Σχεδόν το ήμισυ των επιδοτήσεων που δόθηκαν στους καταναλωτές της χώρας έως και τον Μάιο του 2023 "πληρώθηκαν" από τα αιολικά πάρκα

Την αυξανόμενη σημασία της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας υπογραμμίζουν τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Αιολικής Ενέργειας και αφορούν ορισμένα βασικά μεγέθη μέτρησης για την απόδοσή τους εν γένει στο ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας κατά την περσινή χρονιά.

Αρχικά το 1/5 της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περυσινή χρονιά προήλθε από τα αιολικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, οι αιολικοί σταθμοί παρήγαγαν το 20,6% της ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις ηλεκτρικές ανάγκες 2,5 εκατομμύριων νοικοκυριών. Σε σχετικό δελτίο της Ένωσης σημειώνεται ότι αν η εν λόγω ποσότητα παραγόταν από φυσικό αέριο, τότε συνεπάγεται εισαγωγή και κατανάλωση ποσότητας του καυσίμου 2,13 bcm, δηλαδή πρόσθετη ποσότητα ίση με το 35% των ετήσιων εισαγωγών αερίου πριν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα θετική αποτιμάται η συμβολή των αιολικών σταθμών στην συγκέντρωση πόρων για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή, τα κονδύλια που διατίθενται για την χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου κατά την διάρκεια της κρίσης έως και σήμερα. Ειδικότερα, τα αιολικά «προσέφεραν» συνολικά 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι το 46% των συνολικών επιδοτήσεων που δόθηκαν στους καταναλωτές μέσω του ΤΕΜ για την περίοδο Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2023.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην άμεση επιστροφή της σημαντικής διαφοράς του συνολικού ποσού που κατέβαλαν οι προμηθευτές μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την αιολική παραγωγή και της σταθερής χαμηλής τιμής με την οποία αμείφθηκαν τα αιολικά πάρκα, μέσω των μακροχρόνιων συμβολαίων που συνάπτουν με τη δημόσια επιχείρηση ΔΑΠΕΕΠ. Η άμεση αυτή επιδότηση είναι 2,6 δις ευρώ. Οφείλεται επίσης στο ότι, παρά την αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, η αιολική ενέργεια παρέμεινε φθηνή και έτσι κρίθηκε ότι τα αιολικά πάρκα δεν χρειάζονται άλλους πόρους, όπως π.χ. τα έσοδα από τις δημοπρασίες εκπομπών ρύπων. Η έμμεση επιδότηση είναι 1,4 δις. ευρώ.

Αξιόλογες επίσης επιδόσεις εμφανίζουν στο κομμάτι της εξοικονόμησης εκπομπών CO2, όπου, υπολογίζεται ότι εξοικονόμησαν σε ένα έτος εκπομπές CO2 όσες εκπέμπονται από 3,8 εκατομμύρια επιβατηγά αυτοκίνητα δηλ. από το 74% των επιβατηγών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα.  Η εξοικονόμηση αυτή ισοδυναμεί, από άποψης CO2, με 11,5 εκατ. στρέμματα δάσους, φυτεμένα με πάνω από 510 εκατ. δέντρα.

Τέλος, κάθε έτος τα αιολικά πάρκα προσφέρουν το 3% των εσόδων τους στην τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα το 2020 (έτος για το οποίο έχουν ανακοινωθεί επίσημα στοιχεία από το ΥΠΕΝ), διέθεσαν 23,5 εκατ. ευρώ στους Δήμους και τους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που τα φιλοξενούν.

σ

 

 

 

 

σ