Σδούκου: Εντός Σεπτεμβρίου η έγκριση του σχήματος για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ - Ενεργειακή μετάβαση χωρίς μαζικότητα δεν γίνεται

Μέσα στο μήνα αναμένεται η έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού του νέου σχήματος ανταγωνιστικών διαδικασιών πενταετούς διάρκειας, μέτρο το οποίο θα προωθήσει σημαντικές επενδύσεις στο κλάδο μιας και το επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα της πράσινης ενέργειας συνεχίζει αμείωτο.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ αποτελεί μέρος μιας ολόκληρης δέσμης μέτρων που εισηγείται το ΥΠΕΝ και στόχο έχουν να διαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης, όπως ανέφερε η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου της R-Energy 1 στο Στεφάνι Κορινθίας.

Έχοντας ήδη ολοκληρωθεί η λεγομένη πρώτη φάση αδειοδότησης, το ΥΠΕΝ προχωρά στη δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει μέτρα και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ταχύτερη ωρίμανση και αδειοδότηση των νέων έργων ΑΠΕ.

Άλλες πρωτοβουλίες που απασχολούν την υφιστάμενη ατζέντα του ΥΠΕΝ και αναμένονται αποτελέσματα μέσα στους επόμενους μήνες είναι το πλαίσιο στήριξης για την αποθήκευση ενέργειας, το θεσμικό πλαίσιο για τα offshore αιολικά και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Ως προς την τελευταία κατηγορία, αυτή της εξοικονόμησης ενέργειας και την κρισιμότητα που έχει στις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης, η κα Σδούκου αναφέρθηκε στην ετήσια έκθεση του διεθνή οίκου DNV «Energy Transition Outlook», λέγοντας πως το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι πως ακόμη κι όλη η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα να παραγόταν από ΑΠΕ πάλι θα απείχαμε πολύ από το να πιάσουμε το στόχο για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Υπό το πρίσμα αυτό, χρειάζονται πρόσθετα μέτρα και πολιτικές που θα καθιστούν αποδοτικότερη την χρήση ενέργειας.

Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε η ΓΓ του ΥΠΕΝ, το μεγαλύτερο κομμάτι του «Πράσινου Πυλώνα» του Ταμείου Ανάκαμψης αφιερώνεται σε δράσεις εξοικονόμησης σε:

  • Κτίρια
  • Δημόσια Κτίρια
  • Επιχειρήσεις

Όλες οι παραπάνω κατηγορίες θα ωφεληθούν από στοχευμένες και ειδικά σχεδιασμένες για κάθε κατηγορία δράσεις, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση, το κόστος ενέργειας αλλά και η «πίεση» στο σύστημα ενέργειας κατά τη μετάβαση από τα κατανεμόμενα θερμικά στα στοχαστικά ανανεώσιμα.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει το στοιχείο της μαζικότητας ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιτυχία των δράσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον κρίνεται δυσοίωνο.

 

 

 

17 Σεπτεμβρίου 2021

energypress