Πτώση-ρεκόρ στις εκπομπές των ευρωπαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής - Δεύτερη η Ελλάδα στο μερίδιο των φ/β μαζί με Ιταλία-Γερμανία.

Οι εκπομπές ρύπων από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης υποχώρησαν πέρυσι εντονότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά από το 1990, όπως τονίζει σε έρευνά της η γερμανική Agora Energiewende.

Συγκεκριμένα, οι εκπομπές υποχώρησαν κατά 120 εκατ. τόνους ή 12% ετησίως. Βασική αιτία ήταν η πτώση στην ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα που έφτασε το 24% ή 149,5 τεραβατώρες τη στιγμή που οι ΑΠΕ είδαν το μερίδιό τους να αυξάνεται σε 34,6%.

"Για πρώτη φορά τα αιολικά και φ/β παρήγαγαν περισσότερη ενέργεια από τον άνθρακα στην Ευρώπη", σημειώνουν οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης.

Την ίδια στιγμή οι μονάδες αερίου αύξησαν την παραγωγή τους κατά 12% στις 73,5 τεραβατώρες και τα αιολικά 14% στις 54.

"Παίρνει μπρος η Ελλάδα στις ΑΠΕ"

Όσον αφορά την Ελλάδα, στην έκθεση γίνονται αναφορές ότι η χώρα "αρχίζει να παίρνει μπρος στις ΑΠΕ" και αναγνωρίζεται η δέσμευση απόσυρσης των λιγνιτικών της μονάδων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η λιγνιτική παραγωγή περιορίστηκε κατά 18,5 τεραβατώρες από το 2012 ως το 2019 ενώ η αντίστοιχη των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 5,6 τεραβατώρες και αυτή του αερίου κατά 4,7 τεραβατώρες.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η χώρα μας βρίσκεται στη 2η θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας, μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία, δηλαδή κοντά στο 8%.

 

 

6 Φεβρουαρίου 2020

energypress