Στα 350 με 400 εκ. ευρώ ο τρίτος κύκλος του «Εξοικόνομηση Κατ’ Οίκον» - Αλλαγές στις επιδοτήσεις και τα εισοδηματικά κριτήρια.

18 05 2020 | 08:38

Στα 350 με 400 εκ. ευρώ αναμένεται να είναι ο προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», ο οποίος όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να προκηρυχθεί το Φθινόπωρο.

Το ακριβές ποσό θα καθοριστεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που είναι και αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, αν και ο κ. Χατζηδάκης στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που είχε με την ΟΝΝΕΔ έδειξε τον προϋπολογισμό στα προαναφερόμενα επίπεδα. Όπως είπε μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 600 με 650 εκ. ευρώ κι ελπίζει ότι έως το τέλος του χρόνου τα ποσά αυτά θα ανέλθουν στο 1 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον τρίτο κύκλο, ο οποίος θα είναι και ο τελευταίος που θα τρέξει με τον γνωστό συνδυασμό επιδοτήσεων – άτοκου δανείου – ιδίας συμμετοχής, θα γίνουν αλλαγές στο ύψος των ενισχύσεων και των εισοδηματικών κριτηρίων. Όπως αναφέρουν πηγές, η ηγεσία του υπουργείου θέλει να διευρύνει τη συμμετοχή των νοικοκυριών βάζοντας στο καθεστώς των επιδοτήσεων περισσότερους της μεσαίας εισοδηματικής τάξης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπάρχουν επτά κατηγορίες δικαιούχων με βάση το εισόδημά τους και το ανώτερο ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 70% των δαπανών για ενεργειακή αναβάθμιση. Το απολαμβάνουν εκείνοι με το χαμηλότερο εισόδημα. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ και οικογενειακό άνω των 45.000 ευρώ δικαιούνταν μόνο άτοκο δάνειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τις κατηγορίες των δικαιούχων και το ανώτατο ποσοστό επιδότησης ώστε περισσότεροι από τα μεσαία και πάνω εισοδήματα να δικαιούνται ενίσχυση.

Οι προηγούμενοι κύκλοι

Ο δεύτερος κύκλος του Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον έτρεξε τον περσινό Σεπτέμβριο.

Μέχρι σήμερα ο αριθμός αιτήσεων σε υπαγωγή υπερβαίνει τις 15.300 και αντιστοιχεί στο 70% του συνολικού Για τις περισσότερες εξ αυτών περί τις 8.731 ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 146 εκ. ευρώ και η δημόσια δαπάνη στα 102 εκ. ευρώ (επιχορήγηση και δάνειο).

Σε ό,τι αφορά τον Α’ κύκλο ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων σε υπαγωγή  ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 42.676 και συνολικού προϋπολογισμού παρεμβάσεων 637 εκατ . ευρώ. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα έργα σε πάνω από 36.200 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 484 εκατ. ευρώ.

 

 

18 Μαϊου 2020

energypress