SolarPower Europe: Πτώση 4% φέτος στα φωτοβολταϊκά - Πάμε για πενταετία-ρεκόρ εφόσον είναι "πράσινα" τα σχέδια ανάκαμψης.
Ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος SolarPower Europe δημοσίευσε την έκθεσή του για τη φετινή θερινή περίοδο, όπου τονίζει ότι πέρυσι εγκαταστάθηκαν διεθνώς 116,9 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών εν μέσω της εντονότερης ανάπτυξης σε όρους ισχύος στα χρονικά του κλάδου.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα φ/β ενίσχυσαν το ετήσιο μερίδιό τους στη νέα ηλεκτροπαραγωγική ισχύ στο 48%.
Σχετικά με την κρίση του κορωνοϊού, ο σύνδεσμος παρατηρεί ότι τα φωτοβολταϊκά θα βιώσουν μια συρρίκνωση φέτος με -4% ετησίως και 112 νέα γιγαβάτ διεθνώς, σύμφωνα με το μεσαίο σενάριο που περιλαμβάνει η έκθεση. Επισημαίνεται, όμως, ότι αν οι κυβερνήσεις εφαρμόσουν "πράσινα" σχέδια ανάκαμψης, τότε τα φωτοβολταϊκά θα έχουν ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα τέσσερα χρόνια με ετήσια άνοδο της ζήτησης 34% και 150 γιγαβάτ το 2021, 12% και 168 γιγαβάτ το 2022, 9% και 184 γιγαβάτ το 2023 και 9% και 200 γιγαβάτ το 2024.
Όπως δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του SolarPower Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας:
"Αναλόγως των προτεραιοτήτων στο πακέτο ανάκαμψης, μπορούμε να επιστρέψουμε σε θεαματική ανάπτυξη την επόμενη πενταετία. Είναι μια ευνοϊκή στιγμή για να επενδύσουμε στις τεχνολογίες του μέλλοντος που θα εξασφαλίσουν ότι θα πετύχουμε τους ενεργειακούς και κλιματικούς μας στόχους. Σήμερα, η ηλιακή ενέργεια προσφέρει οικονομική και αξιόπιστη ενέργεια σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανά τον πλανήτη και είναι θεμελιώδες να συνεχίσουμε με αυτή τη δυναμική καθώς ο κόσμος ανακάμπτει αργά από την πανδημία, εφόσον αναγνωριστούν τα φωτοβολταϊκά στα πακέτα ανάκαμψης".
Ο ίδιος πρόσθεσε πως "το χαμηλό κόστος και η ευελιξία της ηλιακής ενέργειας έχει οδηγήσει σε ταχεία εξάπλωση σε νέες αγορές. Το 2019, 16 χώρες πρόσθεσαν πάνω από 1 γιγαβάτ έναντι 11 το 2018 και 9 το 2017 και αυτό φανερώνει πως η διαφοροποίηση του κλάδου επεκτείνεται ανά τον πλανήτη και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην ενέργεια και την απασχόληση. Είναι καλό να βλέπουμε νέες αγορές να δεσμεύονται για ένα ηλιακό μέλλον. Για παράδειγμα, το Βιετνάμ αναδεικνύεται σε ηλιακό "αστέρα", προσθέτοντας πέρυσι 6,5 γιγαβάτ, μια άνοδος της τάξης του 6.400% ετησίως. Αυτές είναι πολύ ενθαρρυντικές εξελίξεις που ανοίγουν το δρόμο για μια ηλιακή δεκαετία μπροστά μας".
Σχετικά με την Ευρώπη, η Ωρελί Μποβώ, διευθύνουσα σύμβουλος του συνδέσμου, τόνισε πως συνεχίζει να είναι ηγέτης με προσθήκες 22,9 γιγαβάτ το 2019, δηλαδή υπερδιπλάσιες από το 2018. Τέσσερις χώρες πρόσθεσαν πάνω από 1 γιγαβάτ και τέσσερις ακόμη έφτασαν κοντά σε αυτό το επίπεδο.
17 Ioυνίου 2020
energypress