Σκιές και διάλογος μέσω... δημόσιων ανακοινώσεων μεταξύ ΡΑΕ και ΥΠΕΝ - Σειρά διαφωνιών του προέδρου της Αρχής που κάνει λόγο για παρέμβαση στην ανεξαρτησία της

Τη διαφωνία του για μια σειρά από θέματα και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κατέθεσε χθες ο πρόεδρος της ΡΑΕ καθηγητής Αθ. Δαγούμας, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σε σχέση με το επίπεδο της επικοινωνίας και των σχέσεων μεταξύ της ανεξάρτητης αρχής και της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο όταν ο πρόεδρος της Αρχής κάνει δημόσια λόγο για παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ΡΑΕ και η κυβέρνηση του απαντά επίσης δημόσια μέσω ανακοινώσεων.

Η βασικότερη ένσταση από πλευράς του κ. Δαγούμα αφορούσε στο θέμα της νομοθετικής παρέμβασης του ΥΠΕΝ σχετικά με την πιστοποίηση των διαχειριστών των εταιρειών διανομής αερίου. Ο κ. Δαγούμας μάλιστα προανήγγειλε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν με την κατάργηση των σχετικών αποφάσεων της ΡΑΕ θίγεται η ανεξαρτησία της Αρχής. Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του ΥΠΕΝ το οποίο μέσω διευκρινιστικής ανακοίνωσης που εξέδωσε ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την ανεξαρτησία της ΡΑΕ, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των εταιρειών διανομής αερίου. Ως εκ τούτου η κατάργηση αποφάσεων που αφορούν στην παλαιότερη πιστοποίηση των εταιρειών διανομής δε συνιστά παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Αρχής την οποία το ΥΠΕΝ σέβεται και ουδόλως αμφισβητεί αναφέρει η ανακοίνωση. 

Το θέμα της πιστοποίησης ωστόσο δεν ήταν το μοναδικό σημείο διαφωνίας του προέδρου της ΡΑΕ με την κυβέρνηση. Ο κ. Δαγούμας εξέφρασε και άλλες διαφωνίες όπως πχ για το προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας καθώς και για το γεγονός ότι ο κώδικας προμήθειας δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ΡΑΕ.

Ένα ακόμη σημείο διαφοροποίησης αφορά στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμολογίων μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπου δεν έγινε δεκτή η εισήγηση της ΡΑΕ για καθορισμό ενός μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό των χρεώσεων. 

O κ. Δαγούμας κατέθεσε επίσης τη διαφωνία του σχετικά με την αναδρομική αποζημίωση των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ στα διασυνδεδεμένα νησιά, αλλά και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην επιστροφή ποσών από τους παραγωγούς στους προμηθευτές που προέκυψαν από υπεραπόδοση της αγοράς εξισορρόπησης στην αρχή του target model.

Τέλος, ο πρόεδρος της Αρχής εξέφρασε τις αντιρρήσεις του και για το γεγονός ότι η αρμοδιότητα για τη διαμόρφωση των Τιμών Αναφοράς των ΑΠΕ μεταφέρθηκε από τη ΡΑΕ σε επιτροπή στην οποία συμμετέχει απλώς η ΡΑΕ.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ προχώρησε στην έκδοση διευκρινιστικής ανακοίνωσης, οι διαφοροποιήσεις του προέδρου της ΡΑΕ έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο energypress, "στην περίοδο με τις μεγαλύτερες αναταράξεις στο ενεργειακό τοπίο, τη στιγμή που χρειάζεται η συμβολή όλων για να ελεγχθεί η κατάσταση, δυστυχώς το επίπεδο συνεργασίας και συνεννόησης με τη Ρυθμιστική Αρχή δεν είναι αυτό που απαιτείται με αποτέλεσμα, πολλές φορές, αντί να επιλύονται θέματα, να δημιουργούνται καινούργια" .

Χρήστος Στεφάνου | energypress

Σκιές και διάλογος μέσω... δημόσιων ανακοινώσεων μεταξύ ΡΑΕ και ΥΠΕΝ - Σειρά διαφωνιών του προέδρου της Αρχής που κάνει λόγο για παρέμβαση στην ανεξαρτησία της