βγουν μόλις η ΔΕΗ δώσει στην Αρχή τα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, καθώς επίσης όταν αποστείλει ο ΔΕΔΔΗΕ το λεγόμενο «συντελεστή κανονικοποίησης», όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση για τον υπολογισμό των υπερεσόδων.
Είναι εκείνος ο συντελεστής με τον οποίο αναπροσαρμόζονται οι μεγαβατώρες που χρεώνονται οι προμηθευτές κάθε μήνα με βάση τις δηλώσεις που κάνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και τις προβλέψεις του ΔΕΔΔΗΕ για τις απώλειες, στις «πραγματικές» μεγαβατώρες, δηλαδή σε εκείνες που χρησιμοποίησαν, αμέσως μετά τη τελική εκκαθάριση.
Και όσο πιο μεγάλος θα είναι ο συντελεστής κανονικοποίησης που θα στείλει ο Διαχειριστής στην Αρχή, τόσο χαμηλότερα θα είναι και τα υπερέσοδα που θα προκύψουν από την τελική της άσκηση.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία, καθώς και τα σενάρια υπολογισμού των υπερεσόδων με βάση τον τύπο που προβλέπει η υπ. απόφαση, παρουσίασε η ΡΑΕΕΥ σε προ ημερών σύσκεψη με την ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Είναι προφανές ότι όσο υψηλότερο νούμερο βγάλει η άσκηση, τόσο περισσότερα χρήματα θα προκύψουν μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για να καλύψουν κάποιες από τις πολλές και συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες στην αγορά του ρεύματος.
Αλλά παρ’ ότι λείπουν ακόμη από την εξίσωση οι δύο παραπάνω συντελεστές, πηγές του ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι το τελικό ποσό για την περίοδο εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και τα τέλη του 2023, θα κινηθεί λίγο πάνω από τα 200 εκατ ευρώ.
«Δύσκολα θα ξεπεράσει αυτά τα επίπεδα, ως τάξη μεγέθους», αναφέρουν και προσθέτουν ότι το τελικό ποσό δεν μπορεί παρά να προκύπτει από τη δίκαιη εφαρμογή της υπουργικής απόφασης.
Από τα ποσά που θα καθορίσει ο υπολογισμός της Αρχής, οι εταιρείες θα κληθούν να καταβάλουν άμεσα το 60%, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, ενώ το υπόλοιπο 40% θα εισπραχθεί όταν θα γίνει η τελική εκκαθάριση.
Η ρύθμιση για τις ΔΕΥΑ και τα «υπερέσοδα»
Σε ότι αφορά τη διάθεση των ποσών, αυτά έχει αποφασιστεί να κατευθυνθούν σχεδόν αποκλειστικά για τις πληρωμές μέρους των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς τη ΔΕΗ.
Είναι μια απόφαση, η οποία συνδέεται άμεσα με τη μεταρρύθμιση των 132 σήμερα ΔΕΥΑ και τη συγχώνευση πολλών εξ’ αυτών, την οποία δρομολογεί το ΥΠΕΝ και πρόκειται να παρουσιάσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Στο θέμα έχει αναφερθεί συχνά ο υπ. ΠΕΝ Θ.Σκυλακάκης, λέγοντας ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να αποκτήσουν οι δημοτικές επιχειρήσεις περισσότερη αποτελεσματικότητα και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό και φτηνό νερό, καλύτερες υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Η μεταρρύθμιση θα προβλέπει συννενώσεις, με βάση πάντα το κριτήριο της τοπικότητας και το δέλεαρ για να μειωθούν οι αντιδράσεις θα είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση σε βάθος 10ετίας των χρεών τους προς τη ΔΕΗ.
Ενα μέρος λοιπόν αυτών των χρεών θα εξοφληθεί με τη χρήση των υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Στο ερώτημα, κατά πόσο τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν κάπου αλλού, όπου ενδεχομένως υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, και τα χρέη των ΔΕΥΑ να καλυφθούν με τα περίπου 600 εκατ. ευρώ από την κατανομή των ρύπων του 2024 που θα κατευθυνθούν στο ΤΕΜ, αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ απαντούν ότι η απόφαση έχει κλειδώσει.
Τα όσα είχε πει τον Δεκέμβριο στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο υπ. ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ δεν ήταν προφανώς τυχαία. Ούτε και η αναφορά του στο νούμερο των 250 εκατ ευρώ, ως το ποσό που έχει βρει το κράτος για να καλύψει τις οφειλές των ΔΕΥΑ. Ενα κονδύλι, που ως τάξη μεγέθους προσεγγίζει τις εκτιμήσεις για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών.
Όπως είπε πει τότε, ο υπουργός, για τη ρύθμιση των οφειλών των ΔΕΥΑ από ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας, ένα μεγάλο μέρος αυτών θα το πληρώσει το κράτος, και θα το αποπληρώσουν άτοκα οι δήμοι σε βάθος 30ετίας. «Αυτό, με την προϋπόθεση ότι η λύση θα δοθεί μέσα στο 2024 και με το υπουργείο να έχει εξασφαλίσει 250 εκατ. ευρώ για αυτό το σκοπό», είχε αναφέρει.
Σήμερα οι ΔΕΥΑ έχουν ανείσπρακτες οφειλές από τους πολίτες ύψους 700 εκατ. ευρώ, 170 εκατ. ευρώ αποθεματικά, καθώς επίσης 700 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια και 144 εκατ. ευρώ από δάνεια.