Σε ιστορικό χαμηλό 49,11 €/MWh η κατώτερη τιμή στον κοινό διαγωνισμό ΑΠΕ – «Πέρασαν» ΔΕΗ, EDF, EREN, ENTEKA, Παναγάκος.
(upd: 11:14) Πέντε μεγάλα έργα, ένα αιολικό και τέσσερα φωτοβολταϊκά, «πέρασαν» στο σημερινό κοινό διαγωνισμό τη ΡΑΕ και τέσσερα έμειναν εκτός (δύο αιολικά και δύο φωτοβολταϊκά).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, εξασφάλισε τιμή το μεγάλο φωτοβολταϊκό 200 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κοζάνη, που "μπίνταρε" και τη χαμηλότερη ιστορικά τιμή, 49,11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
«Πέρασαν» επίσης:
- Αιολικό έργο στο Βέρμιο, 153 Μεγαβάτ της ENTEKA (πήρε και τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή, 54,7 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) με χρηματοδότηση του Αμερικανικού fund Quantum Energy Partners με το οποίο βρίσκεται σε συνεργασία και για τα πάρκο των 135 Μεγαβάτ που είχε «περάσει» στην ίδια περιοχή στον προηγούμενο διαγωνισμό.
- Φωτοβολταϊκό 70 Μεγαβάτ της EREN
- Φωτοβολταϊκό 42 Μεγαβάτ της EDF
- Φωτοβολταϊκό 37 Μεγαβάτ της Spes Solaris του Ομίλου Παναγάκου (πήρε τη μεγαλύτερη τιμή, 54,82 ευρώ ανά Μεγαβατώρα)
Δεν πήραν «πράσινο φως» τέσσερα έργα: Δύο αιολικά, 72 και 63 Μεγαβάτ της ENTEKA, ένα φωτοβολταϊκό 50 Μεγαβάτ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ένα φωτοβολταϊκό 23 Μεγαβάτ της EDF.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Με πρωταγωνιστή την ηλιακή ενέργεια διεξάγεται σήμερα ο 2ος κοινός διαγωνισμός (συμμετέχουν επί ίσοις όροις αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα) της ΡΑΕ.
Από το ρεπορτάζ του energypress προκύπτει ότι στο διαγωνισμό η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών είναι υψηλότερη εκείνης των αιολικών, όπως άλλωστε είχε γίνει και στον πρώτο κοινό διαγωνισμό της ΡΑΕ.
Συνολικά κατεβαίνουν εννέα έργα που αθροίζουν 711,69 MW, διεκδικώντας τη δημοπρατούμενη ισχύ των 508 MW, έτσι ώστε να τηρείται ο κανόνας +40% όσον αφορά το επίπεδο ανταγωνισμού.
Από τα 711,69 MW περί τα 285 Μεγαβάτ είναι αιολικά (3 έργα της ΕΝΤΕΚΑ) και τα υπόλοιπα είναι φωτοβολταϊκά, ανάμεσα στα οποία δύο έργα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Το έργο των 200 Μεγαβάτ στην Κοζάνη με το οποίο είχε συμμετάσχει και στον προηγούμενο διαγωνισμό, και το φωτοβολταϊκό των 50 Μεγαβάτ που σχεδιάζει στη Μεγαλόπολη. Φωτοβολταϊκά κατεβάζουν ακόμα η EDF, η EREN, και ο Όμιλος Παναγάκου.
Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή για την κοινή ανταγωνιστική διαδικασία ανέρχεται σε 61,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Μεικτοί διαγωνισμοί έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία διετία στην Ευρώπη και έχουν ως στόχο να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με το οικονομικότερο δυνατό κόστος. Ωστόσο η χρησιμότητά τους φαίνεται ότι περιορίζεται καθώς στα φωτοβολταϊκά έχουν πέσει ραγδαία οι τιμές και συνεχίζουν να πέφτουν, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερο κόστος εξοπλισμού και κατασκευής.
Ως εκ τούτου έχουν αυξημένες δυνατότητες να «χτυπήσουν» τις τιμές και να κερδίσουν την έγκρισή τους.
Το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση, και για τα φωτοβολταϊκά, αλλά κυρίως για τα αιολικά, είναι η έλλειψη ώριμων έργων, γεγονός που συνδέεται κατά κύριο λόγο με την περίπλοκη και χρονοβόρα αδειοδοτική διαδικασία, για την οποία η αγορά αναμένει εναγωνίως τις επόμενες ριζικές παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλλει η κυβέρνηση.
2 Απριλίου 2020
energypress