Σκρέκας: 200 εκατ. ευρώ φέτος για τη στήριξη των καταναλωτών στο ρεύμα - Έρχεται νομοσχέδιο για άρση του ανώτατου ορίου στην αυτοπαραγωγή
Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, για το υψηλό ενεργειακό κόστος στα πλαίσια σημερινής συζήτησης στη Βουλή. Παράλληλα, προανήγγειλε νομοσχέδιο προσεχώς με το οποίο θα αίρεται το όριο στις εγκαταστάσεις αυτοπαραγωγής με στόχο τη στήριξη των βιομηχανιών.
Αρχικά, μιλώντας για το ενεργειακό κόστος, ο υπουργός τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνεται τις διεθνείς εξελίξεις: "Κόμμα δήθεν φιλοπεριβαλλοντικό που να υποστηρίζει το λιγνίτη δεν υπάρχει. Κόμμα που να θέλει ανταγωνιστικές τιμές και να μη συμφωνεί με την Πράσινη Συμφωνία δεν υπάρχει", σχολίασε.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αλλά και εκείνος προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις: "Για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ λάβαμε 35% παραπάνω τίμημα από το 25% που πουλήσατε εσείς του ΑΔΜΗΕ. Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών λάβαμε 730 εκατ. ευρώ, δηλαδή 40% πιο πολλά από όσα λάβατε για τον ΔΕΣΦΑ. Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι ξεπουλιέται η ΔΕΗ. Εμείς για το 17% μέσω ΑΜΚ ζητάμε 750 εκατ. ευρώ, ενώ εσείς για το ίδιο ποσοστό είχατε εγγράψει μόλις 100 εκατ. έσοδα στον προϋπολογισμό του 2018. Το 2018-19 η αξία της ΔΕΗ ήταν μόλις 300 εκατ. ευρώ. Σήμερα είναι 2 δις. ευρώ, άρα πότε έχει μεγαλύτερο κέρδος το Δημόσιο; "
Συνεχίζοντας για το θέμα της ΔΕΗ ο υπουργός δήλωσε ότι δεν δικαιούται να έχει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έφτασε το 2019 να έχει 1,6 δις. ζημιές και το 2018 800 εκατ. ζημιές. Αντιθέτως, θεωρεί ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης θα αγοράσουν οι ξένοι επενδυτές τις μετοχές της ΔΕΗ γιατί πιστεύουν στο μέλλον της. Σε ότι έχει να κάνει με το δημόσιο έλεγχο, ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως το Δημόσιο εξακολουθεί να ορίζει τη διοίκηση και θα έχει καταστατική μειοψηφία και αποφασιστική δύναμη για τις στρατηγικές αποφάσεις. Τα οφέλη θα είναι μεγάλα για τη ΔΕΗ με 750 εκατ. ευρώ συν άλλο 1,5 δις. ώστε να προχωρήσει σε επενδύσεις ΑΠΕ και να αντικαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες.
Στο φλέγον ζήτημα του ενεργειακού κόστους, ο κ. Σκρέκας εστίασε στο ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα πολύ πιο γρήγορα από άλλα κράτη-μέλη. Ο μηχανισμός που ανακοινώθηκε δεν αφορά μόνο τις έκτακτες αυτές συνθήκες, αλλά μια μόνιμη λύση που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα όποτε δημιουργείται ως το 2030.
Ως προς τις αιτίες του προβλήματος, τονίστηκε ότι σήμερα η τιμή αερίου έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με τις αρχές του έτους, ενώ το CO2 βρίσκεται στο τριπλάσιο από πέρυσι. "Όταν παράγουμε ηλεκτρισμό από αέριο κατά 40% του συνόλου ή με λιγνίτη, στοιχίζει πάνω από 130-140 ευρώ/MWh άρα πολύ παραπάνω από την ηλιακή ενέργεια και τον άνεμο. Για αυτό εμείς ως κυβέρνηση πολύ γρήγορα από το 2019 ανακοινώσαμε πολύ γρήγορη απολιγνιτοποίηση", σχολίασε ο υπουργός.
Παράλληλα, η ενεργειακή φτώχεια ήταν πολύ έντονη στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με πάνω από το 40% των νοικοκυριών το 2015 και ακολούθως αποκλιμακώθηκε το 2019 και το 2020 που έφτασε το 28%.
Μιλώντας για τις τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού και τα όσα αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Σκρέκας είπε ότι τα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν ένα μήνα μόνο, τον Αύγουστο.
