Στα 30 ευρώ/tn το ευρωπαϊκό benchmark για τα δικαιώματα ρύπων σήμερα - Ιστορικό υψηλό 14 ετών.

14 07 2020 | 08:50

Σε υψηλό 14 ετών βρέθηκε η τιμή αναφοράς για τα ευρωπαϊκά δικαιώματα ρύπων φτάνοντας τα 30 ευρώ νωρίς την Δευτέρα, σήμερα.

Ειδικότερα, η τιμή για δικαιώματα με παράδοση τον Δεκέμβριο του 2020 εμπορευόμενα βάσει του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων (Emissions Trading System) ήταν 30.13 ευρώ ο τόνος στις 08:19 GMΤ, η υψηλότερη τιμή από το 2006.

Να θυμίσουμε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων της ΕΕ συνιστά το βασικό εργαλείο της Ένωσης για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εγκαινιάστηκε το 2005. Συγκεκριμένα, χρεώνει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τα εργοστάσια για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν.

Σχολιάζοντας την θεαματική άνοδο των εκπομπών ρύπων, traders επίσημαναν πως η εν λόγω εξέλιξη είναι απόρροια πολλών παραγόντων.

Οι βραχυπρόθεσμες καιρικές προβλέψεις λειτούργησαν υποστηρικτικά, καθώς η παραγωγή των αιολικών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, όπως αναφέρθηκε. Η χαμηλότερη παραγωγή των αιολικών τυπικά αυξάνει την ζήτηση για ενέργεια από τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Ταυτόχρονα, συμβολή στην παραπάνω εξέλιξη των τιμών είχαν και μια σειρά τεχνικοί λόγοι. Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Reuters, η συσχέτιση μεταξύ των τιμών δικαιώματων εκπομπών άνθρακα και των χρηματιστηριακών δεικτών ήταν αρκετά έντονη τους τελευταίους μήνες.

“Η αναθεωρημένη πρόβλεψή μας για την εξέλιξη του καιρού, που δείχνει ασθενείς ανέμους στη Κεντρική Ευρώπη, προμηνύει την άνοδο των τιμών του άνθρακα σήμερα”, αναφέραν, χαρακτηριστικά, οι αναλυτές στο Refinitv.

 

 

13 Ιουλίου 2020

energypress