Reuters: Τι συνέβη στον πυρηνικό αντιδραστήρα Ταϊσάν της Κίνας.

16 06 2021 | 09:07

Η γαλλική EDF διερευνά ένα πιθανό περιστατικό που οδήγησε στη συσσώρευση αδρανών αερίων στον πυρηνικό της σταθμό στη Γκουανγκντόνγκ της Κίνας.

Η έρευνα πραγματοποιείται μετά την είδηση του CNN ότι η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει έκθεση που κάνει λόγο για διαρροή στον σταθμό Ταισάν. Την έκθεση δημοσίευσε η Framatome, θυγατρική της EDF, που σχεδίασε τον αντιδραστήρα και συμμετέχει στη λειτουργία του.

Η Framatome προειδοποίησε ότι ο σταθμός που ανέπτυξε από κοινού με την κινεζική CGN και βρίσκεται 200χμ από το Χονγκ Κονγκ, αντιμετωπίζει "μια άμεση ραδιολογική απειλή".

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε τα εξής:

Τι συνέβη στο Ταϊσάν

Σύμφωνα με το CNN, Αμερικανοί αξιωματούχοι διερεύνησαν τους ισχυρισμούς της Framatome για διαρροή την περασμένη εβδομάδα.

Η EDF που διαθέτει μειοψηφικό μερίδιο στη μονάδα, δήλωσε ότι η συσσώρευση των αδρανών αερίων κρυπτού και ξένου επηρέασε το βασικό κύκλωμα του αντιδραστήρα 1 του Ταϊσάν, αλλά πρόσθεσε ότι αποτελεί "γνωστό φαινόμενο, το οποίο έχει μελετηθεί και προβλεφθεί στη λειτουργία του αντιδραστήρα".

Η CGN επίσης ανέφερε ότι η λειτουργία στο σταθμό συνάδει με τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή ήταν φυσιολογικά τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα της κινεζικής αρχής πυρηνικής ενέργειας (CNSA).

Το CNN ανέφερε ότι η προειδοποίηση της Framatome περιλάμβανε την κατηγορία ότι η CNSA αύξησε τα αποδεκτά επίπεδα ραδιενέργειας ώστε να αποφύγει τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας.

Η αρχή δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥπΕξ, Ζάο Λιτζιάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο σταθμός συνάδει πλήρως με όλες τις απαιτήσεις και λειτουργεί φυσιολογικά.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι;

Οι ειδικοί της πυρηνικής ενέργειας υποτίμησαν τον κίνδυνο εν γένει. Το CNN επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι ο κίνδυνος για το κοινό είναι ελάχιστος.

Ο Λι Νινγκ, Κινέζος πυρηνικός επιστήμονας με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters ότι το CNN "μεγαλοποιεί τα πράγματα" και δεν είναι  ρεαλιστικό να αναμένουμε "μηδενικά προβλήματα" στο περίβλημα των καυσίμων στους απανταχού αντιδραστήρες ανά τον πλανήτη.

Ο Λι πρόσθεσε ότι τα ΜΜΕ "συχνά δεν θέτουν τους κινδύνους στο σωστό πλαίσιο", γεγονός που έχει "σκοτώσει" τον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας στη Δύση.

"Οι μονάδες άνθρακα εκπέμπουν περισσότερη ραδιενέργεια από τους πυρηνικούς σταθμούς", τόνισε.

Γιατί εμπλέκεται η αμερικανική κυβέρνηση;

Η CGN, μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία στην πυρηνική ενέργεια, συμπεριλήφθηκε τον Αύγουστο του 2019 στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις απαγορευμένες εταιρείες επειδή φέρεται να επιχείρησε να αποκτήσει ανεπτυγμένη αμερικανική τεχνολογία και υλικά για στρατιωτικές χρήσεις στην Κίνα.

Αυτό σημαίνει ότι η Framatome, που έχει δραστηριότητες και στις ΗΠΑ, μπορεί να χρειαστεί εξαίρεση από το Λευκό Οίκο ώστε να βοηθήσει τη CGN να διορθώσει τα τεχνικά προβλήματα, δήλωσε ο Λι.

Το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η μαύρη λίστα αποτελεί μια κατάχρηση των μέτρων ελέγχου εξαγωγών.

Ποιο είναι το ιστορικό ασφαλείας στο Ταϊσάν;

Μικρά προβλήματα ασφάλειας υπήρξαν αρκετά συχνά στο Ταϊσάν. Το Μάρτιο, οι ελεγκτές ενός ελαττωματικού βολτόμετρου στον αντιδραστήρα 1 προκάλεσαν ηλεκτρική βλάβη που οδήγησε σε αυτόματη διακοπή λειτουργίας, σύμφωνα με το αρχείο της CNSA.

Το Απρίλιο, μια εκπομπή ραδιενεργού αερίου εισήλθε σε σωλήνα στο κύκλωμα διαχείρισης αποβλήτων αερίων του σταθμού καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να το σφραγίσουν, ανέφερε η CNSA.

Τι είναι ο αντιδραστήρας EPR;

Γνωστός ως "ευρωπαϊκός πεπιεσμένος αντιδραστήρας", ο EPR είναι μια πυρηνική τεχνολογία τρίτης γενιάς που περιλαμβάνει ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, καθώς και μεγαλύτερη ισχύ.

Σχεδιάστηκε από την Framatome μαζί με τη γερμανική Siemens. Οι ανταγωνιστές της στην τρίτη γενιά περιλαμβάνουν τον ΑΡ1000 της Westinghouse, το ρωσικό VVER-1200 και τον κινεζικό Hualong One.

Το 2006, η EDF και η επίσης γαλλική Areva έχασαν σε διαγωνισμό για την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων στην ανατολική Κίνα, καθώς η χώρα επέλεξε το μοντέλο της Westinghouse στα πλαίσια συμφωνίας για μεταφορά τεχνολογίας για χρήση στα δικά της έργα.

Το 2007, η EDF συμφώνησε να κατασκευάσει δύο EPR στην Ταϊσάν, με ιδιοκτησία κατά 70% της CGN. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2010. Αρχικά προβλεπόταν να συνδεθούν στο δίκτυο μέσα σε τέσσερα χρόνια, αλλά η πρώτη μονάδα ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2018.

Τι ακολουθεί;

Η EDF δεν παρείχε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της έρευνας, ούτε και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το CNN.

Τα προβλήματα στο Ταϊσάν δεν προβλέπεται να απομειώσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Κίνας, αλλά υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου σε μια αγορά όπου κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο οι κρατικοί παίχτες.

Η Κίνα δεν πέτυχε το στόχο της για την πυρηνική ισχύ το 2020. Πολλοί παραπονέθηκαν ότι η επέκταση του κλάδου επιβραδύνθηκε όχι μόνο λόγω της Φουκουσίμα, αλλά και λόγω των καθυστερήσεων και της αύξησης του κόστους στα εγχώρια έργα.

Καθώς η Κίνα αναπτύσσει νέα έργα, πλέον προβλέπεται να βασιστεί κυρίως στο δικό της αντιδραστήρα Hualong One, αλλά παράλληλα χρηματοδοτεί και την κατασκευή του σταθμού EPR Χίνκλεϊ Πόιντ στη Βρετανία.

(Reuters)

 

 

16 Iουνίου 2021

energypress