Σδούκου: Σεβόμαστε και προστατεύουμε τους παραγωγούς ΑΠΕ - Αποθήκευση και δυναμικά τιμολόγια θα δώσουν λύση στις περικοπές

Στο κρίσιμο θέμα των περικοπών αναφέρθηκε σήμερα από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, τονίζοντας ότι λαμβάνονται μέτρα για να προστατευτεί αφενός η ενεργειακή ασφάλεια και αφετέρου η ισότητα των παραγωγών.

Όπως εξήγησε, κάποτε η χώρα κινδύνευε το καλοκαίρι με μπλακ άουτ λόγω αδυναμίας της παραγωγής να καλύψει τη ζήτηση. Σήμερα, όμως, είμαστε στο άλλο άκρο, αφού έχουμε καταφέρει να μην έχουμε έλλειψη, αλλά υπερπροσφορά ενέργειας.

 

"Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουν κακό οι ΑΠΕ, οι οποίες είναι όπλο για να μειώσουμε το κόστος ενέργειας", δήλωσε.

Η πίεση που παρατηρείται στο ηλεκτρικό σύστημα εντοπίζεται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο και αποτελεί απειλή σε μέρες με χαμηλά φορτία. Η λύση δρομολογείται ήδη από το ΥΠΕΝ και είναι διπλή: Καταρχήν, πρέπει να μεταφερθεί η πλεονάζουσα παραγωγή από το μεσημέρι στο απόγευμα και στο βράδυ μέσω της αποθήκευσης. "Μέσα στους επόμενους 18 μήνες τα έργα μπαταριών από το Ταμειο Ανάκαμψης είναι βέβαιο ότι θα δρομολογηθούν", ανέφερε η υφυπουργός.

Δεύτερον, καλούμαστε να μεταφέρουμε τη ζήτηση από το βράδυ προς το μεσημέρι. Η λύση είναι τα δυναμικά τιμολόγια που θα δώσουν κίνητρο χαμηλής τιμής στον καταναλωτή. 

Σε κάθε περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ κάνει αυτές τις κινήσεις περιορισμού παραγωγής ΑΠΕ όχι αυθαίρετα, αλλά με βάση τα όσα ορίζονται στον κώδικα διαχείρισης δικτύου.

"Κανείς δεν θέλει να κάνει κακό στους παραγωγούς ΑΠΕ. Έχουμε αποδείξει το σεβασμό προς αυτούς τους ανθρώπους γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής επιτυχίας ανάπτυξης των ΑΠΕ", επισήμανε η κα Σδούκου. 

Η ίδια πρόσθεσε ότι το πρόβλημα των περικοπών το αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Πρόσφατα στην ένωση Eurelectric ειπώθηκε ότι οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν το 30-35% ως το τέλος της δεκαετίας και για να μεγιστοποιηθεί η πράσινη παραγωγή θα χρειαστεί να αυξηθεί η αποθήκευση στο τετραπλάσιο από 51 σε 191 γιγαβάτ.

 

Το ζήτημα συνδέεται και με άλλα τεχνικά ζητήματα, όπως η ενίσχυση των δικτύων. Προς την κατεύθυνση αυτή συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας στο υπουργείο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και αναμένεται το πόρισμα, καθώς έχει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό.

Επίσης, η κα Σδούκου δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα των περικοπών τίθεται και θέμα ισότητας: "Πριν λίγες εβδομάδες ψηφίσαμε το νόμο όπου προβλέπεται η θέσπιση μηχανισμού αντιστάθμισης περικοπών. Εκεί όπου τεχνικά δεν μπορεί ο διαχειριστής να περικόψει, πρέπει να επιβληθούν χρεώσεις", σχολίασε.

"Με αυτό το νόμο εισάγαμε και προβλέψεις για υποχρεωτική εγκατάσταση τηλεεποπτείας και ελέγχου στους σταθμούς άνω των 400 κιλοβάτ για να μπορεί να δίνει εντολή ο διαχειριστής να κόβει την παραγωγή. Το σημαντικό είναι να προστατεύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια, όμως βάζουμε δικλείδες ασφαλείας ώστε να μπορεί το τεχνικά αναγκαίο μέτρο των περικοπών να εφαρμόζεται με μεγαλύτερη φειδώ, με δικαιοσύνη για να μην αδικούνται ορισμένοι παραγωγοί", πρόσθεσε.

Η υφυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι στόχος είναι να μην επηρεάζεται η οικονομική βιωσιμότητα των έργων. "Εξορθολογίζουμε τη διαδικασία για να ανασχέσουμε τις συνέπειες στο μέτρο του εφικτού".

δ