Σε φάση προετοιμασίας από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΠΑ Εμπορίας η μονάδα αερίου 174 MW στην Αλβανία – Κυβερνητική έγκριση για κατασκευή του έργου

Τον δρόμο για την προετοιμασία της επένδυσης για την κατασκευή του σταθμού αερίου ισχύος 174 MW -στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η διασφάλιση χρηματοδότησης της επένδυσης- άνοιξε η απόφαση του αλβανικού Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε η υλοποίηση του έργου. Η επένδυση δρομολογείται από την εταιρεία Fier Thermoelectric, στην οποία συμμετέχουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας (με ποσοστό 35% έκαστη), καθώς και η αλβανική Gener 2 με 30%. 

Το έργο πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή Relievi Roskovec, ενώ θα αποτελέσει την πρώτη θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στην Αλβανία. Επομένως, πρόκειται να ενισχύσει την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας, η οποία αυτή τη στιγμή καλύπτει τις ανάγκες της σε ρεύμα από ένα τοπικό ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από υδροηλεκτρικές μονάδες, καθώς και από εισαγωγές ηλεκτρισμού. 

 

Η Αλβανία αποτελεί «καθαρό» εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπεια κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης να είναι εκτεθειμένη στις υψηλές τιμές ρεύματος. Σύμφωνα με μελέτη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στην Αλβανία, η ενεργειακή κρίση ανέδειξε την ανάγκη θωράκισης της οικονομίας και ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, η μονάδα αερίου θα επιτρέψει στη χώρα να μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος και να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ευελιξία την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας. 

Η Fier Thermoelectric ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Gener 2, με το Δ.Σ. της ΔΕΠΑ Εμπορίας να εγκρίνει τον Νοέμβριο του 2023 την συμμετοχή της εταιρείας στην επένδυση. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο, όπως είχε αποκαλύψει το energypress από τον Ιούνιο του 2023, η ΔΕΠΑ εμπορίας έχει υπογράψει σύμβαση για την παροχή φυσικού αερίου στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, τουλάχιστον για επτά χρόνια.

Το «πράσινο φως» από την αλβανική κυβέρνηση δόθηκε στο τέλος του περασμένου έτους, ενώ προβλέπει πως η αδειοδότηση και η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί μέσα σε 36 μήνες. Η μονάδα δεν επωφελείται από κρατικές ενισχύσεις, ενώ το δικαίωμα εκμετάλλευσής της καθορίζεται σε 49 χρόνια. Το αλβανικό κράτος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα το 2% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας ή την αντίστοιχη αξία σε χρήμα ως μίσθωμα.

Επίσης, η Fier Thermoelectric οφείλει να υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις στο υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας και τον Εθνικό Οργανισμό Φυσικών Πόρων σχετικά με την πρόοδο της κατασκευής του έργου, καθώς και να τηρεί τους όρους που αναφέρονται στις εγκρίσεις και τις περιβαλλοντικές άδειες που έχουν εκδοθεί από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς της Αλβανίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονάδα αερίου αποτελεί τη δεύτερη ενεργειακή επένδυση που δρομολογεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αλβανία, καθώς παράλληλα μέσω της θυγατρικής της ΗΡΩΝ σχεδιάζει την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού 90 MW στην περιοχή Libohove. Όπως έγραψε το energypress, η επένδυση για το φωτοβολταϊκό έλαβε το κυβερνητικό «πράσινο φως» των Τιράνων τον Φεβρουάριο του 2024. 

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η κατασκευή και η έναρξη λειτουργίας του πάρκου θα πρέπει να γίνει μέσα σε τρία χρόνια, με το δικαίωμα εκμετάλλευσης της επένδυσης να ανέρχεται σε 49 χρόνια. 

δ