Το πρώτο κρας τεστ των ενεργειακών συστημάτων της Ε.Ε. από την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών – Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Η επέλαση ψυχρής μάζας από την Αρκτική έριξε τις θερμοκρασίες σε κεντρικές και δυτικές περιοχές της Ευρώπης με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τη θέρμανση των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στην ανατολική Γαλλία και τη Γερμανία οι θερμοκρασίες υποχώρησαν και κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου και οι τιμές χονδρεμπορικής για το ηλεκτρικό ρεύμα εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.
Πέρα από την αιφνιδιαστική επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η άπνοια στέρησε από την Ολλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία την αιολική ενέργεια με τα στοιχεία να δείχνουν πως σήμερα θα λείψουν τουλάχιστον 15 με 20 GW.
Έτσι το ενεργειακό μίγμα των χωρών αυτών αλλά και συνολικά της Ε.Ε. μια και οι εθνικές αγορές επηρεάζουν η μία την άλλη έγινε ακριβότερο αφού κυριαρχεί το φυσικό αέριο.
Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα και με τα στοιχεία του energylive, πως σε όλες τις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης οι τιμές ρεύματος αυξήθηκαν. Από το γαϊτανάκι των ανατιμήσεων δεν θα μπορούσε να λείψει και η Ελλάδα με την αγορά της επόμενης μέρας να δείχνει σήμερα μέση τιμή τα 281,03 ευρώ/MWh. Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών. Και μάλιστα στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργεια η DAM ανεβαίνει για τέταρτη συνεχόμενη μέρα.
Για δεύτερη φορά η Γερμανία πιάνει ιστορικά υψηλά και συγκεκριμένα τα 273,89 ευρώ/MWh ήτοι αύξηση 13,9% σε σχέση με χθες. Για το ίδιο διάστημα η χονδρεμπορική τιμή της Ολλανδίας ανέβηκε κατά 15,5% και συγκεκριμένα στα 254,01 ευρώ/MWh Η Σερβία είχε την υψηλότερη τιμή όλης της Ε.Ε. στα 310,63 ευρώ/MWh ενώ και η Γαλλία έδειξε μέση τιμή για σήμερα στα 295,82 ευρώ/MWh
Οι εξελίξεις αυτές, όπως παρατηρούν αναλυτές, υποβάλλουν σε ένα πρώτο τεστ τα ενεργειακά συστήματα της Ε.Ε. ενόψει ενός πολύ βαρύ χειμώνα, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις αλλά και την ενεργειακή κατάσταση στις αγορές των κρατών – μελών.
Στο υπουργείο ΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν την εξέλιξη των τιμών όλου του Νοεμβρίου προκειμένου να προχωρήσουν σε τελική αξιολόγηση του ενεργειακού κόστους και συγκεκριμένα αν θα χρειαστεί κι άλλη αύξηση της επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.
24 Νοεμβρίου 2021
energypress