Πυρίτιο και μεταφορικά «αντισταθμίζουν» τα υψηλά επιτόκια για τους επενδυτές φωτοβολταϊκών – Που κυμαίνονται οι τιμές και οι εκτιμήσεις της αγοράς

Αλλοτινές «καλές εποχές» θυμίζουν οι τιμές πολυπυριτίου σήμερα οι οποίες έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό τριετίας με την αγορά, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, να διαβλέπει ανάκαμψη της δραστηριότητας του κλάδου, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, οι τιμές έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2020, έχοντας αφήσει πίσω τα «peaks» που κατέγραφαν τους προηγούμενους μήνες και καθιστούσαν μια σειρά business plans μη βιώσιμα να προχωρήσουν. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι το πυρίτιο συνιστά βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή των φωτοβολταϊκών πάνελ και δη αυτό που παράγεται στην Κίνα, δεδομένου ότι η ασιατική χώρα κατέχει το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και επομένως καθορίζει τις «κινήσεις» και τις «τάσεις» της αγοράς.Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το pv magazine και αποτυπώνονται στο παρακάτω διάγραμμα, η τιμή αναφοράς για το κινέζικο πυρίτιο βρίσκεται σε τροχιά υποχώρησης το τελευταίο διάστημα, καταγράφοντας την προηγούμενη εβδομάδα την χαμηλότερη τιμή των τελευταίων τριών χρόνων, ήτοι 8.54 δολάρια ανά κιλό.

σ

 

 

Ακολούθως η τιμή των φωτοβολταϊκών πάνελ έχει υποχωρήσει από τα 30 cent/watt (το 2022) περίπου σε κάτω από 20 cent. Στη μείωση της τιμής έχει επιδράσει επίσης η κατακόρυφη μείωση του κόστους μεταφοράς καθώς, τα μεταφορικά έχουν υποχωρήσει στο 1/5 από τα peak του προηγούμενου διαστήματος.

Παράγοντες της αγοράς που συνομίλησαν με το energypress, σχολιάζουν ότι η εν λόγω εξέλιξη αναμένεται να έχει ευεργετική επίδραση στον κλάδο των φωτοβολταϊκών το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς, ενισχύει την βιωσιμότητα των έργων, δηλαδή το IRR των έργων και επομένως την προοπτική υλοποίησής τους. Μάλιστα, όπως τονίζουν, αυτό θα αρχίσει να φαίνεται με τις παραδόσεις που έχουν προγραμματιστεί από τον Σεπτέμβριο και μετά, ενώ βάσει των εκτιμήσεων που έχουν, δεν αναμένεται αύξηση των τιμών μέχρι το τέλος του έτους.

Ένα ακόμη στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η πτώση των τιμών στα πάνελ των φωτοβολταϊκών έρχεται να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στα αυξημένα επιτόκια που συνεχίζουν, όπως έχει γράψει το energypress, να συμπιέζουν τα business plan των επενδυτών, περιορίζοντας σημαντικά τον όποιο βαθμό ευελιξίας από μεριάς τους.

Τέλος, όπως αναφέρει το pv-magazine σε πρόσφατο άρθρο του, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την σοβαρή υποχώρηση των τιμών πυριτίου και κατά συνέπεια των πάνελ, υποδεικνύουν ότι τα κόστη παραγωγής της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν θα αποτελούν πλέον τον αποφασιστικό παράγοντα στην διαμόρφωση της τιμής, αλλά τέτοιο ρόλο θα επιτελέσει η ζήτηση που αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις τιμές του κάθε επιμέρους υλικού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

 

 

σ