Σαμωνάκη (ΔΑΠΕΕΠ): Πάνω από το 50% της χρηματοδότησης του ΤΕΜ από το μηχανισμό επιστροφής εσόδων από τις αγορές DAM/IDM προέρχεται από τις ΑΠΕ

Τα σημαντικά οφέλη από τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, στη συγκράτηση των τιμών καθώς και τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ανέδειξε η Διευθύντρια του ΔΑΠΕΕΠ, Εύη Σαμωνάκη από το βήμα του Renewable & Storage Forum, του energypress.

Η κ. Σαμωνάκη αρχικά αναφέρθηκε στην πορεία εκσυγχρονισμού του Διαχειριστή, μεταξύ άλλων στην οικονομική διαχείριση, τη συμμετοχή στο target model, την αυτοματοποίηση.

Επιπλέον, στάθηκε στην υλοποίηση έργων στις Ανανεώσιμες πηγές, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ολοκλήρωση 25.000 συμβάσεων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που αντιστοιχούν σε 17 γιγαβάτ, καθώς και τη σύναψη περισσότερων από 8.000 συμβάσεων το διάστημα 2019-2022, που αντιστοιχεί στο 33% του συνόλου από το 2000.

 «Η τιμή στην αγορά επόμενης μέρας ήταν η ελάχιστη, όταν οι ΑΠΕ βρέθηκαν πάνω από το 70% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής», υπογράμμισε σχετικά με τη συμβολή των ΑΠΕ στη μείωση των τιμών.

1

Παράλληλα, παρουσίασε και την ανάκαμψη του ΕΛΑΠΕ από το 2021 και μετά, εκτιμώντας ότι θα συνεχίσει τη θετική του πορεία και αναφέροντας πως έχει αποδώσει 1,1 δισ. ευρώ στο ΤΕΜ. «Οι ΑΠΕ έχουν χρηματοδοτήσει πάνω από το 50% του ΤΕΜ», επεσήμανε, αναφερόμενη στον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων, ενώ το ύψος των επιδοτήσεων που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ.

1