Το Scientific American «σπάει» την πολιτική ουδετερότητα: Ο Τραμπ αρνείται την κλιματική αλλαγή και τα επιστημονικά δεδομένα, ψηφίστε Μπάιντεν.

18 09 2020 | 08:53

Η «άρνηση της κλιματικής αλλαγής» και «άρνηση της πραγματικότητας» και των επιστημονικών δεδομένων εκ μέρους του Ντ. Τραμπ ώθησαν το διάσημο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Scientific American, με πάνω από 10 εκατ. αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, να διακηρύξει ανοικτά και δημοσίως την υποστήριξή του στο Τζο Μπάιντεν εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Στα 175 χρόνια της ιστορίας του -όντας το πιο παλαιότερο περιοδικό στις ΗΠΑ που συνεχίζει να εκδίδεται μέχρι σήμερα, μετά την έκδοση του πρώτου τεύχους το 1875-  ποτέ μέχρι στιγμής το περιοδικό δεν είχε παρέμβει τοποθετούμενο υπέρ κάποιου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, «φέτος ωθούμαστε να το κάνουμε», όπως τονίζεται στο σχετικό editorial του περιοδικού.

Η συντακτική επιτροπή του περιοδικού εκτιμά ότι ο Ντ. Τραμπ «έβλαψε σε μεγάλο βαθμό τις ΗΠΑ και τους πολίτες τους, γιατί απορρίπτει τα επιστημονικά δεδομένα». 

«Στην άρνηση της πραγματικότητας εκ μέρους του», επισημαίνεται σε άλλο σημείο του άρθρου, «ο Τραμπ μπλόκαρε την προετοιμασία των ΗΠΑ απέναντι στην κλιματική αλλαγή, διαβεβαιώνοντας ψευδώς ότι αυτή δεν υπάρχει και αποχωρώντας από διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των επιπτώσεών της».

Ακόμα, το Scientific American κατηγορεί το νυν πρόεδρο των ΗΠΑ ότι «επιτέθηκε επίσης στα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, στην ιατρική περίθαλψη, όπως και στους ερευνητές και τις δημόσιες επιστημονικές υπηρεσίες που βοηθούν αυτή τη χώρα να προετοιμαστεί για τις μεγαλύτερες προκλήσεις της».

Παροτρύνοντας τους αναγνώστες του να υπερψηφίσουν τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, η συντακτική επιτροπή του Scientific American σημειώνει: «σας καλούμε να ψηφίσετε τον Τζο Μπάιντεν, που προτείνει προγράμματα βασισμένα σε γεγονότα για την προστασία της υγείας μας, της οικονομίας μας, του περιβάλλοντός μας», υποστηρίζοντας ότι «αυτές και άλλες προτάσεις του μπορούν να επαναφέρουν τη χώρα στον δρόμο ενός πιο βέβαιου μέλλοντος, πιο πετυχημένου οικονομικά και πιο δίκαιου».

 

 

18 Σεπτεμβρίου 2020

energypress