RenewableUK: Η επέκταση των ΑΠΕ "αντίδοτο" στην εκτόξευση των τιμών ενέργειας

05 02 2022 | 10:12

Φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παροτρύνουν την κυβέρνηση της χώρας να εστιάσει στην επέκταση της καθαρής ενέργειας προκειμένου να περιορίσει την έκθεση στην άνοδο των τιμών ενέργειας.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της RenewableUK Dan McGrail ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να αποσύρει τα ορυκτά καύσιμα «όσο το δυνατόν γρηγορότερα», σε απάντηση της αύξησης του ανωτάτου ορίου τιμών ενέργειας που ανακοινώθηκε από την Ofgem και τα σχέδια της κυβέρνησης να βοηθήσει τους καταναλωτές με το κόστος των λογαριασμών.

 

Επισήμανε επίσης πως, αν και τα μέτρα που λήφθησαν για την ανακούφιση των καταναλωτών απέναντι στις αυξανόμενες τιμές ενέργειας είναι ευπρόσδεκτα, ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να αποσύρει τα ορυκτά καύσιμα «όσο πιο γρήγορα γίνεται προκειμένου να διασφαλίσει μακροχρόνια την ενεργειακή του ασφάλεια και την σιγουριά στους καταναλωτές».

Πρόσθεσε ακόμη πως «τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα από την Ofgem δείχνουν ότι οι πράσινες χρεώσεις πέφτουν, επομένως όποιος προσπαθεί να κατηγορήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απανθρακοποίηση είναι σοβαρά παραπληροφορημένος. Ας είμαστε ξεκάθαροι – αυτή είναι μια κρίση που προκλήθηκε από την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου».

Τέλος, συμπλήρωσε πως τους τελευταίους τρείς μήνες του 2021, η αιολική και ηλιακή ενέργεια ήταν τόσο φθηνή που στην πραγματικότητα επέστρεψαν σχεδόν 160 εκατομμύρια λίρες στους καταναλωτές, μειώνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος.

1