Σε συμφωνία το Ευρωκοινοβούλιο για αναθεώρηση του στόχου μείωσης εκπομπών άνθρακα σε 40% ως το 2030

12 11 2022 | 09:55

Καθώς η διάσκεψη COP27 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα βρίσκεται σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε σε συμφωνία με το Συμβούλιο για την αναθεώρηση των στόχων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου στο 40% έως το 2030 και σε σύγκριση με τα επίπεδα των ρύπων του 1990.

Ο ισχύων κανονισμός προέβλεπε τη μείωση των αερίων κατά 30% στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Για πρώτη φορά, τα κράτη μέλη καλούνται να μειώσουν τις εκπομπές από 10% έως 50%, ανάλογα με το ΑΕΠ του καθενός.

Για να επιτευχθούν οι νέοι πιο φιλόδοξοι εθνικοί στόχοι μείωσης, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να διασφαλίζει κάθε χρόνο ότι δεν υπερβαίνει την ετήσια κατανομή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που του αναλογεί. «Οι νέοι κανόνες για τη μείωση των εθνικών εκπομπών διασφαλίζουν ότι όλα τα κράτη μέλη συμβάλλουν και ότι τα υφιστάμενα κενά κλείνουν», υπογράμμισε η εισηγήτρια Jessica Polfjärd (ΕΛΚ, Σουηδία).

Η συμφωνία που είναι μέρος του πακέτου «Fit For 55» θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Επιπλέον, η ΕΕ κατέληξε σε άτυπη συμφωνία σχετικά με έναν ισχυρότερο μηχανισμό ελέγχου των τιμών εκπομπών στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών για τη μεταρρύθμιση του ΣΕΔΕ, όπως δήλωσε την Παρασκευή βασικό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

1