Σκυλακάκης στο Renewable & Storage Forum: Δεν υφίσταται επένδυση ΑΠΕ χωρίς ρίσκο - Ειλημμένες οι αποφάσεις για τον ηλεκτρικό «χώρο»

Την πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα «ανοίξουν τον δρόμο» για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, αντιμετωπίζοντας το οξυμμένο πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού «χώρου» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στα πλαίσια του 5ου συνεδρίου Renewable & Storage Forum που διοργανώνει σήμερα και αύριο το energypress.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Υπουργός, η γενική κατεύθυνση των αποφάσεων που έχει λάβει το ΥΠΕΝ στόχο έχει να επιλύσει την αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου και της μεγάλης ουράς έργων ΑΠΕ που θέλουν να μπουν στο σύστημα.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς εκκρεμούν προς διευθέτηση μια σειρά τεχνικές πτυχές.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην Υπουργική απόφαση με τις προτεραιότητες του ΑΔΜΗΕ ενώ οι ενδεικνυόμενες λύσεις θα κινηθούν στην προώθηση του demand-response με την αξιοποίηση των έξυπνων μετρητών, στην αύξηση της αποθήκευσης πριν και μετά τον μετρητή καθώς και με την αξιοποίηση με ορθολογικό τρόπο του μέτρου των περικοπών.

Το πλαίσιο που θα εισαγάγει το ΥΠΕΝ το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιτρέψει την ταχύτερη εισαγωγή νέων έργων στο ηλεκτρικό σύστημα και επομένως τον περιορισμό της «ουράς» έργων που σήμερα περιμένουν στην «πόρτα», την δημιουργία ηλεκτρικού χώρου και την καλύτερη ευστάθεια του συστήματος.

Αναφερόμενος στο μέτρο του ενιαίου τιμολογίου που πρόκειται να παρουσιαστεί αναλυτικά το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι το εν λόγω προϊόν θα διασφαλίζει δύο βασικά πράγματα: πρώτον την ελευθερία κίνησης μεταξύ των διαφόρων εταιρειών προμήθειας και την δυνατότητα σύγκρισης τιμών. Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται από μερίδες της αγοράς που κάνουν λόγο για κρατική παρέμβαση και υπερρύθμιση της αγοράς, ο Υπουργός τόνισε ότι τα εξεταζόμενα μέτρα έρχονται να διορθώσουν πλευρές και πτυχές της αγοράς και όχι να υποκαταστήσουν τον ανταγωνισμό. Απαριθμώντας βασικές οικονομικές κατηγορίες-υποθέσεις που αποτυπώνουν την λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματικότητά της, ο Υπουργός ανέδειξε ότι καταγράφονται μια σειρά προβλήματα καθώς:

Τέλεια πληροφόρηση: Δεν υπάρχει καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις τιμές τώρα και μελλοντικά ως προς τον τρόπο υπολογισμού τους

Μηδενικό κόστος μετακίνησης: Σήμερα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο καθώς είναι σοβαρό το κόστος μετακίνησης από άποψη χρόνου και γραφειοκρατίας. Ενδεικτικό είναι ότι οι καταναλωτές δεν ασχολούνται με την αλλαγή προμηθευτή όπως και στην πλειοψηφία τους δεν θα μεριμνήσουν για να μεταβούν σε ένα άλλο τιμολόγιο με την άρση των μέτρων και επομένως καθίσταται αναγκαίο να δημιουργηθεί μια μεταβατική κατάσταση που θα είναι το ενιαίο τιμολόγιο.

Ορθολογισμός: Ως προς αυτό, ο Υπουργός τόνισε ότι «δεν είναι το δυνατό μας σημείο», καθώς αυτή την στιγμή οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν ορθολογικά δεδομένων των ανωτέρω ελλείψεων που υπάρχουν στην αγορά.

Διευκρίνισε ότι οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ για την αγορά προμήθειας μετά και την άρση των μέτρων στόχο έχουν την προστασία του καταναλωτή δεδομένου ότι αυτός δεν προστατεύεται από κάπου.

Σε ότι αφορά την ενεργόβορο βιομηχανία, ο Υπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει παρέμβαση για τον μετριασμό του ενεργειακού κόστους που πλέον συνιστά βασική παράμετρο στην υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ομάδα εργασίας απου έχει συσταθεί μεταξύ ΥΠΕΝ και ΣΕΒ εξετάζει ήδη μια σειρά μέτρα και εργαλεία που θα επιτρέψουν την μείωση του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο, όλα τα πρέπει να κινούνται στη σφαίρα του εφικτού καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ενεργοβόρος βιομηχανίας της Ελλάδας δεν μπορεί να συγκρίνεται με την βιομηχανία των ΗΠΑ, μιας κάτι τέτοιο δεν έχει λογική βάση. Επομένως τα μέτρα θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες και εφικτές στοχεύσεις αποφεύγοντας τις γενικότερες και τις «αυθαιρεσίες».  

Ερωτώμενος για το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Υπουργός τόνισε αρχικά ότι η Ευρώπη έχει μετρήσει σημαντικά βήματα στη μείωση της εξάρτησης της από την Ρωσία, πράγμα που ωστόσο δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό στην περίπτωση της Ελλάδας. Ειδικότερα για την χώρα μας τόνισε ότι αυτή την στιγμή «τρέχουν» μια σειρά μακροχρόνιες συμβάσεις όπως αυτή της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom, όπου οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Τέλος, ερωτώμενος αν υπάρχει χώρος στον κλάδο των ΑΠΕ για τον «μικρό» επενδυτή, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να διαφυλάξει «χώρο» σε αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο αυτό να γίνεται με όρους ανταγωνισμού μεταξύ των «μικρών» πάντα και όχι με την λογική «είδε φως και μπήκε».

 

 

 

 

σ