Σδούκου από Νταβός: Δύσκολη, αλλά εφικτή αποστολή το να γίνει η Ελλάδα κόμβος καθαρής ενέργειας

Στο διεθνές κοινό του Νταβός είχε την ευκαιρία σήμερα η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, να παρουσιάσει τα επιτεύγματα της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα.

Μιλώντας σε σχετική εκδήλωση στο ελληνικό περίπτερο, τόνισε ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης στη φετινή διοργάνωση είναι να ενσωματώσει τα εθνικά κατορθώματα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. 

 

Όπως εξήγησε η κα Σδούκου, μετά την ενεργειακή κρίση είδαμε τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή και πιο πρόσφατα τη διαταραχή του εμπορίου, άρα ο κόσμος έγινε πιο απρόβλεπτος και ασταθής. Κατ' επέκταση, το περιβάλλον δεν είναι το πλέον ευνοϊκο για ένα τομέα όπως η ενέργεια. 

Στην Ευρώπη την τελευταία διετία η προσπάθεια είναι να αλλάξει το μοντέλο μακριά από τα ορυκτά καύσιμα προς τις καθαρές πηγές, να χρησιμοποιείται η ενέργεια πιο έξυπνα και να απεξαρτηθεί η ήπειρος από το ρωσικό αέριο.

"Δεν θέλουμε να καθυστερήσουμε με αυτή την προσπάθεια και να αποφύγουμε την υπαρξιακή απειλή απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Στην CO28 όλοι αναγνώρισαν αυτό το στόχο, είναι η αρχή του τέλους για τα ορυκτά καύσιμα", υπογράμμισε. 

Συγκεκριμένα η Ελλάδα προχωρά γρήγορα προς τους κλιματικούς της στόχους. Στην κορύφωση της κρισης, υιοθετήθηκε ο πρώτος κλιματικός νόμος με δέσμευση ως το 2028 να αποσυρθεί ο λιγνίτης. Ταυτόχρονα, η χώρα έγινε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τις ΑΠΕ, καθώς υπάρχουν αιτήσεις πολλές φορές παραπάνω από την ισχύ που χρειάζεται για το 2030. Η εγκατεστημένη ισχύς θα διπλασιαστεί εκ νέου ως εκείνο το χρονικό σημείο. 

Στην ευρύτερη εικόνα, η Ελλάδα μεταμορφώθηκε την τελευταία τετραετία, αφήνοντας πίσω την οικονομική κρίση. Πλέον η οικονομία αναπτύσσεται ταχέως και ήρθαν επενδύσεις σε διάφορους τομείς όπως ηλεκτιρκές διασυνδέσεις, λεωφόρους, λιμάνια και ακίνητα.

Στα ενεργεαικά στόχος της κυβέρνησης είνα να γίνει η Ελλάδα κόμβος στην περιοχή για να προωθήσει παράλληλα και την απανθρακοποίηση των γειτονικών χωρών. "Κάναμε πρόοδο τελευταία χρόνια: Έργα όπως ο ΤΑΡ και ο IGB, ήταν καθοριστικά. Μαζί με το τερματικό της Ρεβυθούσας έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων, ιδίως στην ενεργειακή κρίση", σημείωσε η υφυπουργός.

 

Η κα Σδούκου πρόσθεσε ότι "θέλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Στο αέριο ολοκληρώνεται το FSRU Αλεξανδρούπολης και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την άνοιξη ανοίγοντας μια ακόμη πύλη. Επίσης, η διασύνδεση αερίου με τη Β. Μακεδονία κατασκευάζεται και θα λειτουργήσει επόμενη χρονιά. Οι υποδομές αυτές μπορούν να φέρουν νέες πηγές αερίου στις υπόλοιπες χώρες μέσω της Β. Μακεδονίας".

Στον ηλεκτρισμό η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης νέες διασυνδέσεις που θα προωθήσουν τη μετάβαση, όπως είναι π.χ. η δεύτερη σύνδεση με τη Βουλγαρία. Σκοπός είναι να γίνει η Ελλάδα το κεντρικό σημείο ενός νέου διαδρόμου για να αντλήσει από το δυναμικό της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής ώστε να φτάσει ως την Κεντρική Ευρώπη. Έργα που ωριμάζουν όπως ο Great Sea Interconnector, ο GREGY, καθώς και η αναβάθμιση υφιστάμενων γραμμών με τις γειτονικές χώρες είναι επίσης σημαντικά.

Αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας, η κα Σδούκου στάθηκε στο ότι είναι η έβδομη μεγαλύτερη διεθνώς. "Καλούμαστε να φτάσουμε τα 23 γιγαβάτ ως το 2030, το μερίδιο να φτάσει στο 80%, ενώ για να το πετύχουμε έχουμε επενδυτικό σχέδιο ύψους 7 δισ. ευρώ από τους διαχειριστές". Αντίστοιχα, στην αποθήκευση ενέργειας δημιουργήθηκε το ρυθμιστικό πλαίσιο δίνοντας το έναυσμα για την αρχή αυτής της νέας αγοράς. 

Η ίδια χαρακτήρισε ως δύσκολη, αλλά εφικτή αποστολή το πως θα μεταφερθεί η ενέργεια των ελληνικών ΑΠΕ και άλλων περιοχών στις γειτονικές χώρες και ακόμα παραπέρα. 

Τέλος, η κα Σδούκου αναφέρθηκε στο φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών, φέρνοντας ως θετικό παράδειγμα το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων ομίλων για σχετικά έργα. Το δυναμικό είναι τεράστιο στις ελληνικές θάλασσες με capacity factor άνω του 45% το οποίο καθιστά βιώσιμες τις επενδύσεις και επιτρέπει ένα βαθμό αισιοδοξίας. "Αναγνωρίσαμε τις κατάλληλες θαλάσσιες ζώνες, μαζί με τους επενδυτές θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα με τις μελέτες πριν γίνουν οι διαγωνισμοί. Στόχος είναι να έχουμε τα πρώτα έργα μετά από 6-7 χρόνια, αλλά και να αποκτήσουμε εγχώρια προστιθέμενη αξία με παρουσία στην αλυσίδα παραγωγής".

 

k