Ρωσία: Πετρελαιοκηλίδα 1.300 στρεμμάτων προκάλεσε η διαρροή από αγωγό στην περιοχή Κόμι

18 05 2021 | 08:46

Η διαρροή πετρελαίου ποσότητας 100 τόνων από αγωγό στην περιοχή Κόμι, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ρωσίας, το βράδυ της 11ης Μαΐου, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια κηλίδα σε έκταση 1.300 στρεμμάτων και να προκληθεί ρύπανση στον ποταμό της περιοχής Κόλβα, στον οποίο διέρρευσαν περίπου 10 τόνοι της συνολικής ποσότητας, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής για την προστασία της φύσης (Rosprirodnadzor) Σβετλάνα Ραντιόνοβα.

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση καθαρισμού της περιοχής άρχισε μετά την διαρροή που σημειώθηκε σε αγωγό που ξεκινάει από τις εγκαταστάσεις του κοιτάσματος στο Οφσκόγε και καταλήγει στις εγκαταστάσεις διύλισης της γειτονικής περιοχής Καριάγκα.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Κόμι, Βλαντίμιρ Ουίμπα, δήλωσε ότι ο καθαρισμός της περιοχής θα διαρκέσει δύο με τρείς εβδομάδες.

Στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες περιοχή Κόμι, λόγω διαρροής που είχε σημειωθεί σε αγωγό πετρελαίου τον Αύγουστο του 1994 εξαιτίας του πεπαλαιωμένου δικτύου αγωγών, σχηματίσθηκε μια από τις χειρότερες πετρελαιοκηλίδες στην ιστορία της Ρωσίας. Τότε είχαν διαρρεύσει συνολικά 79.000 τόνοι πετρελαίου ή 585.000 βαρέλια. Ανεξάρτητες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 2 εκατομμύρια βαρέλια.

Στην 12 Μαΐου η παροχή του αγωγού στον οποίο σημειώθηκε η διαρροή σταμάτησε, ενώ την νύχτα της ίδια ημέρας στην πόλη Ουσίνσκ επιβλήθηκε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν παράλληλα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του νερού, μετά την διαρροή πετρελαίου στην περιοχή του ταμιευτήρα νερού από τον οποίο τροφοδοτείται η πόλη Ουσίνσκ.

Ο υπουργός Φυσικών Πόρων και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Δημοκρατίας Κόμι, Αλεξέι Κουζνετσόφ, δήλωσε σήμερα ότι η διαρροή έχει σταματήσει. Μετά το συμβάν ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά της εταιρείας ενώ η εισαγγελία διενεργεί έρευνες.

Η ρυθμιστική αρχή προστασίας της φύσης (Rosprirodnadzor) απαίτησε δια της νομικής οδού να διακοπεί η λειτουργία του συλλέκτη πετρελαίου που βρίσκεται στην μονάδα Lukoil-Komi, απ’ όπου διέρρευσαν οι ποσότητες πετρελαίου στον ποταμό Κόλβα, καθώς θεωρεί ότι ο συλλέκτης δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

 

 

17 Μαϊου 2021

ΑΠΕ-ΜΠΕ