"Αν υπάρχει χειραγώγηση τότε κάντε μια καταγγελία. Η ΡΑΕ εξετάζει καθημερινά αν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές σε παραγωγή και εμπορία. Όντως τον Αύγουστο είχαμε ακριβή τιμή, αλλά το Φεβρουάριο ήταν από τις πιο χαμηλές και τους υπόλοιπους μήνες στο μέσο όρο της Ευρώπης. Οι χώρες αυτές έχουν καλύτερες διασυνδέσεις, έχουν πυρηνικές μονάδες με χαμηλό κόστος. Το Σεπτέμβριο οκτώ χώρες είναι πιο ακριβές από την Ελλάδα. Άρα δεν φταίει η ελληνική κυβέρνηση, φταίει το ενεργειακό μας μείγμα, φταίει ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις ΑΠΕ και τα δίκτυα. Τι κάνατε εσείς για όλα αυτά; Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είχε ούτε κολώνες για νέες συνδέσεις παλιότερα".
Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ δηλώνουν ότι δεν περίμεναν τις άλλες χώρες για να στηρίξουν τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά ανακοίνωσαν μέτρα άμεσης επιδότησης του λογαριασμού στη χαμηλή τάση, όπου η έκπτωση είναι 3 λεπτά στα 11 λεπτά που χρεώνεται η κιλοβατώρα πριν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ταυτόχρονα, ιδρύεται ταμείο ενεργειακής μετάβασης που ήρθε για να μείνει. Ο μόνιμος μηχανισμός που θα νομοθετηθεί τις επόμενες μέρες θα έχει έσοδα από τις δημοπρασίες CO2 και άλλα περιβαλλοντικά τέλη και τον προϋπολογισμό για να στηριχθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές.
Ο κ. Σκρέκας μίλησε και για μια άλλη διεθνή διάσταση του θέματος, λέγοντας ότι έχει καταστραφεί το 50% της παραγωγής σίτου στον Καναδά και πολλές άλλες αυξήσεις οφείλονται στην κλιματική κρίση, η οποία έχει αντίτιμο που την πληρώνουν όλοι οι πολίτες. "Άρα μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να συνεχίσουμε με το λιγνίτη; Το δικό σας σχέδιο είχε το λιγνίτη ως το 2035-2040", ανέφερε.
Στις υπόλοιπες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είπε ότι προβλέπονται φέτος 600 εκατ. ευρώ στον ΕΛΑΠΕ, από 480 πέρυσι, καθώς και 180 εκατ. ευρώ για αντιστάθμιση από 80 πέρυσι συν 50-60 εκατ. για τους λιγνιτικούς δήμους από 35 προ διετίας.
Στην ευρωπαϊκή σκηνή, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που κατέθεσε πρόταση για έναν κεντρικό μηχανισμό στήριξης στην Ευρώπη ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα συνολικά. Ο ίδιος ο υπουργός απέστειλε επιστολή προς την Κομισιόν με την οποία ζητά να συσταθεί μηχανισμός και να δείξει η Ευρώπη ότι νοιάζεται για αυτό που γίνεται και να αποφύγει τον λαϊκισμό που στρέφεται κατά της πράσινης ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ο κ. Σκρέκας συνέχισε λέγοντας ότι δημιουργείται ένα πράσινο δίκτυ ασφαλείας σε μόνιμη βάση για τους καταναλωτές. Επιπλέον, αξιοποιούνται 100 εκατ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για φωτοβολταϊκά που θα παράγουν φθηνή ενέργεια για τους ευάλωτους καταναλωτές. Ολοκληρώνονται οι διασυνδέσεις των νησιών, όπως η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης που το 2021 θα οδηγήσουν σε μειώσεις στις τιμές χρήσης δικτύου πάνω από 100 εκατ. ευρώ και όταν ολοκληρωθεί θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή δίδεται έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας με αναβάθμιση στο κτηριακό απόθεμα της χώρας. Την επόμενη πενταετία προβλέπονται πάνω από 3 δις. για 600.000 συνολικά κτήρια ως το 2030. Το νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" διαθέτει συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης για 50.000 επιλέξιμους και τους επιλαχόντες, ενώ για πρώτη φορά εισάγονται κοινωνικά κριτήρια όπως για οικογένειες με αναπηρία ή για πολύτεκνους.
Το ΥΠΕΝ και η κυβέρνηση αξιοποιούν επίσης 450 εκατ. για την ενεργειακή απόδοση των επιχειρήσεων και προχωρούν για ένα πρόγραμμα για τα δημόσια κτήρια ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Οι νέοι μηχανισμοί για τα διμερή συμβόλαια για την βιομηχανία και τη βιοτεχνία κατατίθενται μέσα στις επόμενες μέρες στην Κομισιόν για έγκριση, τη στιγμή που 450 εκατ. ευρώ αφιερώνονται για την αποθήκευση ενέργειας, μετά την αύξηση και του ορίου του net metering,
"Στο επόμενο νομοσχέδιο δίνουμε τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής χωρίς όριο εγκατεστημένης ισχύος ώστε μια ενεργοβόρος βιομηχανία να εγκαθιστά φωτοβολταϊκό για αυτοκατανάλωση και έτσι να μπορεί να συγχρονίζει την παραγωγή της και να έχει πολύ χαμηλό κόστος", δήλωσε καταλήγοντας ο υπουργός.
27 Σεπτεμβρίου 2021
energypress